Manų kruopų ir kefyro pyragas dažnai gimsta tada, kai namuose nėra nei sviesto, nei sudėtingų priedų, tačiau norisi kažko šilto ir saldaus prie arbatos. Vos viena stiklinė manų kruopų ir du puodeliai kefyro leidžia paruošti desertą, kuris stebina ne tik kaina, bet ir rezultatu.
Tokie kepiniai vertinami dėl paprastumo ir patikimumo. Tešla maišoma greitai, ingredientai lengvai randami, o pats pyragas iškepa minkštas, drėgnas ir malonaus aromato. Būtent todėl kefyro pyragai ilgą laiką išliko naminių receptų sąsiuviniuose kaip sprendimas, kai norisi greitai, pigiai ir be didelio pasiruošimo.
Produktai, iš kurių gimsta paprastas kefyro pyragas
Manų kruopų ir kefyro pyragas patrauklus tuo, kad jam nereikia nei brangių, nei retų ingredientų. Visi produktai lengvai randami įprastoje virtuvėje, todėl receptas dažnai pasirenkamas spontaniškai, kai norisi ko nors saldaus prie arbatos.
Ingredientų sąrašas
Norint paruošti purų ir drėgną kefyro pyragą, reikės:
- 1 stiklinės manų kruopų
- 1 stiklinės cukraus
- 2 puodelių kefyro
- 1 stiklinės kvietinių miltų su kaupu
- 0,5 puodelio rafinuoto saulėgrąžų aliejaus
- 2 šaukštų kakavos
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Tokios proporcijos leidžia išgauti subalansuotą skonį, o tešla išlieka minkšta net ir atvėsusi.
Tešlos paruošimas žingsnis po žingsnio
Giliame dubenyje sumaišomos manų kruopos, cukrus ir kefyras. Masė paliekama pastovėti apie 20 minučių, kad manų kruopos išbrinktų ir sugertų skystį. Toks žingsnis svarbus, nes nuo jo priklauso pyrago purumas.
Vėliau supilamas aliejus, suberiami persijoti miltai kartu su kepimo milteliais. Viskas išmaišoma šluotele, kol nelieka gumulėlių ir tešla tampa vientisa.
Paruošta masė padalijama į dvi lygias dalis. Į vieną įmaišoma kakava. Jei šokoladinė tešla pasidaro per tiršta, konsistencija koreguojama nedideliu kiekiu kefyro.
„Zebro“ raštas ir kepimas be streso

Nuotrauka: shutterstock.com
Manų kruopų ir kefyro pyragas dažnai vadinamas „zebra“ ne dėl sudėtingos technikos, o dėl paprasto, bet efektingo rašto. Net ir be patirties galima išgauti gražų vaizdą, kuris kepiniui suteikia šventiškumo.
Kaip suformuoti „zebro“ raštą
Kepimo forma ištepama riebalais arba išklojama kepimo popieriumi. Į pačios formos vidurį pilamas šaukštas baltos tešlos, ant viršaus – šaukštas šokolado. Procesas kartojamas visada pilant į tą pačią vietą, kol sunaudojama visa tešla.
Norint ryškesnio rašto, galima dantų krapštuku ar mediniu iešmeliu lengvai perbraukti nuo centro link kraštų, sukuriant subtilias linijas. Net ir be papildomų judesių pyragas iškepęs atrodys dekoratyviai.
Kepimo eiga ir laikas
Orkaitė įkaitinama iki 180 laipsnių. Pyragas kepamas vidurinėje lentynoje apie 40 minučių, tačiau laikas gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo orkaitės. Praėjus maždaug 30 minučių, verta patikrinti kepinį mediniu pagaliuku.
Jeigu pagaliukas ištraukiamas sausas, be prilipusios tešlos, pyragas iškepęs. Paviršius turi būti lengvai auksinis, o pats kepinys – elastingas paspaudus.
Atvėsinimas ir patiekimas
Iškepus pyragą patartina palikti formoje dar 10–15 minučių, kad struktūra sutvirtėtų. Vėliau galima perkelti ant grotelių ir leisti visiškai atvėsti. Manų kruopų ir kefyro pyragas skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs, ypač patiekiamas su arbata ar ledų šaukštu.
Kai iš paprastų produktų gimsta jaukus desertas
Manų kruopų ir kefyro pyragas dar kartą primena, kad gardus kepinys nebūtinai turi būti brangus ar sudėtingas. Vos keli kasdieniai produktai leidžia iškepti minkštą, drėgną ir kvapnų desertą, kuris puikiai tinka ramiam pasisėdėjimui prie arbatos.
Toks pyragas visada pataiko į nuotaiką. Jis lengvai paruošiamas, gražiai atrodo ir išlieka skanus net kitą dieną. Būtent dėl to manų kruopų ir kefyro pyragas daugelio virtuvėse tampa patikimu pasirinkimu tada, kai norisi paprastumo ir lengvo deserto.
