Brokolį dažniausiai visi naudoja tą žalią gražų žiedyną, o storas kotas lieka lėkštėje ar keliauja į šiukšlių dėžę. Atrodo, kad jis per kietas, nemalonus ar tiesiog nevalgomas. Bet iš tiesų tai vis dar ta pati daržovė, tik su storesne odele.
Pakanka jį lengvai nuskusti, supjaustyti ir panaudoti gaminant. Skonis švelnus, tekstūra maloni, ypač kai paruošiama tinkamai. Galima naudoti kartu su brokolio žiedynais, gaminti sriubas, troškinius, salotas ar net išsikepti traškių užkandžių. Kai pabandai, pasidaro gaila, kad tiek metų jis tiesiog būdavo išmetamas.
Nauda, kurią suteikia brokolių stiebai
Brokolių stiebai dažnai lieka nepanaudoti, nors juose tiek pat naudingų medžiagų kaip ir žiedynuose. Juos įtraukus į gaminimą, gaunama ne tik daugiau skonio, bet ir daugiau naudos sveikatai.
Pirmiausia, stiebai turi daug skaidulų. Jos svarbios geram virškinimui, padeda žarnynui veikti sklandžiau ir ilgiau palaiko sotumo jausmą. Toks maistas naudingas tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Be to, brokolių stiebuose yra vitamino C, kalcio, kalio, folatų ir kitų medžiagų, kurios stiprina imunitetą, gerina kaulų būklę ir bendrą organizmo savijautą. Jie taip pat turi antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingų veiksnių.
Vartojant ir žiedynus, ir stiebus, iš daržovės gaunama visapusiška nauda, o maisto švaistymas tampa mažesnis. Tai paprastas žingsnis, bet su aiškia nauda.
Brokolių stiebus galima panaudoti daugybe skanių ir paprastų būdų
Nors dažnai atsiduria komposte, brokolių stiebai gali būti lengvai pritaikomi virtuvėje. Jie tinka tiek greitiems užkandžiams, tiek maistingiems patiekalams.
Sriuboms ir troškiniams
Nulupus viršutinį sluoksnį, stiebai lengvai suverda. Juos galima dėti į daržovių, vištienos ar trintas sriubas. Supjaustyti mažais gabaliukais puikiai tinka troškiniams, nes nepaskęsta tarp kitų daržovių ir prideda malonaus traškumo.
Salotoms ir užkandžiams
Žali brokolių stiebai, nuskusti ir supjaustyti plonais šiaudeliais ar griežinėliais, yra traškūs ir švelnaus skonio. Juos galima maišyti su morkomis, obuoliais ar kopūstais. Užtenka šlakelio aliejaus, citrinos sulčių ar jogurto, kad gautumėte paprastą, bet gaivų garnyrą.
Kepti ar garinti garnyrui
Nulupus ir supjausčius stiebus, juos galima kepti orkaitėje su prieskoniais ir aliejumi, kartu su kitomis daržovėmis. Taip pat puikiai tinka garinti – tai greita ir sveika, o tekstūra išlieka švelni ir sultinga.
Padažams, užtepėlėms ir blyneliais
Virtus stiebus galima sutrinti kartu su kitomis daržovėmis ir naudoti kaip pagrindą užtepėlėms, padažams ar net daržovių blyneliais. Įdėjus šiek tiek miltų, kiaušinio ar varškės, galima kepti tiek keptuvėje, tiek orkaitėje.
Kaip žalią užkandį
Tinkamai nuskusti brokolių stiebai yra valgomi ir visiškai žali. Jie traškūs ir turi šiek tiek salstelėjusį skonį, todėl tinka kaip užkandis be papildomo apdorojimo. Ypač mėgstami vaikų – ypač su kokiu nors padažu šalia.
Kaip išnaudoti brokolių stiebus dar plačiau

Brokolių stiebai ne tik tinka sriuboms ar garnyrams – jie gali praversti ir gaminant kitus, kiek netikėtesnius, bet labai praktiškus patiekalus. Tokiu būdu galima sumažinti išmetamo maisto kiekį ir atrasti naujų skonių virtuvėje.
Viena iš idėjų – naudoti stiebus vietoje makaronų. Tiesiog supjaustyti juos ilgomis plonomis juostelėmis ir trumpai apvirti ar apkepti. Tokie daržovių „makaronai“ puikiai dera su įvairiais padažais, o patiekalas tampa lengvesnis.
Taip pat galima panaudoti kaip pagrindą daržovių maltinukams ar apkepams. Tereikia sutarkuoti, nusausinti, sumaišyti su kiaušiniu, trupučiu sūrio ar kitais ingredientais. Iškepti orkaitėje ar keptuvėje – ir turėsite skanų, traškų užkandį.
Dar viena idėja – naudoti stiebus vaisių ir daržovių kokteiliuose. Jei turite galingą trintuvą, nuskusti brokolių stiebai gali būti dedami kartu su obuoliu, agurku, špinatais ar kitu pasirinktu ingredientu. Skonis švelnus, o maistingumo labai daug.
Jeigu mėgstate fermentuotus produktus, brokolių stiebai tinka ir čia. Supjaustyti plonomis juostelėmis, kartu su morkomis ar kopūstais, jie gali būti fermentuojami su druska – skonis bus traškus, gaivus ir visiškai natūralus.
Trumpai tariant, brokolių stiebai gali tapti kasdieniu virtuvės pagalbininku, jei tik duosite jiems šansą. Tai puiki žaliava ne tik sriubai, bet ir įvairiems kitokiems patiekalams.
Pabaigai
Ką daryti su brokolių stiebais – klausimas, kurio nebereikia sau užduoti. Jie ne tik valgomi, bet ir naudingi, skanūs bei lengvai pritaikomi daugybėje patiekalų. Užuot juos išmetus, užtenka tik šiek tiek pasiruošimo ir kūrybiškumo virtuvėje.
Brokolių stiebai gali papildyti bet kurį patiekalą tiek skoniu, tiek maistinėmis savybėmis. Naudodami visą daržovę, ne tik taupote, bet ir gaunate daugiau – daugiau maisto, daugiau naudos ir mažiau atliekų.
