back to top
PatarimaiDaržovės, kurios mažina cholesterolį ir stiprina širdį – greiti rezultatai

Daržovės, kurios mažina cholesterolį ir stiprina širdį – greiti rezultatai

Didelis cholesterolio kiekis ir širdies ligos – dvi glaudžiai susijusios problemos, kurios tyliai formuojasi metų metus. Laimei, sprendimas dažnai slypi ne vaistinėje, o mūsų virtuvėje.

Tinkamai pasirinktos daržovės gali padėti natūraliai sumažinti blogąjį cholesterolį, pagerinti kraujotaką ir sustiprinti širdies veiklą.

Daugelis mitybos specialistų sutinka, kad daržovės cholesterolio mažinimui ir širdžiai – vienas efektyviausių ir saugiausių būdų išlaikyti kraujagysles švarias bei elastingas. Jose gausu skaidulų, antioksidantų ir augalinių junginių, kurie valo kraują ir padeda organizmui dirbti darniau.

Kaip daržovės padeda mažinti cholesterolį ir stiprina širdį

Cholesterolis pats savaime nėra blogis – jis būtinas hormonų gamybai ir ląstelių statybai. Tačiau kai jo per daug, ypač vadinamojo „blogojo“ (MTL) cholesterolio, jis ima kauptis kraujagyslėse ir trukdo normaliam kraujo tekėjimui. Štai tada atsiranda širdies ligų, aterosklerozės ar insulto rizika.

Daržovės – natūralus būdas švelniai reguliuoti šiuos procesus. Jose esantys augaliniai pluoštai (skaidulos) suriša cholesterolio perteklių žarnyne ir padeda jam pasišalinti iš organizmo.

Taip pat jose gausu antioksidantų, vitaminų C, E ir K, kalio bei magnio – medžiagų, kurios stiprina kraujagysles ir mažina uždegiminius procesus.

Kai kurios daržovės turi ir ypatingų junginių, pavyzdžiui, sieros ar flavonoidų, kurie padeda išvalyti kraują, palaikyti normalų spaudimą bei gerinti širdies raumens veiklą.

Reguliarus tokių daržovių vartojimas gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį net 10–20 procentų per kelis mėnesius.

Daržovės cholesterolio mažinimui ir širdžiai

Nors beveik visos daržovės naudingos sveikatai, kai kurios pasižymi ypatingomis savybėmis, padedančiomis valyti kraują ir saugoti širdį nuo ligų. Štai kokias verta dažniau įtraukti į kasdienę mitybą.

1. Brokoliai

Šiose žaliuose žieduose gausu skaidulų, vitamino C ir kalcio. Brokoliai padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, skatina organizmo detoksikaciją ir stiprina kraujagyslių sieneles. Be to, jie palaiko normalią kraujospūdžio pusiausvyrą.

2. Špinatai ir kiti lapiniai žalumynai

Špinatai, lapiniai kopūstai (kale), rukola ar salotos aprūpina organizmą antioksidantais bei magniu. Šie junginiai padeda mažinti kraujo spaudimą ir palaikyti širdies ritmą. Reguliarus žalumynų vartojimas siejamas su mažesne širdies ligų rizika.

3. Česnakas

Nors laikomas prieskoniu, česnakas yra viena stipriausių natūralių širdies apsaugų. Jo veikliosios medžiagos padeda mažinti blogojo cholesterolio (MTL) kiekį ir apsaugo kraujagysles nuo užsikimšimo.

4. Pomidorai

Pomidoruose esantis likopenas – galingas antioksidantas, mažinantis cholesterolio oksidaciją. Tai reiškia, kad kraujagyslių sienelės išlieka elastingos ir atsparesnės uždegimui. Geriausiai pasisavinamas iš termiškai apdorotų pomidorų ar pomidorų pastos.

5. Morkos

Morkose gausu beta karoteno ir tirpių skaidulų, kurios „suriša“ cholesterolį virškinimo trakte. Kasdien suvalgius bent vieną morką galima pastebėti pagerėjusius kraujo rodiklius po kelių savaičių.

6. Burokėliai

Burokėliai gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį dėl juose esančių nitratų. Jie taip pat padeda kepenims efektyviau šalinti riebalų perteklių iš organizmo – tai tiesiogiai padeda palaikyti gerą cholesterolio balansą.

7. Česnako ir svogūno derinys

Svogūnai kartu su česnaku stiprina kraujagysles, mažina trombų susidarymo tikimybę ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje – dar vieną svarbų veiksnį širdies sveikatai.

Kaip kasdien įtraukti šias daržoves į mitybą

Česnakai, svogūnai ir aitriosios paprikos – daržovės, kurios mažina cholesterolį, gerina kraujotaką ir stiprina širdį.
Česnakai ir svogūnai – natūralūs kraujagyslių valytojai, padedantys palaikyti sveiką širdies veiklą. Nuotrauka: shutterstock.com

Norint palaikyti sveiką cholesterolio lygį ir širdies veiklą, svarbiausia – reguliarumas. Pakanka kelių paprastų įpročių, kad daržovės taptų neatsiejama kiekvienos dienos dalimi.

1. Pradėkite dieną nuo žalumynų

Ryte į kokteilį ar omletą įdėkite špinatų, lapinio kopūsto ar petražolių. Tokie žalumynai aprūpina organizmą chlorofilu ir mineralais, kurie skatina kepenų darbą bei kraujo valymą.

2. Pietums – spalvinga lėkštė

Kuo įvairesnių spalvų daržovės, tuo daugiau skirtingų antioksidantų gausite. Derinkite brokolius su morkomis, pomidorus su burokėliais ar cukinijomis – spalva lėkštėje dažnai atspindi skirtingas naudingas medžiagas.

3. Česnakas ir svogūnai – kasdien

Naudokite juos ne tik ruošiant karštus patiekalus, bet ir žalius – pavyzdžiui, įmaišykite į salotas ar užpilus. Tai padės reguliuoti cholesterolio lygį nuolat, o ne tik trumpam.

4. Vakarienei – virtos ar troškintos daržovės

Lengvai garintos ar troškintos daržovės padeda virškinimui ir neapkrauna organizmo. Derinkite jas su žuvimi ar viso grūdo produktais – tai maistingas ir širdžiai draugiškas derinys.

5. Kasdien – bent 400–500 g daržovių

Tai kiekis, kurį rekomenduoja gydytojai ir mitybos specialistai. Jei atrodo daug, pradėkite nuo mažiau, bet laikykitės nuoseklumo – kūnas greitai pripras, o rezultatai nustebins.

Išvada: gamtos būdas stiprinti širdį ir mažinti cholesterolį

Sveika širdis prasideda nuo kasdienės lėkštės. Daržovės cholesterolio mažinimui ir širdžiai veikia tyliai, bet patikimai – valo kraują, mažina uždegimus ir stiprina kraujagysles.

Reguliarus jų vartojimas gali pastebimai pagerinti savijautą, suteikti daugiau energijos ir stabilizuoti kraujospūdį.

Nereikia ieškoti stebuklingų papildų ar brangių dietų – kuo daugiau šviežių, spalvingų daržovių lėkštėje, tuo mažiau vietos cholesterolio pertekliui organizme.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite