back to top
PatarimaiKodėl kava iš kavinių skanesnė nei namuose – klaida, kurią darome visi

Kodėl kava iš kavinių skanesnė nei namuose – klaida, kurią darome visi

Kava iš kavinės visada atrodo aromatingesnė, turtingesnio skonio ir tiesiog – geresnė. Tačiau baristos paslaptis slypi ne stebuklinguose aparatuose, o keliuose esminiuose niuansuose, kuriuos galima pritaikyti ir namuose.

Sužinokite, kaip pasigaminti kavą kaip kavinėje, išvengiant dažniausiai daromos klaidos, dėl kurios jūsų rytinis puodelis praranda skonį ir aromatą. Pasigaminti nuostabiai aromatingą kavą dar niekada nebuvo taip lengva.

Kaip tinkamai malti kavą

Pirmasis žingsnis, norint pasigaminti kavą kaip kavinėje, – šviežiai sumalti pupeles. Kava praranda didžiąją dalį savo aromato vos po kelių minučių nuo malimo, todėl geriausia naudoti visas pupeles ir jas malti tik prieš pat ruošimą.

Baristos rekomenduoja rinktis burr tipo malūnėlį – jis užtikrina tolygų malimą ir tolygią ekstrakciją.

Jeigu kavos malate per stambiai, gėrimas bus rūgštokas ir silpnas, o per smulkus malimas sukels kartumą. Ieškokite aukso vidurio pagal ruošimo būdą – prancūziškam presui tinka stambesnis, o espresso kavai – itin smulkus malimas.

Šviežiai sumalta kava kavamalėje – artimas vaizdas su matomais kavos grūdeliais.
Šviežiai sumalta kava – pirmas žingsnis į kavinės vertą puodelį namuose. Nuotrauka: shutterstock.com

Vanduo – svarbiausias kavos ingredientas

Nors daug kas mano, kad svarbiausia yra kavos pupelės, baristos tvirtina, kad vanduo lemia iki 99 % kavos skonio. Jei vanduo iš čiaupo turi chloro ar metalo prieskonį, net ir geriausios pupelės neišgelbės.

Naudokite filtruotą ar švelniai mineralizuotą vandenį, geriausia – kambario temperatūros ar šiek tiek šiltą.

Tobulai kavai reikalinga temperatūra – nuo 90 iki 96 °C. Jei neturite termometro, tiesiog užvirkite vandenį ir palaukite vieną minutę – tai bus optimalu ekstrakcijai.

Tikslios proporcijos ir svėrimas

Vienas iš didžiausių skirtumų tarp namų ir kavinių – tikslios proporcijos. Baristos niekada nedaro „iš akies“ – jie naudoja svarstykles. Rekomenduojama proporcija yra 1:15 – vienas gramas kavos pupelių penkiolikai gramų vandens.

Naudodami virtuvines svarstykles galite lengvai pakartoti tą patį skonį kiekvieną rytą. Tai – vienas iš paprasčiausių, bet efektyviausių būdų, kaip pasigaminti kavą kaip kavinėje.

Tobulas kavos ruošimo būdas

Kiekviena barista turi savo mėgstamą ruošimo metodą. Vieniems patinka pour-over (pilama kava), kiti renkasi prancūzišką presą ar šaltą plikymą (cold brew). Svarbiausia – neskubėti ir stebėti procesą.

Kai vanduo liejamas ant kavos, leiskite jai „žydėti“ – pirmąsias kelias sekundes kava išleidžia anglies dioksidą ir paruošia dirvą tolygiam skoniui. Šis momentas dažnai lemia skirtumą tarp vidutinės ir puikios kavos.

Išvada: kavos paslaptis slypi kruopštume

Kavinėse kava tokia skani ne todėl, kad jos pupelės ypatingos ar aparatas kainuoja tūkstančius. Visa paslaptis slypi kruopštume ir nuoseklume. Baristos tiksliai matuoja kavą, naudoja šviežias pupeles, tinkamą vandens temperatūrą ir atidžiai stebi ekstrakcijos procesą.

Tą patį galite padaryti ir namuose. Investuokite į gerą malūnėlį, naudokite filtruotą vandenį, pasverkite kiekvieną porciją ir neskubėkite. Po kelių bandymų atrasite savo tobulą santykį tarp intensyvumo, aromato ir švelnumo.

Kai išmoksite šių paprastų, bet esminių principų, pamatysite, kad namuose pagaminta kava gali būti tokia pat gera – ar net geresnė – nei iš kavinės. Nes kiekvienas puodelis, pagamintas su dėmesiu ir meile, visada skanesnis.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite