back to top
PatarimaiŠios daržovės valo kraujagysles ir apsaugo nuo širdies smūgio

Šios daržovės valo kraujagysles ir apsaugo nuo širdies smūgio

Širdies ir kraujagyslių ligos vis dar išlieka viena dažniausių mirties priežasčių pasaulyje, nors daugelio jų galima išvengti. Tyliai besikaupiantys riebalai ir apnašos arterijose ilgainiui apsunkina kraujotaką, o pavojus kyla dažnai be jokių aiškių įspėjamųjų ženklų.

Gera žinia – natūrali apsauga slypi tame, ką valgome kasdien. Kai kurios daržovės ne tik aprūpina organizmą vitaminais, bet ir aktyviai padeda valyti kraujagysles, mažinti cholesterolį bei uždegimus. Jos veikia švelniai, tačiau nuosekliai – stiprina širdį ir gerina kraujotaką kiekvienu kąsniu.

Užsikimšusių kraujagyslių siunčiami įspėjamieji signalai

Kraujagyslės neužsikemša per naktį – šis procesas tęsiasi tyliai ir dažnai nepastebimai. Kai arterijos pradeda siaurėti, širdis turi dirbti stipriau, kad prastumtų kraują, o tai ilgainiui gali baigtis rimtais sutrikimais. Pavojingiausia tai, kad pirmieji simptomai dažnai būna subtilūs ir lengvai ignoruojami.

Kai kraujotaka sutrinka, organizmas ima siųsti aiškius signalus – nuo dusulio iki nuolatinio nuovargio. Ignoruoti jų nereikėtų, nes tai gali būti pirmieji širdies ligų ar artėjančio infarkto ženklai.

Galimi užsikimšusių kraujagyslių simptomai:

  • Dažnas ar netikėtas dusulys net ir ramybės būsenoje
  • Spaudžiantis ar deginantis skausmas krūtinėje
  • Staigus galvos svaigimas ar alpimo pojūtis
  • Rankų, kojų ar veido tirpimas
  • Šaltos galūnės ir prastas kraujotakos pojūtis
  • Nuolatinis nuovargis ar jėgų trūkumas
  • Padidėjęs kraujospūdis
  • Skausmas ar sunkumas vaikštant – ypač blauzdose
  • Nereguliarus širdies plakimas ar ritmo sutrikimai
  • Staigūs regėjimo ar kalbos sutrikimai

Daržovės, kurios valo kraujagysles ir stiprina širdį

Moksliniai tyrimai rodo, kad tinkamai pasirinktos daržovės gali padėti išvalyti kraujagysles nuo susikaupusių apnašų, mažinti cholesterolį ir uždegimą. Tai natūrali organizmo apsauga, kuri ne tik pagerina kraujotaką, bet ir sumažina širdies smūgio riziką.


1. Špinatai
Špinatai – tikras žaliasis širdies skydas. Juose gausu nitratų, kurie padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti ir lengviau praleisti kraują. Ši daržovė taip pat turtinga liuteino bei antioksidantų, saugančių kraujagyslių sieneles nuo oksidacinės žalos. Įtrauk špinatus į salotas, omletus ar kokteilius – švelnus jų skonis tiks beveik prie visko.

2. Česnakai
Česnakas dažnai vadinamas natūraliu kraujo valikliu. Veiklioji medžiaga alicinas mažina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį ir gerina kraujo tekėjimą. Reguliarus česnako vartojimas gali padėti sumažinti kraujospūdį ir apsaugoti nuo krešulių susidarymo. Kepintas česnakas praranda aštrumą, todėl jį lengva įtraukti į kasdienius patiekalus.

3. Burokėliai
Burokėliai garsėja savo gebėjimu mažinti kraujospūdį ir gerinti kraujotaką. Juose esantys nitratai organizme virsta azoto oksidu – medžiaga, kuri plečia kraujagysles. Be to, burokėliai kovoja su uždegimais ir padeda išlaikyti kraujo ląstelių lankstumą. Geriausi rezultatai pasiekiami vartojant burokėlių sultis ar kepintus burokėlius.

4. Brokoliai
Brokoliai – tikras detoksikacijos meistras. Juose esantis sulforafanas aktyvina organizmo fermentus, padedančius mažinti uždegimus ir apsaugoti arterijų sieneles. Dėl didelio skaidulų kiekio brokoliai padeda šalinti cholesterolį prieš jam nusėdant kraujagyslėse. Virk trumpai, kad išsaugotum visas vertingas medžiagas.

5. Pomidorai
Pomidoruose gausu likopeno – stipraus antioksidanto, kuris mažina aterosklerozės riziką. Virti pomidorai, ypač kartu su alyvuogių aliejumi, padeda organizmui geriau įsisavinti šią medžiagą. Reguliarus pomidorų vartojimas gali padėti išlaikyti kraujagysles elastingas ir širdį sveiką.

6. Morkos
Morkos ne tik stiprina regėjimą, bet ir padeda valyti kraujagysles. Dėl didelio skaidulų kiekio jos suriša cholesterolį ir padeda jį pašalinti iš organizmo. Be to, morkose gausu beta karoteno, kuris apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso. Valgyk žalias ar lengvai virtas – nauda išlieka ta pati.

7. Kopūstai (ypač kale)
Kopūstai – tikras širdies sąjungininkas. Juose daug vitamino K, kuris padeda išvengti kalcio sankaupų arterijose. Be to, kopūstų antioksidantai stiprina imuninę sistemą ir padeda palaikyti sveiką kraujospūdį. Švieži ar garinti kopūstai – puikus kasdienės mitybos pasirinkimas.

8. Smidrai (asparagus)
Smidrai natūraliai valo organizmą ir padeda pašalinti perteklines druskas bei toksinus. Jie mažina homocisteino kiekį – medžiagos, kuri per dideliais kiekiais kenkia kraujagyslėms. Be to, smidrai veikia kaip lengvas diuretikas, mažinantis širdies apkrovą.

9. Avokadai
Nors techniškai tai vaisius, avokadai priskiriami prie širdžiai palankių „daržovių“. Juose gausu sveikųjų riebalų, kurie didina „gerojo“ cholesterolio (HDL) kiekį ir mažina „blogąjį“. Jie taip pat padeda stabilizuoti kraujospūdį dėl kalio ir magnio.

10. Briuselio kopūstai
Šios mažos žalsvos galvutės pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Jos valo kraujagysles, mažina oksidacinį stresą ir padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, Briuselio kopūstai turi daug skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos ir širdies sveikatą.

Kaip šios daržovės veikia širdį ir kraujagysles

Įvairių spalvų daržovės, kurios valo kraujagysles ir stiprina širdį, sudėliotos širdies formos kompozicijoje ant balto fono.
Spalvinga daržovių įvairovė – natūrali širdies apsauga. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Reguliariai valgant daugiau šviežių daržovių, organizmas ima valytis natūraliai. Kraujo sudėtis gerėja, sumažėja riebalų ir toksinų kiekis, o kraujagyslės tampa elastingesnės. Širdis gali dirbti lengviau – be papildomos įtampos.

Per kelias savaites daugelis žmonių pajunta skirtumą: mažesnį spaudimą krūtinėje, geresnę savijautą, daugiau jėgų kasdienai. Tai ženklas, kad kraujotaka stiprėja, o ląstelės gauna daugiau deguonies.

Toks poveikis – ilgalaikis. Daržovėse esantys antioksidantai ir mineralai ne tik valo, bet ir apsaugo kraujagysles nuo naujų pažeidimų. Kuo dažniau jos atsiduria tavo lėkštėje, tuo mažiau rizikos širdžiai ateityje.

Net ir maži pokyčiai – papildoma špinatų porcija, dubenėlis burokėlių ar česnako skiltelė – veikia daugiau, nei gali pasirodyti. Tai paprastas būdas išlaikyti švarią kraujotaką ir stipresnę širdį kiekvieną dieną.

Pabaigai – širdies sveikata prasideda nuo mitybos

Širdį galima saugoti ne tik vaistais ar griežtomis dietomis – dažnai užtenka kasdienio, sąmoningo pasirinkimo. Kai tavo lėkštėje atsiranda daugiau špinatų, burokėlių, česnako ar brokolių, pradedi maitinti savo kraujagysles taip, kaip jos nusipelno.

Reguliariai valgant šias daržoves, kraujas teka lengviau, širdis dirba ramiau, o energijos užtenka visai dienai. Tai nėra trumpalaikis efektas – tai pokytis, kuris stiprina kūną iš vidaus.

Švarios kraujagyslės reiškia švaresnį gyvenimą – daugiau jėgų, aiškesnę galvą ir mažiau baimės dėl sveikatos. Viskas prasideda nuo paprasto sprendimo – įtraukti į mitybą tai, ką žemė duoda natūraliai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite