back to top
PatarimaiLašinių nauda sveikatai – pateko į 10 vertingiausių maisto produktų pasaulyje

Lašinių nauda sveikatai – pateko į 10 vertingiausių maisto produktų pasaulyje

Kas galėjo pagalvoti, kad paprasti lašiniai atsidurs šalia tokių „supermaistų“ kaip migdolai ar ispaninių šalavijų sėklos? Ir vis dėlto, tarptautinių mokslininkų tyrimas būtent tai patvirtino.

Lašinių nauda sveikatai šiandien vertinama kitaip, nei buvome įpratę. Ilgus metus laikyti vos ne draudžiamu produktu, jie iš naujo atrandami kaip vertingų riebalų, vitaminų ir energijos šaltinis

Senolių tradicijos atskleidžia tikrąją lašinių vertę

Mūsų seneliai ir proseneliai lašinius valgydavo kone kasdien – po sunkių darbų, prie paprastos ruginės duonos, pagardintus česnaku ar svogūnu. Jie neieškojo sudėtingų dietų ar madingų supermaistų, bet instinktyviai rinkosi produktą, kuris suteikdavo jėgų ir padėdavo atlaikyti šalčius.

Įdomu tai, kad lašinius jie vertino ne tik dėl sotumo, bet ir dėl sveikatos. Pasakojimuose dažnai minima, jog seniau žmonės rečiau sirgdavo širdies ligomis ar infarktais, nors riebalų valgydavo nemažai. Tai rodo, kad natūralūs, paprasti produktai turėjo savų privalumų.

Dabar mokslas iš esmės patvirtina tai, ką mūsų protėviai žinojo be tyrimų. Nedidelis gabaliukas lašinių gali aprūpinti organizmą vertingomis riebalų rūgštimis, vitaminais ir energija, kurios ypač reikėjo dirbant sunkų fizinį darbą.

Lašiniai aprūpina organizmą vertingomis medžiagomis

Lašiniuose yra ne tik riebalų, bet ir biologiškai aktyvių medžiagų, kurios būtinos kasdieniam organizmo darbui. Tai vitaminai A, D, E ir net arachidono rūgštis – junginys, kuris padeda širdžiai, smegenims ir imunitetui.

Šiame produkte yra tiek sočiųjų, tiek nesočiųjų riebalų rūgščių. Pastarosios, priešingai nei įprasta manyti, yra palankios sveikatai – jos reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko normalų kraujagyslių tonusą.

Lašiniai taip pat skatina tulžies tekėjimą, todėl gerina virškinimą. Nedidelis gabaliukas ryte padeda išjudinti medžiagų apykaitą ir suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui.

Lašinių nauda sveikatai

Lašinių nauda sveikatai atsiskleidžia tik tada, kai jie valgomi saikingai. Nedidelis kiekis šio produkto gali tapti vertinga mitybos dalimi.

Svarbiausios lašinių naudos:

  • Suteikia ilgalaikį sotumo jausmą
  • Yra koncentruotas energijos šaltinis
  • Aprūpina vitaminais A, D ir E
  • Skatina tulžies išsiskyrimą ir gerina virškinimą
  • Turi arachidono rūgštį, naudingą širdžiai ir smegenims
  • Gali padėti reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje
  • Sudėtyje yra kitų nesočiųjų riebalų rūgščių
  • Dažnai ruošiami su česnaku ir prieskoniais, kurie turi antibakterinių savybių

Saikingas lašinių vartojimas gali būti sveikas pasirinkimas, ypač kai jie valgomi rytais arba aktyviai leidžiant dieną. Jie ne tik suteikia energijos, bet ir prisideda prie bendros organizmo pusiausvyros.

Lašinių vartojimas turi savo taisykles

Lašiniai naudingiausi tada, kai valgomi rytais. Tuomet organizmas geriausiai įsisavina jų maistingąsias medžiagas, o energijos užtaisas išsilaiko visą dieną. Be to, rytais jie skatina tulžies išsiskyrimą ir padeda virškinimui po nakties poilsio.

Suaugusiam žmogui pakanka 9–12 gramų lašinių per dieną, o per savaitę – ne daugiau kaip 100 gramų. Nedidelis gabaliukas gali tapti sveiku užkandžiu prie daržovių ar juodos duonos, tačiau kepti ar rūkyti lašiniai nėra tokie vertingi – naudingiausia rinktis sūdytus.

Sveikiausi yra sūdyti lašiniai su šviežiomis daržovėmis

Lašinių nauda sveikatai atsiskleidžia valgant nedideliais kiekiais – sūdyti lašiniai išlieka vertingiausi.
Lašinių nauda sveikatai pripažįstama net mokslininkų – tinkamai vartojami jie aprūpina organizmą energija. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Ne visi lašiniai vienodai vertingi. Nors rūkytų ar keptų lašinių skonis daug kam patinka, sveikiausi išlieka paprasti sūdyti. Juose išsaugoma daugiausiai vitaminų, riebalų rūgščių ir biologiškai aktyvių medžiagų.

Dar naudingiau, kai lašiniai valgomi ne vieni, o su šviežiomis daržovėmis. Prie jų puikiai tinka svogūnų laiškai, ridikėliai, agurkai ar net paprasti svogūnai. Toks derinys palengvina virškinimą, praturtina organizmą skaidulomis ir padeda subalansuoti riebalų poveikį.

Tai paprastas, bet veiksmingas būdas išlaikyti tradicinį skonį ir tuo pačiu pasinaudoti šiuolaikinio mokslo patvirtinta lašinių nauda sveikatai.

Lašiniai iš tradicijos grįžta į mokslą

Lašinių nauda sveikatai šiandien nebėra tik senelių pasakojimas – ją patvirtina ir moksliniai tyrimai. Nedideli jų kiekiai aprūpina organizmą energija, vitaminais ir riebalų rūgštimis, kurios palaiko širdį, smegenis bei virškinimą.

Svarbiausia prisiminti saiką. Lašiniai yra kaloringi, todėl jie turėtų būti mažu priedu prie mitybos, o ne pagrindiniu patiekalu. Derinami su šviežiomis daržovėmis, jie tampa ne tik skanesni, bet ir sveikesni.

Tai vienas iš tų produktų, kurie parodo, kad tikroji vertė slypi paprastume. Lašiniai, valgomi tinkamu metu ir tinkamais kiekiais, gali būti mūsų stalo puošmena – kaip buvo seniau, taip gali būti ir dabar.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite