back to top
PatarimaiProduktai skystinantys kraują – paprasti, pigūs ir veiksmingi

Produktai skystinantys kraują – paprasti, pigūs ir veiksmingi

Tirštesnis kraujas ne visada turi aiškių ženklų. Dažniausiai žmogus tiesiog pastebi, kad pavargsta greičiau nei anksčiau, širdis jautresnė stresui, o kūnas tarsi lėčiau atgauna jėgas.

Kartais užtenka kelių savaičių intensyvesnio darbo, mažiau vandens ar riebesnio maisto, ir kraujotaka pasikeičia taip, kad tai ima trukdyti savijautai.

Tokiose situacijose verta pirmiausia pasižiūrėti į lėkštę. Produktai skystinantys kraują gali būti labai paprasti – tie, kuriuos daug kas turi namuose, tik ne visada žino, kokį poveikį jie iš tikrųjų duoda.

Kodėl tirštas kraujas pavojingas

Kai kraujas tampa per tirštas, organizmui tenka dirbti žymiai sunkiau nei turėtų. Širdis priversta pumpuoti storesnį, lėčiau tekantį skystį, todėl kyla papildomas spaudimas kraujagyslėms. Tai ne tik vargina širdies raumenį – ilgainiui tokia būklė gali baigtis ir rimtomis komplikacijomis.

Kraujotakos sistema pradeda veikti ne taip, kaip turėtų: sumažėja deguonies tiekimas, audiniai lėčiau atsistato, o menkiausias uždegimas gali įsibėgėti greičiau. Būtent todėl tirštas kraujas laikomas klastinga, dažnai nepastebima rizika.

Galimos grėsmės, kai kraujas per tirštas:

  • Padidėjusi trombų rizika – susidarę krešuliai gali užkimšti kraujagysles.
  • Širdies krūvio didėjimas – širdis dirba stipriau, kad pastumtų lėtesnį kraują.
  • Padidėjęs kraujospūdis – dėl suprastėjusio tekėjimo kraujagyslėse.
  • Insulto ir infarkto tikimybė – trombas gali patekti į smegenis ar širdį.
  • Silpnesnė kraujotaka galūnėse – atsiranda šalimo jausmas, tirpimai, skausmai.
  • Sutrikęs deguonies tiekimas audiniams – greitesnis nuovargis, vangumas, silpnumas.

Produktai, kurie natūraliai skystina kraują ir stiprina kraujotaką

Produktai skystinantys kraują citrusiniai vaisiai ir šviežiai spaustos sultys ant virtuvės stalo.
Citrusiniai vaisiai suteikia natūralių medžiagų, palaikančių lengvesnę kraujotaką. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Kūnas greičiau atsigauna, kai į mitybą įtraukiami ingredientai, galintys mažinti kraujo klampumą, slopinti trombų susidarymą ir gerinti kraujotaką.


Imbieras
Imbieras turi salicilatų – medžiagų, kurios pasižymi aspirino poveikiu. Jie mažina trombocitų sulipimą, gerina kraujotaką ir padeda palaikyti normalų spaudimą. Imbieras taip pat švelniai mažina uždegimus, todėl ypač tinka tiems, kurie jaučia galūnių šalimo, tvinkčiojimo ar apsunkimo simptomus.

Ciberžolė
Ciberžolėje esantis kurkuminas padeda slopinti uždegiminius procesus ir natūraliai skystina kraują. Ji gerina kraujagyslių elastingumą, apsaugo nuo oksidacinės žalos ir mažina cholesterolio sankaupas kraujagyslėse, todėl ilgainiui lengviau palaikyti tolygesnę kraujotaką.

Česnakas
Tai vienas stipriausių natūralių antikoaguliantų virtuvėje. Česnakas mažina kraujo klampumą, padeda valyti kraujagysles nuo apnašų ir teigiamai veikia kraujospūdį. Nuolatinis jo vartojimas stiprina kraujagyslių sieneles ir mažina trombų riziką.

Alyvuogių aliejus
Šalto spaudimo alyvuogių aliejus turi daug antioksidantų, kurie mažina trombocitų agregaciją ir padeda išlaikyti kraujagysles elastingas. Kasdienis vartojimas sumažina uždegiminius židinius ir apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo.

Riebi žuvis (lašiša, sardinės, skumbrė)
Omega-3 riebalų rūgštys padeda mažinti kraujo klampumą ir palaikyti normalią širdies veiklą. Jos slopina uždegimą, mažina lipidų kaupimąsi kraujagyslėse ir stiprina bendrą kraujotaką. Tyrimai rodo, kad Omega-3 vartojimas gali reikšmingai sumažinti trombozės riziką.

Jūros dumbliai
Juose randami natūralūs antikoaguliantai, kurie padeda išlaikyti skystesnę kraujo struktūrą. Dumbliuose esantys mineralai gerina kraujospūdį ir mažina cholesterolio kiekį, o ląsteliena teigiamai veikia virškinimą ir imunitetą.

Citrusai (citrinos, greipfrutai, apelsinai)
Vitaminas C ir natūralios rūgštys mažina trombocitų sukibimą, gerina kapiliarų būklę ir skatina kraujo judėjimą. Be to, citrusai padeda mažinti oksidacinį stresą, kuris dažnai skatina trombų formavimąsi.

Vynuogės ir mėlynės
Uogose esantys flavonoidai ne tik skystina kraują, bet ir stiprina kraujagyslių sieneles. Jie mažina uždegimą, gerina kraujotaką galūnėse ir padeda palaikyti normalią kraujo apytaką net tada, kai kūnas pavargęs ar patiria stresą.

Kajeno pipirai (čili)
Juose esantis kapsaicinas skatina kraujotaką, mažina kraujo klampumą ir padeda palaikyti normalią širdies veiklą. Nedideli kiekiai kasdien gali pagerinti galūnių šilumą ir sumažinti tirpimo pojūtį.

Lapkai ir žaliosios daržovės (špinatai, lapiniai kopūstai)
Nors juose yra vitamino K, kuris reikalingas krešėjimo procesams, tinkamas jų kiekis padeda palaikyti stabilų kraujo krešėjimą ir išvengti staigių šuolių. Žalios daržovės aprūpina kraują mineralais, kurie mažina spaudimą ir gerina kraujagyslių tonusą.

Cinamono arbata
Cinamonas padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje, o tai tiesiogiai veikia kraujo klampumą. Jis skatina kraujo tekėjimą ir ramina sienelių įtampą, todėl gali būti puikus papildymas tiems, kurie jaučia šaltas rankas ar kojas.

Papildomi įpročiai, kurie dar labiau padeda skystinti kraują

Be maisto produktų, yra ir keli paprasti įpročiai, galintys turėti labai stiprų poveikį kraujo klampumui. Dažnai jie veikia net greičiau nei tikimasi, nes tiesiogiai pagerina kraujotaką ir sumažina širdies apkrovą.

Trumpi pasivaikščiojimai po kelis kartus per dieną jau gali pakeisti kraujo tekėjimo greitį. Judėjimas pažadina kraujagysles ir neleidžia kraujui tirštėti, ypač jei tenka ilgai sėdėti. Net keli pratimai namuose – rankų sukamieji judesiai, tempimai, kvėpavimo pratimai – padeda sumažinti sąstingį.

Dar vienas svarbus dalykas yra skysčiai. Per mažas vandens kiekis yra viena dažniausių tiršto kraujo priežasčių. Reguliariai geriant vandenį lengviau palaikomas normalus kraujo tekėjimas, o širdžiai reikia mažiau pastangų pumpuoti.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į stresą. Įtampa tiesiogine prasme sutraukia kraujagysles, todėl gilus kvėpavimas, trumpi pertraukų momentai ar net šilta žolelių arbata vakare gali padėti kūnui greičiau atsipalaiduoti. Tai teigiamai veikia ne tik savijautą, bet ir kraujo būklę.

Pabaigai

Kraujo klampumas dažnai padidėja tyliai, be aiškių įspėjimų, todėl į savo mitybą ir kasdienybę verta įtraukti sprendimus, kurie padeda kraujui tekėti lengviau. Maistas, judėjimas ir keli paprasti įpročiai gali duoti daug daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio – ypač kai jie derinami tarpusavyje.

Produktai skystinantys kraują ir švelniai veikiantys kasdien tampa pagalba širdžiai, kraujagyslėms ir bendrai savijautai. Reguliarumas ir protingi pasirinkimai čia reiškia daug: kūnas į tokius pokyčius atsako šiluma, lengvumu ir didesniu energijos kiekiu.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite