back to top
ReceptaiDesertaiMamos mielinis pyragas – puriausias, kokį tik valgėte

Mamos mielinis pyragas – puriausias, kokį tik valgėte

Ar yra kas maloniau už namų kvapą, kai kildama mielinė tešla prisipildo varškės saldumo? Mamos mielinis pyragas – tai ne tik skanėstas, bet ir šilčiausias prisiminimas iš vaikystės.

Šis minkštas, purus pyragas su varške turi nostalgišką skonį – jis saldžiai subalansuotas, be perteklinio cukraus, ir tinka tiems, kurie vertina subtilumą bei paprastumą viename kąsnyje.

Jis kepamas dviejų etapų termose: žemesnėje temperatūroje tešla ramiai kildinama, o paskui aukščiau – gardus, auksinis paviršius su traškiu cukraus plutele.

Receptas, kuris kaskart pavyksta – ką reikia turėti

Kad mamos mielinis pyragas būtų toks purus ir švelnus kaip vaikystėje, svarbu laikytis proporcijų ir naudoti šviežius, kokybiškus produktus.

Tešlos gamyba susideda iš dviejų etapų – pirmiausia ruošiamas mielių mišinys, tada visa tešla. Kai viskas atliekama kantriai ir ramiai – rezultatas nustebina.

Reikės:

  • 500g kvietinių miltų
  • 100g cukraus
  • 100g pieno
  • 100g varškės
  • 1 kiaušinio
  • 30g šviežių mielių
  • Žiupsnelio vanilinio cukraus
  • Žiupsnelio cinamono

Pasiruošę? Kitas žingsnis – gaminimo eiga.

Mamos mielinio pyrago gamyba žingsnis po žingsnio

Mamos mielinis pyragas – tai desertas, kurio gaminimo procesas toks pat jaukus, kaip ir jo skonis.

Jis nesudėtingas, bet reikalaujantis kantrybės – būtent dėl to kiekvienas žingsnis svarbus. Laikantis aiškios sekos, šis kepinys visada išeina purus, minkštas ir kvapnus.

  1. Aktyvuok mieles:
    Į dubenį pilk šiltą pieną (ne karštą!), įmaišyk pusę cukraus ir mieles. Palik 30 minučių šiltoje vietoje – mišinys turi suputoti.
  2. Paruošk pagrindą:
    Kitame dubenyje suplak kiaušinį su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu cinamono.
  3. Sujunk su miltais ir varške:
    Į kiaušinių mišinį suberk du trečdalius miltų, įmaišyk varškę. Viską gerai išmaišyk.
  4. Įpilk mielių mišinį:
    Supilk likusį pieną, įdėk suputojusias mieles, išmaišyk iki vientisos masės.
  5. Palik tešlą kilti:
    Uždeng dubenį rankšluosčiu ir palik šiltoje vietoje 2 valandoms – tešla turi padvigubėti.
  6. Užbaik minkymą:
    Kai iškils, įmaišyk likusius miltus. Tešla turi būti minkšta, elastinga ir nelipni.
  7. Formuok pyragą:
    Suformuok pyragą norimos formos ir dar kartą palik 30 minučių, kad pakiltų.
  8. Aptepk ir kepk:
    Viršų patepk kiaušinio plakiniu, pabarstyk cukrumi. Kepk 160 °C orkaitėje apie 30–40 min., kol gražiai apskrus.

Kaip išgauti purumą ir kvapą be klaidų?

Mamos mielinis pyragas – ką tik iškeptas, purus ir minkštas skanėstas ant balto popieriaus.
Ką tik keptas mamos mielinis pyragas – purus ir gardus.
shutterstock.com

Tobulas mamos mielinis pyragas gimsta ne tik iš ingredientų, bet ir iš pojūčio, kada tešla „pasiruošusi“. Štai keli patarimai, padėsiantys iškepti tą vienintelį, purų ir aromatingą.

Pirmiausia – nepamiršk šilumos. Mielės mėgsta šilumą, bet per karštas pienas jas „nužudo“. Visada naudok vos šiltą pieną – toks temperatūrinis jautrumas yra sėkmės pagrindas.

Antra – neperminkyk tešlos. Kai jaučiasi, kad ji elastinga ir nelimpa, metas sustoti. Per ilgas minkymas gali pakenkti jos struktūrai, ir pyragas neteks purumo.

Galiausiai – leisk pyragui ramiai pakilti ir prieš kepimą, ir prieš formuojant. Tai padeda išsaugoti oro burbuliukus, kurie suteikia tešlai tą minkštą, šilkinę tekstūrą.

Kaip patiekti ir išlaikyti šviežumą?

Mamos mielinis pyragas gardžiausias ką tik ištrauktas iš orkaitės – kai kvepia namais, o cukraus plutelė traška po peilio ašmenimis.

Tačiau jei pyrago liko – laikyk sandarioje dėžutėje ar apvyniok maistine plėvele. Tokiu būdu išsaugosi drėgmę ir minkštumą dar keletui dienų.

Patiekti galima vieną – su pienu ar arbata. O jei nori daugiau – puikiai dera su uogiene, plakta grietinėle ar šviežiomis uogomis.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite