Jei mėgstate kvapnius ir universalius pagardus, ši česnako pasta iš kelių ingredientų taps tikru atradimu jūsų virtuvėje. Ji paruošiama vos per kelias minutes, nereikalauja jokių sudėtingų produktų, o rezultatas pranoksta parduotuvinius variantus.
Česnako pasta puikiai tinka prie mėsos, žuvies, troškinių, daržovių ar tiesiog ant duonos riekės. Be to, ją galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, tad skanų prieskonį turėsite visada po ranka.
Ingredientai česnako pastai (apie 1 stiklainėlį 200 ml)
- 2 česnako galvutės
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus (arba kito nerafinuoto aliejaus)
- 1 arbat. š. druskos
- 1 arbat. š. citrinos sulčių
- (nebūtina) žiupsnelis maltų pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių
Gaminimo eiga
- Paruoškite česnaką.
Nulupkite visas česnako skilteles, pašalinkite kietus galiukus. - Sutrinkite.
Sudėkite česnaką į smulkintuvą arba naudokite trintuvę. Sutrinkite iki vientisos masės. - Pagardinkite.
Įmaišykite druską, pipirus (jei naudojate) ir supilkite citrinos sultis. - Užpilkite aliejumi.
Lėtai supilkite aliejų ir dar kartą viską išsukite, kol pasta taps švelnios, tepamos konsistencijos. - Laikymas.
Sudėkite pastą į švarų stiklainėlį, paviršių apdenkite plonu sluoksniu aliejaus, kad nesiliestų su oru. Laikykite šaldytuve iki 2 savaičių.
Patarimai ir variacijos
Su žolelėmis. Įmaišykite šviežių krapų, petražolių ar kalendros – pasta įgaus gaivesnį skonį.
Aštresnė versija. Įdėkite truputį maltos aitriosios paprikos, imbiero arba čili dribsnių – tiks prie mėsos ar troškinių.
Kreminė tekstūra. Jei mėgstate švelnesnį skonį, sumaišykite česnako pastą su trupučiu varškės sūrio ar natūralaus jogurto.
Šventinis akcentas. Įberkite truputį tarkuoto kietojo sūrio (pvz., parmezano) – turėsite pagardą, tinkantį prie makaronų ar brusketų.
Laikymui ilgesniam laikui. Jei norite pasiruošti daugiau, pastą galima užšaldyti mažais kiekiais ledo formelėse.
Kur panaudoti česnako pastą?
Užtepėlei. Paprasčiausias būdas – užtepti ant paskrudintos duonos riekės ar brusketos. Tai greitas užkandis, kuris patiks visai šeimai.
Prie mėsos. Marinuojant vištieną, kiaulieną ar jautieną, įtrinkite kepsnius šia pasta – skonis taps intensyvesnis, o mėsa kvapnesnė.
Troškiniams. Įmaišykite šaukštą pastos į daržovių ar mėsos troškinį – tai suteiks gilumo ir aromato.
Makaronams. Užtenka sumaišyti su sviestu ar grietinėle – turėsite paprastą ir gardų padažą.
Sriuboms. Įdėjus nedidelį kiekį į sriubą, skonis taps sodresnis, be papildomų prieskonių.
Pabaigai
Česnako pasta – tai paprastas, bet nepaprastai universalus receptas, kuris vos per kelias minutes gali praturtinti kasdienius patiekalus. Ji išsiskiria intensyviu aromatu, švelnia tekstūra ir neribotomis pritaikymo galimybėmis – nuo užtepėlių iki marinatų ar troškinių.
Svarbiausia, kad ši česnako pasta iš kelių ingredientų yra visiškai natūrali, be jokių priedų ar konservantų. Pasigaminus kartą, norėsis turėti ją šaldytuve nuolat. Tai nedidelis virtuvės atradimas, kuris palengvina gamybą ir pakelia patiekalus į naują lygį.