Varškės pyragas be pridėtinio cukraus – tai desertas, kuris patiks tiek saldumynų mėgėjams, tiek tiems, kurie stengiasi maitintis sveikiau. Jis purutis, minkštas ir labai švelnaus skonio, todėl puikiai tinka tiek prie kavos, tiek kaip lengvas užkandis vaikams ar svečiams.
Didžiausias šio pyrago privalumas tas, kad jis ruošiamas be jokio rafinuoto cukraus. Saldumui suteikti naudojamas agavų sirupas arba kitas natūralus saldiklis, o gaivumo – šviežios uogos. Rezultatas – desertas, kurį galima mėgautis be didesnių sąžinės graužimų.
Varškės pyrago be pridėtinio cukraus receptas
Šis pyragas iškepamas vos per keliasdešimt minučių, o jo skonis nustebina net ir tuos, kurie nėra dideli varškės gerbėjai.
Ingredientai
- 500g varškės
- 2 kiaušiniai
- 330 g natūralaus jogurto
- 2 valg. š. krakmolo
- Agavų sirupas arba kitas natūralus saldiklis pagal skonį
- Uogos papuošimui
Pyrago masę paruošti itin paprasta – visus ingredientus, išskyrus uogas, sudėkite į blenderį. Sutrinkite iki vientisos, švelnios konsistencijos.
Gautą masę supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir viršų papuoškite pasirinktomis uogomis. Jos ne tik suteiks spalvos, bet ir papildys pyragą natūraliu saldumu bei gaiva.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite apie 35–40 minučių, kol pyragas gražiai pakils ir taps švelniai auksinis. Ištraukus palikite šiek tiek pravėsti, o tada galima ragauti tiek šiltą, tiek atvėsusį.
Šis pyragas puikiai tinka ir kitą dieną – pabuvęs šaldytuve jis tampa dar standesnis, bet išlieka purus bei minkštas.
Kaip paįvairinti varškės pyragą be pridėtinio cukraus?
Šis pyragas pats savaime yra purus ir gardus, bet pridėjus kelis papildomus akcentus galima jį paversti vis kitokiu desertu, tinkamu tiek kasdienai, tiek šventei.
Pirmiausia galima žaisti su uogomis. Jei kepant ant viršaus uždėsi mėlynių ar aviečių, pyragas įgaus gaivų, lengvai saldžiarūgštį skonį. O jei norisi saldesnio varianto – puikiai tiks braškės ar vyšnios. Uogos gali būti tiek šviežios, tiek šaldytos, tad šį pyragą galima kepti ištisus metus.
Jeigu mėgsti stipresnius poskonius, į masę įmaišyk cinamono ar vanilės ekstrakto. Šie prieskoniai suteiks jaukumo, o pyragas kvepės taip, kad bus sunku sulaukti, kol jis atvės. Dar viena idėja – įberti tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, kuri suteiks malonų gaivų aromatą.
Tiems, kurie nori sotesnio deserto, verta pabandyti įmaišyti smulkintų riešutų – graikiniai, migdolai ar lazdyno riešutai suteiks papildomo traškumo. Pyragą taip pat galima papuošti riešutų sviesto sūkuriukais ar šaukštu natūralaus jogurto ant viršaus, kad būtų dar kremiškiau.
Įdomus variantas – pyragą kepti be uogų, bet jį patiekti su šviežiai paruoštu uogų padažu ar trintų vaisių tyre. Tokiu būdu galima keisti skonius pagal nuotaiką ar sezoną, o pats pyragas išliks universali bazė, kurią galima pritaikyti įvairiems skoniams.
Varškės pyragas be pridėtinio cukraus tinka sveikai mitybai
Šis pyragas patiks ne tik tiems, kurie nori pasimėgauti desertu, bet ir tiems, kurie stengiasi maitintis sveikiau. Jis neturi pridėtinio cukraus, todėl yra švelnesnis organizmui ir nekelia staigių cukraus šuolių kraujyje. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie nori išlaikyti energijos balansą visai dienai.
Varškė yra puikus baltymų šaltinis, todėl toks pyragas gali būti sotus užkandis arba net pusryčių patiekalas. Baltymai padeda išlaikyti ilgiau trunkantį sotumo jausmą, o kartu prisideda prie raumenų atsigavimo po fizinio krūvio.
Jogurtas šiame recepte suteikia pyragui drėgmės ir lengvumo, o kartu praturtina jį gerosiomis bakterijomis, kurios naudingos virškinimui. Jeigu dar pridėsime uogų, gausime nemažą dozę antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir palaiko imunitetą.
Pabaigai
Varškės pyragas be pridėtinio cukraus įrodo, kad desertas gali būti ne tik skanus, bet ir sveikesnis. Jis purus, minkštas, lengvai pagaminamas ir tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Pasigaminę tokį pyragą atrasite, kad saldumynai gali džiuginti be jokio kaltės jausmo.