Inkstai – tarsi tylūs mūsų organizmo filtrai. Jie dirba be pertraukos, šalina toksinus, reguliuoja kraujospūdį, palaiko skysčių balansą.
Tačiau net ir sveikai atrodantis maistas gali tapti grėsme, kai inkstai jau silpnesni ar kyla pirmieji lėtinės ligos požymiai.
Dažnai žalingi produktai nekelia įtarimų – jie skanūs, populiarūs ir plačiai reklamuojami. Tačiau jie gali lemti baltymų netekimą su šlapimu, patinimus, nuovargį ar net grėsmę dializei.
Pirmieji ženklai, kad inkstai gali būti pažeisti
Inkstų problemos dažnai vystosi tyliai – be skausmo ar akivaizdaus diskomforto. Dėl to dauguma žmonių nežino apie ligą iki tol, kol ji jau gerokai pažengusi.
Jei pastebite tam tikrus organizmo pokyčius, net ir subtilius, svarbu į juos atkreipti dėmesį. Ankstyva reakcija gali padėti išvengti rimtų komplikacijų.
Galimi inkstų sutrikimo simptomai:
- Dažnas arba retas šlapinimasis, ypač naktį
- Tamsus, putotas ar neįprastos spalvos šlapimas
- Patinimai aplink akis, kulkšnis ar rankas
- Nuolatinis nuovargis ir energijos trūkumas
- Sumažėjęs apetitas ar pykinimas
- Sausa, niežtinti oda
- Spaudimo pokyčiai, dažnai – aukštas kraujospūdis
- Sunkumas susikaupti, „miglotas“ mąstymas
- Mėšlungis, ypač kojose naktį
Šie įprasti produktai tyliai žaloja jūsų inkstus
Dauguma šių produktų atrodo nekaltai – juos randame kiekviename prekybos centre, daugelis jų net pristatomi kaip „sveikesnis pasirinkimas“. Tačiau jeigu turite silpnesnius inkstus ar linkę į jų sutrikimus, jie gali tapti rimta grėsme jūsų sveikatai.
Žemiau – sąrašas maisto produktų, kurių reikėtų vengti arba stipriai apriboti, jei rūpinatės savo inkstais.
1. Tamsūs gazuoti gėrimai (kolos, sodos)
Jie kupini fosforo, kuris kaupiasi kraujyje, kai inkstai nebepajėgia jo pašalinti. Ilgainiui tai gali paskatinti kaulų retėjimą, niežėjimą ir net širdies komplikacijas.
2. Apdorota mėsa (dešros, kumpiai, konservai)
Didelis natrio ir konservantų kiekis sukelia kraujospūdžio šuolius ir skatina skysčių kaupimąsi – tai tiesioginis kelias į inkstų perkrovą.
3. Bananas, avokadas, apelsinas
Šie vaisiai turtingi kalio – tai puiku sveikam žmogui, bet pavojinga, kai inkstai negali jo tinkamai pašalinti. Perteklinis kalis gali trikdyti širdies ritmą.
4. Špinatai, burokėlių lapai, rukola
Žalieji lapai su daug oksalatų gali skatinti inkstų akmenų formavimąsi ir trikdyti kalcio pasisavinimą, ypač jei vartojami kasdien.
5. Bran dribsniai ir pilno grūdo produktai
Nors reklamuojami kaip sveiki, juose gausu fosforo ir fitatų – tai medžiagos, kurių perteklius apkrauna inkstus ir silpnina kaulų sistemą.
6. Greitasis maistas (bulvytės, pusgaminiai, greiti pietūs)
Jame gausu natrio, kalio, fosforo, transriebalų – tai kombinacija, kuri naikina inkstų gebėjimą filtruoti kraują.
7. Apdoroti pieno produktai (minkšti sūriai, lydytas sūris)
Dėl papildomų fosfatų ir druskų šie gaminiai sukelia papildomą stresą inkstams. Jie taip pat prisideda prie kalcio disbalanso organizme.
8. Raudona mėsa ir subproduktai (kepinėlės, liežuvis ir pan.)
Perdirbant baltymus iš raudonos mėsos išsiskiria daugiau azotinių atliekų – tai tiesiogiai apsunkina inkstų darbą, ypač jei vartojama dažnai.
9. Populiarieji „sveikuoliški“ vaisių kokteiliai
Dažnai gaminami iš kelių vaisių, tokių kaip bananai, apelsinai, špinatai – jų kombinacija sukelia pavojingai aukštą kalio bei oksalatų kiekį.
Ką valgyti, kad inkstai gautų tikrą pagalbą

Kai norisi rūpintis inkstais, verta rinktis tokius maisto produktus, kurie mažina krūvį, padeda šalinti toksinus ir palaiko organizmo pusiausvyrą. Paprastas, šviežias ir nesūrus maistas dažnai yra geriausias pasirinkimas.
Morkos, agurkai, kopūstai, salotos – tai daržovės, kurios turi mažai natrio ir kalio, todėl tinkamos net esant silpnesniems inkstams. Jas galima derinti su virtomis kruopomis ar liesa mėsa, kad būtų pakankamai baltymų, bet neperkrautų organizmo.
Svarbu ir tai, ką geriame. Paprastas vanduo, citrinos griežinėlis ar švelni žolelių arbata padeda palaikyti skysčių pusiausvyrą. Inkstai veikia geriau, kai jie tinkamai drėkinami, o tai padeda mažinti tinimus ir palaikyti stabilią savijautą.
Apibendrinimas
Inkstų sveikata priklauso ne tik nuo vaistų ar paveldimumo, bet ir nuo to, ką kasdien dedame į lėkštę. Net ir nedideli pokyčiai gali padėti sumažinti patinimus, pagerinti savijautą ir išvengti rimtesnių komplikacijų.
Daug pavojų slepiasi įprastame maiste, bet juos žinant galima rinktis išmintingiau. Tinkami produktai – tai ne tik prevencija, bet ir būdas padėti organizmui atsigauti.
Produktai, žalingi inkstams, dažnai atrodo nekalti, bet ilgainiui gali padaryti daug žalos. Kuo anksčiau juos atpažinsime ir pakeisime tinkamais, tuo didesnė tikimybė ilgai išlaikyti inkstus sveikus.
