back to top
ReceptaiDesertaiRabarbarų pyragas kitaip: ingredientas, kuris padaro jį ypatingą

Rabarbarų pyragas kitaip: ingredientas, kuris padaro jį ypatingą

Rabarbarų pyrago receptas dažnam primena pavasarį, kai pirmieji stiebai keliauja iš daržo tiesiai į virtuvę. Tačiau šis variantas – kiek kitoks.

Jame slypi vienas netikėtas, bet paprastas ingredientas, kuris ne tik suvienodina skonį, bet ir suteikia desertui švelnumo, apie kurį norisi kalbėti garsiai.

Liaudies virtuvėje rabarbarai nuo seno naudojami rūgštesniam akcentui desertuose, bet daugelis vis dar juos laiko „keistu“ ingredientu. O kai juos sujungi su… obuoliais – viskas pasikeičia.

Taip, būtent obuolys šiame recepte yra tas netikėtas priedas, kuris ne tik sušvelnina rabarbarų rūgštumą, bet ir padeda išgauti vientisą, drėgną pyrago tekstūrą be papildomo cukraus pertekliaus.

Šis receptas – tai paprastas, bet įsimenantis derinys. Tokį pyragą galima kepti ne tik sau, bet ir drąsiai vežtis į svečius – garantuotai išgaruos pirmasis.

Ingredientai ir gamyba: kaip iškepti ypatingą rabarbarų pyragą

Reikės:

  • 300 g rabarbarų (nuvalytų, supjaustytų gabalėliais)
  • 2 vidutinio dydžio obuolių (nuluptų, sutarkuotų)
  • 3 kiaušinių
  • 120 g cukraus (galima dėti mažiau, jei obuoliai saldūs)
  • 100 g sviesto (ištirpinto)
  • 150 g natūralaus jogurto (arba kefyro)
  • 200 g miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • Cinamono pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite vaisius.
    Rabarbarus nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Obuolius nulupkite, sutarkuokite ir šiek tiek nuspauskite, jei labai sultingi.
    Sumaišykite juos kartu – ši pora suteiks pyragui drėgmės ir balanso.
  2. Kiaušinių masė.
    Kiaušinius išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė taps šviesi ir puri.
  3. Sujunkite šlapius ingredientus.
    Į kiaušinių masę įmaišykite jogurtą ir ištirpintą sviestą. Gerai išmaišykite.
  4. Įmaišykite miltus.
    Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir po truputį suberkite į skystą tešlą.
    Maišykite švelniai, kol neliks sausų gumulėlių.
  5. Pridėkite vaisius.
    Įmaišykite obuolių ir rabarbarų mišinį. Galite įberti šiek tiek cinamono – jis puikiai dera su obuoliais.
  6. Kepkite.
    Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą ar sviestu pateptą kepimo formą (geriausiai tinka 22–24 cm skersmens apvali forma).
    Kepkite įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 40–45 minutes. Tikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukus jis sausas, pyragas iškepęs.
  7. Atvėsinkite.
    Išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti prieš pjaustant. Galite pabarstyti trupučiu cukraus pudros – estetiškam efektui.

Pyragas puikiai tinka tiek šiltas, tiek visiškai atvėsęs. Kitas žingsnis – patarimai, kaip jį dar patobulinti ar pritaikyti.

Patarimai ir variacijos: kaip prisitaikyti pyragą pagal save

Rabarbarų keksiukai kepimo formoje su graikiniais riešutais ir šviežiais stiebais šalia
Rabarbarų pyrago tešla puikiai tinka ir mažiems keksiukams – patogu išsinešti ar dalintis. Nuotrauka: shutterstock.com

Šis rabarbarų pyrago receptas puikiai pasiduoda improvizacijoms. Jei norite jį dar labiau suasmeninti – štai keli būdai, kaip tai padaryti:

Praturtinkite uogomis

Prie obuolių ir rabarbarų puikiai dera braškės. Įmaišykite saują pjaustytų braškių – jos suteiks natūralaus saldumo ir dar daugiau pavasarinio aromato.

Išbandykite su kokosais

Į tešlą galite įmaišyti šaukštą kokosų drožlių – jos subtiliai praturtina skonį ir suteikia šiek tiek egzotikos.

Sveikesnė versija

Jei norite mažiau cukraus – naudokite klevų sirupą arba datulių pastą vietoj dalies cukraus.

Taip pat dalį kvietinių miltų galite pakeisti viso grūdo ar net maltomis avižomis.

Individualūs kepinukai

Tą pačią tešlą galima naudoti kepant keksiukus – tai ypač patogu vaikams ar išsinešimui į darbą.

Kepimo laikas tuomet sutrumpėja iki 20–25 minučių.

Gaivumo akcentas

Norite, kad pyragas būtų dar gaivesnis? Į tarkuotų obuolių masę įspauskite šiek tiek citrinos sulčių – jos paryškins rabarbarų skonį.

Šis pyragas – ne tik skanus, bet ir lankstus. Galite kepti jį pagal nuotaiką ar sezoną – jis visada pasiteisina.

Išvada: paprasta improvizacija, kuri praturtina klasiką

Kartais viskas, ko reikia, – tai pažįstamas receptas su nedidele naujove.

Šis rabarbarų pyrago receptas – būtent toks. Obuoliai jame atlieka ne tik skonio „tilto“ vaidmenį, bet ir leidžia išlikti drėgnam, subalansuotam ir netikėtai švelniam.

Tai puikus pasirinkimas desertui, kai norisi iškepti ką nors naminio, bet šiek tiek ypatingesnio.

Pabandykite šį receptą artimiausią savaitgalį – galbūt jis taps nauja jūsų pavasario ar vasaros tradicija.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite