back to top
ReceptaiLengvi patiekalaiSviestinės žolelių ir sūrio bandelės – traškus paviršius, minkštas vidus

Sviestinės žolelių ir sūrio bandelės – traškus paviršius, minkštas vidus

Bandelės su sūriu ir žolelėmis yra paprastas, bet labai skanus kepinys, kurį gali pasigaminti net tada, kai neturi daug laiko ar noro stovėti prie orkaitės. Kepant jos paskleidžia malonų kvapą, o kai paragauji – traškus kraštelis, minkštas vidus ir sūrio skonis su šviežiomis žolelėmis priverčia iškart paimti antrą.

Tinka tiek prie sriubos ar salotų, tiek kaip užkandis prie arbatos ar kavos. Iš esmės, tai universalios bandelės – kai norisi kažko paprasto, bet gardaus. Receptas be sudėtingų žingsnių, o viską rasi namuose: miltus, sūrį, sviestą ir kelias žoleles. Rezultatas visada geras – kvapnus, šiltas ir labai jaukus.

Bandelių su sūriu ir žolelėmis receptas

Jei mėgsti paprastus, bet gardžius kepinius, šios bandelės tikrai patiks. Joms nereikia jokių įmantrių produktų ar specialių įrankių – viską padarysi su tuo, ką turi virtuvėje. Tereikia kelių minučių pasiruošimo ir šiek tiek kantrybės, kol jos iškepa iki to traškaus auksinio paviršiaus.

Ingredientai

  • 2 puodeliai miltų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1 puodelis tarkuoto sūrio (tinka čederis ar kietasis lietuviškas)
  • ½ puodelio smulkintų šviežių žolelių (krapų, petražolių, svogūnų laiškų ar mišinio)
  • ¼ puodelio ištirpinto sviesto
  • ¾ puodelio pieno
  • 1 kiaušinis

Pirmiausia į didelį dubenį suberk miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišyk, kad viskas pasiskirstytų tolygiai. Į tą patį dubenį sudėk tarkuotą sūrį ir smulkintas žoleles – jos suteiks bandelėms skonio ir spalvos.

Atskirame inde suplak pieną su kiaušiniu, tada supilk ištirpintą sviestą. Šį skystį supilk į miltų mišinį ir viską švelniai išmaišyk šaukštu ar mentele. Masė turi būti šiek tiek lipni, bet lengvai formuojama.

Ant paviršiaus pabarstyk šiek tiek miltų ir išversk tešlą. Rankomis suformuok rutulį, jį lengvai suplok ir iš jo padaryk apvalų maždaug 2–3 cm storio lakštą. Supjaustyk į 8 dalis – tarsi pyragą.

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių. Dėk bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepk apie 20–25 minutes, kol paviršius gražiai paruduos.

Trauk iš orkaitės, leisk kelioms minutėms atvėsti ir mėgaukis. Šiltos jos ypač gardžios – su sviestu, grietine ar net šaukšteliu medaus, jei norisi kontrasto tarp sūraus ir saldaus.

Naudingi patarimai, kad bandelės pavyktų tobulo skonio

Bandelės su sūriu ir žolelėmis ant medinės lentelės – traškus paviršius, lydytas sūris ir kvapnios žolelės.
Ką tik iš orkaitės ištrauktos sūriu kvepiančios bandelės – traškios ir purios. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kad bandelės gautųsi purios ir kvapnios, svarbu nepermaišyti tešlos. Kai tik ingredientai susijungia, sustok – per ilgas maišymas daro tešlą kietesnę, o bandelės tampa ne tokios purios.

Dar vienas dalykas – žolelės. Jos turėtų būti kuo šviežesnės, nes tik tada suteikia ryškų aromatą. Jei neturi šviežių, galima naudoti džiovintas, tik jų reikės mažiau, nes jos stipresnio skonio.

Sūris irgi daro didelį skirtumą. Kietasis sūris duoda daugiau skonio, o minkštesnis – daugiau purumo. Gali maišyti kelis, pavyzdžiui, čederį su šiek tiek fermentinio.

Kepant verta stebėti bandeles – jos turi gražiai paruduoti, bet neperkepti. Kai tik paviršius tampa auksinis, gali drąsiai traukti iš orkaitės. O jei nori traškesnio paviršiaus, prieš kepimą viršų patepk šiek tiek plaktu kiaušiniu.

Bandelės su sūriu ir žolelėmis skaniausios šiltos, ką tik iš orkaitės, bet ir atvėsusios išlieka puikaus skonio. Jos puikiai tinka pusryčiams, prie sriubos ar kaip greitas užkandis dienos metu.

Išvada

Bandelės su sūriu ir žolelėmis yra vienas iš tų receptų, kurie visada pavyksta ir sukuria namų jaukumą. Kvapas, sklindantis iš orkaitės, primena ką tik iškeptą duoną, o skonis – švelnus, sūrus ir su lengvu žolelių aromatu.

Tokias bandeles verta kepti ne tik savaitgaliais. Jos tinka prie sriubos, salotų ar tiesiog su puodeliu arbatos. Be to, jas galima įvairinti – įdėti česnako, krapų, alyvuogių ar net šiek tiek smulkintų džiovintų pomidorų.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite