back to top
PatarimaiMaistas, kuris slopina alkį – padeda numesti svorio be dietų

Maistas, kuris slopina alkį – padeda numesti svorio be dietų

Lieknėjimas nebūtinai turi reikšti alkį, draudimus ar varginančias dietas. Vis dažniau mokslininkai kalba apie tinkamo maisto vartojimą vietoje dietų, kai svoris mažėja natūraliai – dėl to, kad kūnas gauna visko, ko jam reikia, o apetitas pamažu nuslūgsta.

Vienas svarbiausių šio proceso raktų – aminorūgštis triptofanas, turinti tiesioginį poveikį alkio reguliacijai ir gerai savijautai. Ji ne tik padeda išlaikyti stabilią nuotaiką, bet ir skatina organizmą gaminti hormonus, mažinančius potraukį maistui.

Kaip tik todėl kai kurie produktai gali padėti numesti svorio net be griežtų apribojimų – tereikia žinoti, ką rinktis.

Kaip triptofanas veikia alkio jausmą

Triptofanas – tai aminorūgštis, iš kurios organizmas gamina serotoniną – vadinamąjį „geros nuotaikos hormoną“. Kai serotonino lygis pakankamas, smegenys gauna signalą, kad kūnas sotus, todėl sumažėja noras užkandžiauti ar persivalgyti.

Be to, triptofanas padeda skatinti GLP-1 hormono gamybą, kuris palaiko normalų cukraus kiekį kraujyje ir slopina alkį. Naujausi tyrimai rodo, kad nutukimas mažina šį hormoną gaminančių ląstelių skaičių, tačiau tam tikros žarnyno bakterijos geba triptofaną paversti indolu – medžiaga, kuri padeda atkurti šių ląstelių veiklą.

Kitaip tariant, valgant maisto produktus, kuriuose gausu triptofano, galima natūraliai sumažinti apetitą, pagerinti medžiagų apykaitą ir palaikyti stabilų cukraus balansą. Tai vienas paprasčiausių būdų padėti kūnui mesti svorį be drastiškų dietų.

Produktai, padedantys slopinti alkį

Norint, kad kūnas pats reguliuotų apetitą, svarbu į mitybą įtraukti triptofano ir indolo šaltinius – jie palaiko hormonų pusiausvyrą ir skatina sotumo jausmą.

Endokrinologai pabrėžia, kad šių medžiagų galima gauti ne iš papildų, o paprastai – iš kasdienio maisto.

Maistas, turtingas triptofano

Triptofano gausu kalakutienoje, vištienoje, kiaušiniuose, žuvyje ir pieno produktuose. Jį taip pat galima rasti ankštiniuose augaluose, riešutuose ir sėklose – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie renkasi augalinę mitybą.

Šie produktai ne tik ramina nervų sistemą, bet ir padeda išvengti vakarinių užkandžių, kai dažniausiai suveikia emocinis alkis.

Indolo šaltiniai

Indolo gausu kryžmažiedėse daržovėse – kopūstuose, brokoliuose, žiediniuose kopūstuose ir ropėse. Tokios daržovės padeda žarnynui palaikyti sveiką mikrobiotos balansą, o tai tiesiogiai veikia sotumo signalus. Be to, jos gerina virškinimą ir mažina uždegimus, kurie gali stabdyti svorio mažėjimą.

Derinant šiuos produktus su pakankamu kiekiu baltymų, galima pasiekti, kad organizmas pats „išmoktų“ jaustis sotesnis – be skaičiuojamų kalorijų ir griežtų apribojimų.

Subalansuota mityba – natūralus būdas mažinti apetitą

Žmogus laiko rankose šviežią kopūstą ir brokolį – daržovės turtingos indolų ir tinkamos svorio kontrolei.
Kopūstai ir brokoliai – natūralūs indolų šaltiniai, padedantys reguliuoti apetitą ir palaikyti sveiką virškinimą be griežtų dietų. Nuotrauka: shutterstock.com

Norint, kad svorio metimas vyktų be streso ir alkio, svarbiausia – ne mažinti porcijas, o subalansuoti maistines medžiagas.

Pasak gydytojų endokrinologų, sveika mityba turėtų sudaryti maždaug 30 % baltymų, 30 % riebalų ir 40 % angliavandenių.

Kodėl svarbūs baltymai

Baltymai suteikia ilgesnį sotumo jausmą, todėl jų pakankamas kiekis padeda išvengti persivalgymo. Juos galima gauti iš liesos mėsos, žuvies, varškės, kiaušinių ar augalinių šaltinių – pupelių, avinžirnių, tofu.

Sveikieji riebalai ir angliavandeniai

Riebalai, ypač omega-3 rūgštys iš žuvies ar linų sėmenų, padeda palaikyti hormonų pusiausvyrą, o lėti angliavandeniai – pilno grūdo produktai, daržovės, vaisiai – suteikia energijos visai dienai.

Toks derinys leidžia organizmui natūraliai reguliuoti alkio signalus, o sotumo jausmas išlieka ilgiau. Todėl tinkamo maisto vartojimas vietoje dietų tampa veiksmingu ir sveiku būdu palaikyti svorį be griežtų apribojimų.

Maistas, kuris ramina alkį ir suteikia pusiausvyrą

Kūnas geba pats reguliuoti apetitą, kai gauna tinkamų medžiagų. Triptofanu turtingas maistas ne tik slopina alkį, bet ir palaiko emocinę pusiausvyrą – padeda išvengti streso valgymo ir nuotaikos svyravimų. Tokiu būdu svoris mažėja natūraliai, be dietų ir apribojimų.

Renkantis maistą, verta pasitikėti kūno logika: kuo natūralesni, mažiau perdirbti produktai, tuo geriau veikia virškinimas ir hormonų balansas. Tad svorio kontrolė tampa ne kova, o natūrali kasdienybės dalis – kai valgoma sąmoningai, o ne iš įpročio.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite