back to top
PatarimaiSveikiausias aliejaus pasirinkimas – dauguma vis dar renkasi patį blogiausią

Sveikiausias aliejaus pasirinkimas – dauguma vis dar renkasi patį blogiausią

Nors atrodo, kad apie aliejus jau žinome viską, daugelis žmonių vis dar daro tą pačią klaidą. Vieni renkasi pagal skonį, kiti – pagal kainą, o treti tiesiog įpratę prie to, ką visada naudojo. Tačiau būtent čia slypi didžiausia problema – kai kurie aliejai kasdieninėje mityboje daro daugiau žalos nei naudos.

Mokslininkai jau seniai išskiria kelis aliejus, kurie ne tik pagerina širdies sveikatą, bet ir padeda organizmui geriau pasisavinti vitaminus bei kovoti su uždegimais. Ir vis dėlto, nors informacijos netrūksta, sveikiausias aliejaus pasirinkimas vis dar lieka mažumos pasirinkimu.

Kodėl dauguma vis dar renkasi patį blogiausią variantą?

Didžioji dalis žmonių kasdien naudoja saulėgrąžų ar rapsų aliejų, manydami, kad tai saugus ir neutralus pasirinkimas. Iš pirmo žvilgsnio – taip, bet būtent šie aliejai dažnai laikomi vienais kenksmingiausių, kai kalbame apie širdies sveikatą ir uždegiminius procesus organizme.

Pagrindinė problema – didelis omega-6 riebalų rūgščių kiekis. Kai jų suvartojame per daug, organizme ima vyrauti uždegiminės reakcijos, kurios ilgainiui silpnina kraujagysles, trikdo cholesterolio pusiausvyrą ir gali skatinti kraujospūdžio svyravimus.

Dar blogiau, kai šie aliejai naudojami kepimui – kaitinant jie praranda naudingas savybes ir išskiria kenksmingas medžiagas.

Paradoksas tas, kad daugelis jų renkasi todėl, kad „taip visada darė“ arba nesidomi sudėtimi. Tačiau šis įprotis tyliai prisideda prie šiuolaikinių sveikatos problemų, kurias dažnai klaidingai siejame su amžiumi ar stresu.

Kai tokie aliejai tampa pagrindiniu riebalų šaltiniu, organizme pamažu ima vyrauti uždegimas. Ilgainiui tai pasireiškia vis aiškiau:

  • Dažnesni galvos skausmai ir nuovargis,
  • Sutrikęs virškinimas, sunkumo jausmas po valgio,
  • Padidėjęs kraujospūdis ar cholesterolio šuoliai,
  • Odos bėrimai, plaukų slinkimas,
  • Silpnesnė imuninė sistema ir dažnesni peršalimai.

Tikrasis sveikatos šaltinis – alyvuogių aliejus

Sveikiausias aliejaus pasirinkimas – alyvuogių aliejus stikliniame butelyje su šviežiomis alyvuogėmis ant medinio pagrindo.
Grynas alyvuogių aliejus – vertingiausias pasirinkimas jūsų sveikatai. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Tarp visų aliejų būtent alyvuogių laikomas vienu sveikiausių. Jis išsiskiria natūraliais antioksidantais, polifenoliais ir gerosiomis riebalų rūgštimis, kurios padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Šalto spaudimo alyvuogių aliejus veikia tarsi apsauga nuo senėjimo – jis saugo ląsteles nuo pažeidimų ir padeda išlaikyti gerą savijautą net tiems, kurie kasdien susiduria su stresu ar įtampa.

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad šis aliejus mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, stabilizuoja kraujospūdį ir padeda išlaikyti normalią cukraus pusiausvyrą kraujyje. Todėl ne veltui Viduržemio jūros dieta, kurioje alyvuogių aliejus yra pagrindinis riebalų šaltinis, laikoma viena sveikiausių pasaulyje. Reguliarus vartojimas siejamas su mažesne širdies, kraujagyslių ir net kai kurių vėžio formų rizika.

Įdomu tai, kad tikras, nerafinuotas alyvuogių aliejus pasižymi ir priešuždegiminėmis savybėmis. Jame esantys natūralūs junginiai veikia panašiai kaip lengvi vaistai nuo uždegimo, bet be šalutinio poveikio. Be to, jis padeda geriau pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus – A, D, E ir K, todėl jo verta įtraukti ne tik į maistą, bet ir naudoti išoriškai – odos ar plaukų priežiūrai.

Kaip atpažinti tikrai kokybišką aliejų?

Pirmiausia verta atkreipti dėmesį į užrašą ant etiketės – turi būti nurodyta „extra virgin“ arba „pirmo spaudimo“. Tai reiškia, kad aliejus išgautas šaltuo spaudimu ir nebuvo kaitintas, todėl išlaikė visas naudingas medžiagas.

Kokybiškas aliejus turi būti šiek tiek kartokas ir turėti vaisinį kvapą – tai natūralus ženklas, jog jame gausu polifenolių, stiprinančių širdį ir kraujagysles. Spalva gali būti nuo auksinės iki žalsvos, tačiau svarbiausia – laikyti jį tamsiame butelyje ir vėsioje vietoje.

Venkite pigių, bespalvių variantų plastiko buteliuose – dažnai jie būna sumaišyti su rafinuotais aliejais ir praradę didžiąją dalį naudos.

Tinkamas laikymas padeda išsaugoti visas aliejaus savybes

Net pats geriausias aliejus praranda vertę, jei laikomas netinkamai. Šviesa, šiluma ir oras yra trys didžiausi priešai, kurie greitai suskaido vertingas medžiagas ir silpnina skonį. Todėl butelį visada reikėtų laikyti vėsioje, tamsioje vietoje – spintelėje, toliau nuo viryklės ar tiesioginių saulės spindulių.

Svarbu ir tai, kad butelis būtų sandariai uždarytas. Kai aliejus ilgiau kontaktuoja su oru, jame esančios gerosios riebalų rūgštys oksiduojasi, o produktas netenka tiek skonio, tiek naudos. Patikimiausi indai – tamsaus stiklo buteliai su sandariu kamšteliu.

Tinkamai laikomas alyvuogių aliejus išlieka kokybiškas kelis mėnesius, o jo kvapas ir spalva beveik nesikeičia. Tokia priežiūra leidžia išlaikyti viską, dėl ko šis produktas vertinamas – natūralų skonį, aromatą ir naudą organizmui.

Pabaigai

Aliejus nėra tik gaminimo priemonė – nuo jo priklauso ir mūsų širdies, kraujagyslių bei viso kūno sveikata. Kai vietoje perdirbtų ar kaitintų riebalų pasirenkame natūralų produktą, skirtumas pajuntamas ne iš karto, bet ilgainiui tampa akivaizdus: geresnė savijauta, stabilesnis spaudimas, lengvumas po valgio.

Sveikiausias aliejaus pasirinkimas – tai sąmoningas sprendimas rinktis kokybę, o ne įprotį. Vienas butelis gero aliejaus gali tapti paprastu, bet svarbiu žingsniu į ilgaamžiškumą ir stipresnį kūną.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite