back to top
PatarimaiValgote tai kasdien? Šis maistas siejamas su 10 rimtų ligų

Valgote tai kasdien? Šis maistas siejamas su 10 rimtų ligų

Perkant maistą dažnas pirmiausia žiūri į tai, kas skanu ir greitai paruošiama. Būtent taip į krepšelį nuolat patenka dešrelės, rūkytas kumpis ar įvairios dešros. Viskas atrodo įprasta, pažįstama ir net patogu. Tik problema ta, kad šie gaminiai turi daug daugiau paslėptų pavojų, nei daugelis įsivaizduoja.

Kenksmingi mėsos produktai siejami su vis ilgesniu sąrašu ligų. Gydytojai ir mokslininkai kalba apie rimtas pasekmes, o jų išvados kartais skamba net grėsmingai. Ir vis dėlto tokio maisto vartojimas išlieka kasdienis įprotis. Kodėl tai kelia tiek nerimo ir ką verta žinoti toliau.

Kodėl šie gaminiai tokie pavojingi

Kenksmingi mėsos produktai atrodo nekaltai, tačiau jų gamyboje naudojamos medžiagos gali sukelti rimtų padarinių organizmui. Apdorojimo metu mėsa prisotinama konservantų, druskos ir cheminių junginių, kurie bėgant laikui veikia vidaus organus ir didina įvairių ligų riziką.

Didžiausią grėsmę kelia tai, kad šie junginiai kaupiasi. Kūnas juos apdoroja lėtai, todėl žala atsiranda ne iš karto. Dėl to žmonės dažnai nesupranta, kodėl sveikata silpnėja, kol galiausiai diagnozės tampa labai aiškios.

Pagrindinės priežastys

  • Per daug druskos, sukeliamos padidėjusio kraujospūdžio problemos
  • Nitritai, galintys virsti kancerogeniniais junginiais
  • Rūkymo metu susidarę pavojingi cheminiai dūmų junginiai
  • Didelis sočiųjų riebalų kiekis, bloginantis širdies būklę
  • Uždegiminius procesus skatinantys priedai
  • Hormonų veiklą trikdantys konservantai
  • Sutrikdytas cukraus reguliavimas, susijęs su diabeto rizika
  • Sutrikusi žarnyno mikrobiota dėl intensyvaus apdorojimo

Produktai, kurie kelia didžiausią riziką

Parduotuvėse gausu gaminių, kurie atrodo įprasti, tačiau būtent jie priskiriami prie didžiausią pavojų keliančių mėsos produktų. Tai visos rūšies dešros, dešrelės, rūkyta šoninė, vytintas ar marinuotas kumpis, konservuota mėsa ir paštetai.

Dažnai šiems produktams suteikiamas patrauklus pavidalas, švelnus kvapas ar pridedami prieskoniai, kad jie atrodytų geresni, nei yra iš tikrųjų.

Kenksmingi mėsos produktai apdorojami taip, kad išlaikytų skonį ir kuo ilgesnį galiojimo laiką. Tam naudojamos medžiagos, kurios laikui bėgant daro poveikį organizmui.

Žmogus pripranta prie šio skonio ir net nepastebi, kaip tokie gaminiai tampa kasdieniu pasirinkimu. Būtent dėl šio įpročio rizika kaupiasi tyliai, kol sveikata pradeda siųsti pirmus signalus.

Rimtomis ligomis, su kuriomis siejami šie produktai

Ilgalaikis perdirbtos mėsos vartojimas jau seniai priskiriamas prie rimčiausių sveikatos rizikų. Pavojus kyla ne iš karto, tačiau žala kaupiasi tyliai ir gali pasireikšti tik tada, kai sveikatos būklė smarkiai pablogėja.


Storosios žarnos vėžys
Nitritai ir rūkymo metu susidarę junginiai veikia žarnyną agresyviai. Reguliarus tokių produktų vartojimas ženkliai padidina riziką, o Pasaulio sveikatos organizacija šį ryšį jau patvirtino.

Širdies ir kraujagyslių ligos
Didelis druskos, riebalų ir konservantų kiekis skatina arterijų siaurėjimą. Tai tiesus kelias į insultą, širdies nepakankamumą ir kraujotakos sutrikimus.

Antro tipo cukrinis diabetas
Organizmo uždegimai trikdo insulino veiklą. Perdirbtos mėsos vartojimas siejamas su didesne diabeto tikimybe net žmonėms, turintiems normalų svorį.

Uždegiminės žarnyno ligos
Cheminiai priedai dirgina žarnyno sieneles. Ilgainiui atsiranda uždegimai, viduriavimo epizodai ir skausmai, kurie gali virsti lėtinėmis ligomis.

Padidėjęs kraujospūdis
Didžiulis druskos kiekis veikia inkstus ir kraujagysles. Kraujospūdis kyla tyliai, o pasekmės gali būti labai pavojingos.

Metabolinis sindromas
Pertekliniai riebalai ir priedai trikdo medžiagų apykaitą. Tai sukelia svorio augimą, hormonų disbalansą ir padidina širdies ligų riziką.

Riebalinė kepenų liga
Kepenyse kaupiasi riebalai, nes organizmas gauna pernelyg daug perdirbtų lipidų ir toksinių junginių. Tai viena sparčiausiai plintančių šiuolaikinių ligų.

Skrandžio vėžys
Nitritai esant tam tikroms sąlygoms virsta junginiais, galinčiais pažeisti skrandžio gleivinę ir skatinti vėžinių ląstelių augimą.

Kaip dažnai vartoti ir ar verta visiškai atsisakyti

kenksmingi mėsos produktai valgomi žmogui įkandus dešrelę iš arti
Įprotis, kuris laikui bėgant gali turėti rimtų pasekmių. – Nuotrauka iš:
shutterstock.com

Perdirbtą mėsą geriausia vartoti kuo rečiau. Net nedideli kiekiai kasdien gali prisidėti prie ligų rizikos, todėl saugiausia taisykle laikoma tai, kad tokie gaminiai ant stalo atsirastų tik išimtinais atvejais, o ne kaip įprastas maistas.

Jei atsisakyti iš karto sunku, verta mažinti porcijas ir pasirinkti aiškesnius prioritetus. Pavyzdžiui, dėl skonio ar tradicijų galima pasilikti vieną patiekalą per savaitę, bet kitomis dienomis rinktis šviežią mėsą, žuvį ar augalinius baltymus. Net tokia maža korekcija jau sumažina žalą.

Visiškai atsisakyti verta tada, kai šeimoje yra onkologinių ligų, širdies ligų ar padidėjusio kraujospūdžio rizika. Tokiais atvejais perdirbtos mėsos poveikis gali būti daug stipresnis, todėl saugiausia pasirinkti natūralesnius baltymų šaltinius ir taip sumažinti ilgalaikį pavojų.

Verta atsiminti

Perdirbtos mėsos poveikis dažnai pasireiškia tik po ilgo laiko, todėl svarbu sąmoningai vertinti savo įpročius. Net nedideli pokyčiai mityboje gali sumažinti riziką ir ilgainiui pagerinti sveikatos būklę. Saugesni pasirinkimai kasdien tampa tikrai svarbūs, ypač jei šeimoje yra jautresnių sveikatos sričių.

Kenksmingi mėsos produktai ilgainiui daro žymiai didesnę žalą, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Verta rinktis natūralesnius baltymų šaltinius ir riboti gaminius, kurių sudėtis aiškiai apkrauna organizmą. Kuo mažiau jų mityboje, tuo mažesnė tikimybė susidurti su rimtomis ligomis ateityje.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite