back to top
PatarimaiKasdien vartojamas maistas, kuris sukelia uždegimą ir sąnarių skausmus

Kasdien vartojamas maistas, kuris sukelia uždegimą ir sąnarių skausmus

Kiekvieną dieną mūsų organizmas susiduria su mažais, bet nuolatiniais dirgikliais, kurie pamažu sukelia uždegimą. Iš pradžių to nepastebime – tiesiog jaučiame nuovargį, sąnariai tampa mažiau paslankūs, o skausmas po fizinio krūvio nepraeina taip greitai, kaip anksčiau. Tačiau laikui bėgant šie procesai kaupiasi ir gali peraugti į rimtas sveikatos problemas.

Pastaraisiais metais atlikti moksliniai tyrimai aiškiai parodė, kad tam tikri maisto produktai daro didelę įtaką uždegimui organizme. Kai jis tampa lėtinis, kenčia sąnariai, raumenys ir net vidaus organai. Todėl daugiau dėmesio skiriama ne tik gydymui, bet ir priežastims – kas iš tiesų paskatina uždegimą prasidėti.

1. Cukrus – vienas iš pavojingiausių produktų

Cukrus – pagrindinis lėtinio uždegimo variklis. Kai jo per daug, kraujyje kyla gliukozės šuoliai, o organizmas pradeda gaminti uždegimines medžiagas – citokinus. Jie ilgainiui sukelia sąnarių tinimą, skausmą ir audinių jautrumą. Moksliniai šaltiniai rodo, kad net ir nedidelis per dieną suvartojamo pridėtinio cukraus kiekis padidina uždegimo žymenų lygį kraujyje.

Didžiausia problema ta, kad cukraus gausu ne tik desertuose. Jo slepiasi jogurtuose, padažuose, sultyse, net „fitneso“ batonėliuose. Kasdien valgydami tokius produktus, mes patys nepastebimai palaikome uždegimą, kuris po truputį išbalansuoja visą organizmą.

2. Transriebalai – paslėptas uždegimo šaltinis

Transriebalai – tai chemiškai apdoroti riebalai, kurių mūsų kūnas nesugeba tinkamai apdoroti. Jie trikdo ląstelių veiklą, skatina oksidacinį stresą ir uždegimą, dėl kurio kenčia ne tik sąnariai, bet ir kraujagyslės. Ilgainiui toks poveikis gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus ir padidinti širdies bei kraujotakos ligų riziką.

Dažniausiai transriebalai slepiasi šiuose produktuose:

  • Greitas maistas (mėsainiai, bulvytės, kepti užkandžiai)
  • Margarinas ir kepiniai su ilgai galiojančiais riebalais
  • Perdirbti pusfabrikačiai, picos ir šaldyti kepiniai
  • Saldūs užkandžiai – sausainiai, bandelės, batonėliai

Net jei etiketėje rašoma „be transriebalų“, jų pėdsakų vis tiek gali būti. Mažinant tokių riebalų vartojimą, kūnas greičiau atsigauna, mažėja sąnarių skausmai, gerėja kraujotaka ir bendra savijauta.

3. Raudona mėsa ir perdirbti gaminiai – sąnarių priešininkai

Raudonoje mėsoje gausu sočiųjų riebalų ir junginių, kurie organizme skatina uždegiminius procesus. Kai jų suvartojama per daug, padidėja C-reaktyviojo baltymo (CRP) kiekis kraujyje – tai vienas pagrindinių uždegimo rodiklių. Ilgainiui tokia mityba gali sustiprinti sąnarių skausmus, ypač sergant artritu ar podagra.

Didžiausią žalą daro perdirbti mėsos gaminiai, kuriuose gausu druskos, konservantų ir priedų. Jie trikdo medžiagų apykaitą, sukelia skysčių kaupimąsi ir silpnina sąnarių audinius.

Pavojiniausi produktai: dešros, dešrelės, bekonas, konservuota arba rūkyta mėsa, jautienos faršas ar kotletai kepti aukštoje temperatūroje.

Raudoną mėsą rekomenduojama keisti liesa paukštiena ar žuvimi, o dar geriau – augalinės kilmės baltymais, tokiais kaip lęšiai ar pupelės.

4. Rafinuoti angliavandeniai – tylus energijos ir sąnarių priešas

Rafinuoti angliavandeniai – tai produktai, iš kurių pašalintos skaidulos ir naudingos maistinės medžiagos. Organizmas juos labai greitai paverčia cukrumi, todėl kraujyje kyla gliukozės šuoliai, kurie aktyvina uždegiminius fermentus ir didina laisvųjų radikalų gamybą. Dėl to pažeidžiami sąnarių audiniai, o skausmas tampa stipresnis ir dažnesnis.

Šių angliavandenių gausu produktuose, kuriuos daugelis kasdien vartoja:

  • balta duona ir bandelės
  • balti ryžiai, makaronai
  • pyragai, sausainiai, kiti kepiniai iš baltų miltų

Kai rafinuoti produktai pakeičiami pilno grūdo gaminiais, daržovėmis ir ankštiniais, uždegiminiai procesai organizme silpnėja, o sąnarių būklė pagerėja jau per kelias savaites.

5. Druska – uždegimą sukeliantis prieskonis

Maistas sukeliantis sąnarių uždegimą – per didelis druskos kiekis gali skatinti uždegiminius procesus organizme ir pakenkti sąnarių sveikatai.
Per sūrus maistas gali trikdyti imuninės sistemos pusiausvyrą ir skatinti uždegimą. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Per didelis druskos kiekis trikdo skysčių balansą ir skatina uždegiminius procesus. Ji pažeidžia imuninės sistemos pusiausvyrą, todėl organizmas ima gaminti daugiau ląstelių, atsakingų už audinių uždegimą – ypač sąnariuose.

Ypač daug druskos randama – paruoštuose pusfabrikačiuose ir užkandžiuose, rūkytoje mėsoje ir sūriuose, padažuose, konservuose ir greitai paruošiamuose produktuose.

Druskos mažinimas mityboje sumažina sąnarių tinimą, kraujospūdį ir padeda išvengti širdies bei inkstų problemų. Net ir nedidelis sumažinimas duoda juntamą rezultatą.

6. Glitimas ir perdirbtas maistas – dviguba grėsmė uždegimui

Glitime esantys baltymai kai kuriems žmonėms sukelia padidintą imuninės sistemos reakciją. Tokiu atveju organizmas juos atpažįsta kaip dirgiklį ir pradeda gaminti uždegimines medžiagas. Tai gali pasireikšti ne tik pilvo pūtimu ar nuovargiu, bet ir sąnarių skausmu bei raumenų jautrumu.

Dar labiau problemą sustiprina itin perdirbtas maistas. Jame gausu konservantų, dirbtinių priedų, kvapiųjų medžiagų ir rafinuotų riebalų – visa tai išbalansuoja žarnyno mikroflorą, kuri tiesiogiai veikia uždegiminius procesus organizme. Kai žarnynas praranda pusiausvyrą, kenčia imuninė sistema, o kartu ir sąnariai.

Subalansuota, natūralesnė mityba – mažiau perdirbtų gaminių, daugiau daržovių, skaidulų ir viso grūdo produktų – padeda sumažinti uždegimo židinius ir palaikyti stipresnį organizmo atsparumą.

Apibendrinimas

Maistas sukeliantis sąnarių uždegimą dažnai atrodo kasdienis ir nekenksmingas – saldūs užkandžiai, perdirbti gaminiai ar riebūs patiekalai. Tačiau būtent jie tyliai žadina uždegiminius procesus, kurie ilgainiui virsta skausmu ir judėjimo ribotumu.

Subalansavus mitybą, įtraukus daugiau natūralių produktų – daržovių, žuvies, alyvuogių aliejaus, pilno grūdo produktų – organizmas pradeda natūraliai slopinti uždegiminius procesus. Skausmas mažėja, energijos daugėja, o kūnas tampa atsparesnis.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite