back to top
PatarimaiKoks maistas kenkia inkstams – daugelis jį valgo kasdien

Koks maistas kenkia inkstams – daugelis jį valgo kasdien

Inkstai dirba tyliai, bet be jų kūnas tiesiog sustotų. Jie valo kraują, šalina toksinus, reguliuoja skysčius. Atrodo, nieko ypatingo, kol vieną dieną jų darbas pradeda lėtėti – ir mes to net nepastebime.

Didžiausia problema ta, kad maistas kenkiantis inkstams dažnai atrodo visiškai normalus. Valgome jį kasdien – pusryčiams, pietums, vakarienei. Tai sūrus, perdirbtas, daug priedų turintis maistas, kurio organizmui paprasčiausiai per daug. Inkstai turi filtruoti viską, ką suvalgome, todėl ilgainiui jie tiesiog pavargsta.

Kai inkstai pavargsta – kūnas siunčia aiškius signalus

Inkstai ilgai tyli, kol pradeda strigti. Iš pradžių atrodo, kad viskas gerai – tik truputis nuovargio, gal patinusios akys ar sunkesnis rytas. Bet kai valgomas maistas kenkiantis inkstams, jie priversti dirbti be pertraukos, kol pagaliau ima siųsti ženklus, kad nebespėja.

Pirmi požymiai dažnai būna tokie paprasti, kad į juos nekreipiame dėmesio. Bet jei jie kartojasi, tai jau signalas, kad organizmas pavargo valyti tai, ką kasdien suvalgome.

Dažniausi simptomai:

  • Patinimai aplink akis ar kulkšnis
  • Nuolatinis nuovargis ir mieguistumas
  • Tamsesnis, drumstas ar mažesnio kiekio šlapimas
  • Sausėjanti, niežtinti oda
  • Pakilęs kraujospūdis ar dažnesni galvos skausmai

Maistas, kuris kenkia inkstams kiekvieną dieną

Didžiausią žalą inkstams daro ne vien nuodai ar vaistai, o visai paprasti, kasdien valgomi produktai. Daugelis jų atrodo nekalti, bet kai tampa įpročiu, organizmas nebespėja jų apdoroti. Inkstai dirba be sustojimo, o kraujyje kaupiasi tai, ką jie turėtų pašalinti. Ši tyli perkrova ilgainiui baigiasi rimtomis sveikatos problemomis.


Perdirbtas maistas. Įvairios dešros, kumpiai, dešrelės, konservai – tai produktai, kuriuose gausu druskos, fosfatų ir konservantų. Jie skatina organizmą kaupti vandenį, todėl inkstai turi filtruoti daugiau, nei pajėgia. Ilgainiui tai išsekina jų darbą ir sutrikdo skysčių pusiausvyrą.

Druskingi produktai. Traškučiai, marinuoti agurkai, padažai – visa tai didina kraujospūdį ir verčia inkstus dirbti intensyviau. Net kasdienis papildomas šaukštelis druskos gali pamažu pažeisti inkstų audinius.

Saldinti gėrimai ir cukrus. Limonadai, sultys, pyragaičiai atrodo nekalti, bet cukrus ardo kraujagyslių sieneles. O kai kraujagyslės pažeidžiamos, inkstai nebegali tinkamai filtruoti kraujo. Tai viena iš priežasčių, kodėl cukraus perteklius siejamas su inkstų nepakankamumu.

Greitas maistas ir kepti produktai. Gruzdintos bulvytės, vištiena ar mėsainiai skamba gardžiai, bet jų aliejus kepant oksiduojasi ir virsta nuodingais junginiais. Šie junginiai iš virškinamojo trakto patenka į kraują ir apkrauna inkstus, kurie priversti juos šalinti.

Per daug baltymų. Raudona mėsa, baltymų papildai ar sportiniai produktai atrodo naudingi, bet kai jų per daug, inkstai gauna per didelį krūvį. Skaidydamas baltymus, organizmas išskiria azoto junginius – ir būtent juos inkstai turi pašalinti. Kuo daugiau baltymų, tuo didesnė apkrova.

Dirbtiniai priedai. Fosfatai, dažikliai, skonio stiprikliai slepiasi beveik kiekviename perdirbtame produkte. Jie sukelia uždegiminius procesus ir ilgainiui silpnina inkstų audinį. Tai tarsi lėtai veikiančios cheminės dalelės, kurios kaupiasi, kol kūnas nebegali jų pašalinti.

Ilgalaikis poveikis – kai maistas virsta liga

maistas kenkiantis inkstams palyginamas su sveiku maistu – riebūs patiekalai ir greitas maistas prieš vaisius bei daržoves.
Kasdieniai pasirinkimai lemia, ar inkstai dirbs ramiai, ar bus apkrauti. – Nuotrauka iš: freepik.com

Inkstai ilgai kovoja tyliai, bet kai jų pajėgumas pradeda mažėti, padarinius jaučia visas kūnas. Ilgainiui maistas kenkiantis inkstams ne tik apsunkina šių organų darbą, bet ir sukelia grandininę reakciją. Kraujyje kaupiasi toksinai, trikdoma kraujotaka, o organizmas lėtai apsinuodija savo pačio atliekomis.

Nuolatinis perdirbtų, sūrių ir riebių produktų vartojimas gali sukelti inkstų akmenligę, aukštą kraujospūdį, o vėliau – ir lėtinį inkstų nepakankamumą. Tai viena iš ligų, kuri progresuoja tyliai, be ryškių simptomų, kol galiausiai žmogus nebegali gyventi be dializės ar net prireikia transplantacijos.

Kai inkstai nebespėja šalinti atliekų, kenčia ir kiti organai. Kepenys turi dirbti daugiau, kad perimtų dalį darbo, širdis pumpuoja tirštesnį kraują, o kraujagyslės praranda elastingumą. Dėl to didėja širdies priepuolių, insultų ir net smegenų pažeidimų rizika. Visa tai prasideda nuo įpročio – per daug druskos, per daug cukraus, per daug dirbtinumo.

Dar pavojingesnė dalis ta, kad inkstai neturi nervų galūnių, todėl skausmo nejaučiame. Žala kaupiasi tyliai – metus, dvejus, o kartais visą dešimtmetį. Kai simptomai tampa aiškūs, didelė dalis inkstų audinio jau būna pažeista visam laikui.

Maistas, kuris saugo ir stiprina inkstus

Kad inkstai išliktų sveiki, jiems reikia poilsio ir lengvo, švaraus maisto. Tai reiškia mažiau druskos, mažiau perdirbtų produktų ir daugiau natūralių ingredientų, kurie padeda valyti kraują bei mažina uždegimus. Tokie produktai palengvina inkstų darbą ir leidžia jiems atsistatyti net po ilgesnio krūvio.

Sveikiausi produktai inkstams:

  • Vanduo – paprastas, švarus, be dujų. Jis padeda išplauti toksinus ir apsaugo nuo akmenų susidarymo.
  • Uogos – ypač mėlynės, spanguolės, bruknės. Jose gausu antioksidantų, kurie saugo inkstų audinius nuo uždegimų.
  • Daržovės – agurkai, moliūgai, cukinijos, morkos. Jos turi daug vandens ir skaidulų, kurios padeda išvalyti organizmą.
  • Ankštiniai ir pilno grūdo produktai – suteikia energijos be per didelio baltymų kiekio. Tinka saikingai, kad neapkrautų inkstų.
  • Alyvuogių aliejus – natūralus riebalų šaltinis, turintis priešuždegiminių savybių.
  • Obuoliai ir kriaušės – padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir natūraliai valo kraują.
  • Petražolės ir salierai – švelniai skatina šlapimo išsiskyrimą ir padeda išvalyti inkstus.

Taip pat skaitykite – Inkstai valosi savaime – užtenka puodelio petražolių arbatos

Išvada – kai valgome protingai, inkstai atsilygina

Inkstai kasdien dirba be poilsio, kad kūne neliktų to, ko nereikia. Kai jie pavargsta, viskas pradeda strigti – kaupiasi skysčiai, didėja spaudimas, trūksta energijos. Dažnai kaltas paprastas dalykas – maistas, kurį valgome kasdien, nesusimąstydami, kaip jis veikia mūsų kūną.

Gera žinia ta, kad viską galima pakeisti. Užuot rinkęsi sūrius ar riebius patiekalus, galima daugiau valgyti daržovių, uogų, natūralių grūdų, gerti vandens. Inkstai greitai sureaguoja į tokius pokyčius – jiems tereikia šiek tiek lengvumo ir mažiau chemijos lėkštėje.

Kai pradedame galvoti, ką dedame į burną, inkstai dirba ramiau. Jie nemėgsta triukšmo, bet kai juos prižiūrime, jie tyliai padaro savo darbą taip, kad jaustumės lengvesni, švaresni ir stipresni.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite