back to top
ReceptaiLengvi patiekalaiKopūstų sriuba be mėsos? Paprasta, bet kažkodėl visus sužavi

Kopūstų sriuba be mėsos? Paprasta, bet kažkodėl visus sužavi

Kopūstų sriuba be mėsos yra toks patiekalas, kurį išsiverdi be didelių planų, o paskui stebiesi, kaip paprasta gali būti taip skanu. Jokio sultinio iš mėsos, tik daržovės, šiek tiek prieskonių, rūgštelės iš citrinos ir keptų svogūnų kvapas, kuris iškart sukuria jaukumą virtuvėje.

Skonis švelnus, bet turi charakterį – pomidorai duoda rūgštelės, morkos salstelėjimo, o kopūstai viską sujungia į vieną visumą. Valgai, ir atrodo, kad kūnas pats prašė būtent tokio maisto: paprasto, šilto, gyvo.

Ir visai nereikia mėsos. Tiesiog daržovės, trupinėlis meilės, šaukštas taukų ar sviesto – ir turi sriubą, kuri primena, kad skanumas nebūtinai slypi sudėtingume.

Kopūstų sriubos be mėsos receptas

Kopūstų sriuba be mėsos išverda greitai, o skonis toks, kad sunku sustoti prie vieno dubenėlio. Tinka pietums ar vakarienei, ypač kai norisi lengvo, bet sotaus maisto.

Ingredientai:

  • 1 nedidelis baltasis kopūstas
  • 3 bulvės
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 2 pomidorai arba šaukštas pomidorų pastos
  • 1 šaukštas sviesto arba šlakelis aliejaus
  • Žiupsnelis krapų, petražolių
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Keli lašai citrinos sulčių

Pirmiausia įkaitink puodą su riebalais ir apkepk smulkintą svogūną iki gelsvumo. Tada dėk morkas, šiek tiek pakepink, kad išsiskirtų spalva ir kvapas. Po kelių minučių įmaišyk pomidorus arba pomidorų pastą.

Supilk vandenį, sudėk pjaustytas bulves ir kopūstus. Virk ant vidutinės ugnies, kol viskas suminkštės. Pabaigoje pagardink druska, pipirais, citrinos sultimis ir smulkintais žalumynais.

Jei nori riebesnio skonio, galima įdėti šaukštelį taukų ar trupinėlį sviesto – tai suteikia sriubai gylio ir malonų aromatą. Patiekiant galima užberti krapų ar įdėti šaukštą grietinės.

Ar verta išbandyti?

Toks patiekalas tinka visiems, kurie nori lengvesnio, bet sotaus maisto. Be mėsos sriuba tampa švelnesnė skoniu, mažiau apkrauna virškinimą ir tinka tiek pietums, tiek vakarienei. Ji sušildo, bet neapsunkina – po tokio dubenėlio jautiesi pavalgęs, bet neapsunkęs.

Kopūstai turi daug skaidulų, todėl padeda žarnynui dirbti tolygiai. Svogūnai ir morkos suteikia natūralaus saldumo, o pomidorai ar citrinos sultys priduoda rūgštelės, kuri viską subalansuoja. Tokia sriuba ne tik skani, bet ir tikrai naudinga – joje mažai riebalų, tačiau daug vitaminų.

Jei norisi, gali pažaisti su skoniu – įdėti česnako, paprikos ar šaukštelį raugintų kopūstų pabaigoje. Sriuba iškart įgaus kitokį, įdomesnį charakterį.

Kopūstų sriuba skanią net kitą dieną

Kopūstų sriuba be mėsos kitą dieną dažnai būna dar gardesnė, nes visi skoniai spėja susigerti. Vis dėlto, kad ji liktų šviežia ir neprarastų kvapo, svarbu tinkamai laikyti. Atvėsink sriubą prieš dėdama į šaldytuvą – karštas puodas tik sugadins skonį ir paskatins rūgimą. Laikyk sandariame inde, geriausia – stiklo ar nerūdijančio plieno. Taip sriuba išliks gera bent 2–3 dienas.

Pašildant venk virinti, nes daržovės perverda ir praranda tekstūrą. Geriau tiesiog šildyk ant mažos ugnies, kol sušils. Jei nori, gali įdėti šaukštelį sviesto ar trupinėlį žalumynų – sriuba vėl atgaus gaivumą.

Kaip pagardinti kopūstų sriubą mėsa

Kopūstų sriuba be mėsos dubenėlyje su daržovėmis ir duona ant medinio stalo.
Paprastas ir sotus naminis patiekalas, kuris tinka visai šeimai. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Jei norisi sotesnio varianto, kopūstų sriubą galima lengvai papildyti mėsa, bet svarbu tai daryti taip, kad neužgožtų daržovių skonio. Geriausiai tinka švelni vištiena, kalakutiena ar nedidelis kiekis kiaulienos.

Pirmiausia mėsą apvirk atskirai – užvirk, nugraibyk susidariusį putų sluoksnį, ir tik tuomet naudok sultinį sriubai. Taip pat galima mėsą trumpai apkepti keptuvėje su svogūnu – taip ji išlaikys sultingumą, o sriubai suteiks švelnaus aromato.

Įdėjus mėsą į sriubą, virimo laikas prasitęs dar 10–15 minučių. Nepersistenk su riebalais – užteks šaukštelio aliejaus arba šlakelio nuo keptos mėsos. Pabaigoje įberk šiek tiek krapų ar petražolių – jie puikiai subalansuos mėsos skonį. Tokiu būdu sriuba išlieka soti, bet ne sunki. Kiekvienas šaukštas turi daržovių lengvumo, o mėsa suteikia malonų šilumos pojūtį.

Pabaigai

Kopūstų sriuba be mėsos yra paprasta, lengva ir tinka visiems metų laikams. Ji suteikia sotumo, bet neapsunkina, todėl puikiai tinka tiems, kas nori pailsėti nuo sunkaus maisto. Be to, ji pigiai ir greitai pagaminama – užtenka kelių daržovių, truputį prieskonių ir kantrybės.

Kopūstų sriuba be mėsos yra tikras sveikatos dubenėlis: joje daug skaidulų, vitaminų ir skonio. Tai patiekalas, kurio nereikia per daug tobulinti – pakanka paprastumo, ir jis vis tiek sužavi.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite