back to top
PatarimaiMaistas sukeliantis podagrą – šių produktų geriau vengti

Maistas sukeliantis podagrą – šių produktų geriau vengti

Podagra – tai skausminga sąnarių liga, kuri dažnai prasideda tyliai, o vėliau pasireiškia staigiais, deginančiais skausmo priepuoliais. Daug kas nustemba sužinoję, kad šią būklę gali paskatinti visai įprasti kasdieniai produktai. Nors priežastys gali būti įvairios, mityba čia vaidina vieną svarbiausių vaidmenų.

Maistas sukeliantis podagrą ne tik riebūs ar kaloringi patiekalai. Kai kurie produktai turi daug purinų – medžiagų, kurios organizme virsta šlapimo rūgštimi. Kai šios medžiago per daug, kristalai kaupiasi sąnariuose ir sukelia uždegimą.

Podagros simptomai, kurių nereikėtų ignoruoti

Podagra dažniausiai prasideda staiga – dažniausiai naktį. Sąnarys, dažniausiai didžiojo kojos piršto, patinsta, parausta ir tampa itin skausmingas. Net lengvas prisilietimas gali sukelti aštrų skausmą.

Priepuolis gali trukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių, o vėliau laikinai praeiti. Tačiau negydant, skausmai kartojasi vis dažniau, pažeidžiami kiti sąnariai – čiurnos, keliai, rankų pirštai. Ilgainiui gali atsirasti sąnarių deformacijos ir judėjimo sunkumai.

Todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į pirmuosius požymius ir pradėti keisti mitybą, kol liga dar neįsisenėjusi.

Produktai, kurie dažniausiai sukelia podagros priepuolius

Maistas sukeliantis podagrą – pėdos sąnario uždegimas ir paraudimas, būdingas podagros priepuoliui.
Skausmingas sąnario uždegimas dėl podagros. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Podagrą dažniausiai išprovokuoja maistas, kuriame gausu purinų – junginių, iš kurių organizme susidaro šlapimo rūgštis. Kai jos per daug, ji kristalizuojasi sąnariuose ir sukelia uždegimą. Remiantis naujausiais moksliniais tyrimais (Zhang ir kt., PMC9459802), labiausiai riziką didina trys maisto grupės: riebus maistas, cukrus ir tam tikros rūšies baltymai.

1. Riebus maistas. Perteklinis riebalų vartojimas trikdo medžiagų apykaitą, didina šlapimo rūgšties gamybą ir sukelia uždegiminius procesus. Ypač pavojūs – kepti patiekalai, greitas maistas, sviestas, grietinėlė, perdirbti mėsos gaminiai.

2. Cukrus ir saldūs gėrimai. Tyrimai patvirtina, kad didelis cukraus, ypač fruktozės, kiekis tiesiogiai didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje. Pavojingiausi – gazuoti gėrimai su kukurūzų sirupu, saldūs vaisvandeniai, desertai ir konditerijos gaminiai.

3. Gyvūninės kilmės baltymai. Daugiausia purinų turi raudona mėsa (ypač jautiena, ėriena, kiauliena), subproduktai, ančiuviai, sardinės ir kitos riebios žuvys. Šie produktai padidina šlapimo rūgšties susidarymą ir sulėtina jos pasišalinimą per inkstus.

Taip pat verta vengti:

  • Alaus ir stipriųjų alkoholinių gėrimų – jie mažina šlapimo rūgšties pasišalinimą ir skatina jos kristalizaciją.
  • Perdirbtos mėsos gaminių – dešrų, dešrelių, kumpių, rūkytos mėsos.
  • Saldžių padažų ir užpilų – ypač tų, kuriuose yra kukurūzų sirupo ar daug fruktozės.
  • Greito maisto – bulvyčių, mėsainių, keptų užkandžių.
  • Konservuotų žuvų – ančiuvių, sardinių, silkės.
  • Sūrių užkandžių ir traškučių – dėl per didelio druskos ir riebalų kiekio.
  • Stiprios kavos ar energinių gėrimų – jie gali skatinti dehidrataciją ir padidinti šlapimo rūgšties koncentraciją.

Ką valgyti vietoj produktų, sukeliančių podagrą

Jei norit suvaldyti podagrą, nereikia badauti ar atsisakyti visko, kas skanu. Reikėtų rinktis maistą, kuris padeda palaikyti stabilų šlapimo rūgšties kiekį ir nepersunkina inkstų. Tokia mityba ne tik mažina uždegimą, bet ir stiprina visą organizmą.


Vietoj raudonos mėsos geriau rinktis liesą vištieną, kalakutieną ar augalinius baltymų šaltinius – pupeles, lęšius, avinžirnius. Šie produktai aprūpina organizmą baltymais, bet neturi didelio purinų kiekio. Žuvis taip pat gali būti sveikas pasirinkimas, tačiau geriausia vengti riebių rūšių, tokių kaip silkė ar sardinės, ir rinktis švelnesnes – pavyzdžiui, menkę ar lydeką.

Vaisiai ir daržovės turėtų tapti kasdienio raciono pagrindu. Jie ne tik aprūpina organizmą skaidulomis ir vitaminais, bet ir padeda iš organizmo pašalinti šlapimo rūgšties perteklių. Ypač naudingi vyšnios, uogos, citrusiniai vaisiai bei žalios lapinės daržovės – jie turi antioksidantų, kurie mažina uždegiminius procesus.

Pilno grūdo produktai, natūralus jogurtas, kiaušiniai ir pakankamas vandens kiekis – visa tai padeda palaikyti sveiką pusiausvyrą. Tokia mityba leidžia kontroliuoti podagrą be griežtų apribojimų, o kartu palaiko energiją ir gerą savijautą kasdien.

Skysčių svarba – paprastas būdas išvengti priepuolių

Vanduo padeda pašalinti šlapimo rūgšties perteklių iš organizmo, todėl jo trūkumas tiesiogiai didina podagros priepuolių riziką. Kai inkstai gauna pakankamai skysčių, jie efektyviau išvalo kraują, o sąnariuose nesusidaro skausmingi kristalai.

Gerkite vandenį tolygiai visos dienos metu – bent 1,5–2 litrus. Karštomis dienomis ar po fizinio krūvio – dar daugiau. Reguliarus vandens vartojimas palaiko natūralią kūno pusiausvyrą ir yra paprasčiausias būdas apsaugoti sąnarius nuo uždegimo.

Sąmoningas pasirinkimas padeda įveikti podagrą

Tinkama mityba yra vienas svarbiausių žingsnių siekiant suvaldyti šią ligą. Maistas sukeliantis podagrą dažnai atrodo nekaltas, tačiau būtent jis lemia, ar šlapimo rūgštis kauptis sąnariuose, ar bus pašalinama iš organizmo. Atsisakius tokių produktų ir pasirinkus lengvesnį, natūralesnį maistą, podagros priepuoliai tampa retesni, o savijauta – stabilesnė.

Kai mityba tampa sąmoninga, kūnas reaguoja greitai: mažiau uždegimų, mažiau skausmo ir daugiau judėjimo laisvės. Nedideli kasdieniai pokyčiai gali padaryti didelį skirtumą – tai įrodymas, kad kartais sveikatos kelias prasideda nuo to, ką dedame į savo lėkštę.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite