back to top
PatarimaiPamirškite statinus – štai kas iš tiesų padeda sumažinti cholesterolį

Pamirškite statinus – štai kas iš tiesų padeda sumažinti cholesterolį

Padidėjęs cholesterolis – dažna problema, bet ne visada reikia iškart griebtis vaistų. Dažnai priežastis slypi ne kepenyse, o uždegimuose ir netinkamoje mityboje.

Cholesterolis pats savaime nėra blogas – jis būtinas hormonams ir ląstelių veiklai. Bėda prasideda, kai organizmas dėl uždegimų gamina jo per daug. Tokiu atveju svarbu ne slopinti, o atkurti pusiausvyrą – keičiant mitybą, mažinant uždegimą ir renkantis natūralius būdus.

Tikroji priežastis, kodėl cholesterolis šoka į viršų

Dauguma mano, kad cholesterolis kyla dėl riebaus maisto. Iš tiesų dažniau kaltas ne pats maistas, o tylūs uždegimai, kurie vyksta kraujagyslių sienelėse. Kai jos pažeidžiamos, organizmas gamina daugiau cholesterolio, kad užlopytų mikroplyšius ir apsaugotų kraujagysles.

Taip prasideda užburtas ratas – kuo daugiau uždegimų, tuo daugiau cholesterolio. O problema išsprendžiama tik sustabdžius patį uždegiminį procesą. Tai įmanoma keičiant mitybą, mažinant cukraus, baltų miltų, perdirbtų riebalų kiekį ir vartojant daugiau priešuždegiminių maisto produktų.

Kai kūnas gauna pakankamai sveikų riebalų, antioksidantų ir vitaminų, kepenys pradeda gaminti cholesterolį tik tiek, kiek reikia. Tuomet jis vėl tampa ne priešu, o svarbia apsauga organizmui.

Natūralūs būdai, kurie padeda sumažinti cholesterolį be statinų

Cholesterolio pusiausvyrą galima atkurti paprastais, moksliškai pagrįstais būdais. Cholesterolio mažinimas be vaistų remiasi tuo pačiu principu – stiprinant organizmą iš vidaus, o ne slopinant simptomus. Tai nėra greitas procesas, bet pastovumas duoda aiškius rezultatus – kraujas tampa švaresnis, o kraujagyslės elastingesnės.


1. Omega-3 riebalų rūgštys
Omega-3 padeda mažinti uždegiminius procesus ir reguliuoja riebalų apykaitą. Jos randamos riebiose žuvyse – lašišoje, skumbrėje, sardinėse – taip pat linų sėmenų ir chia sėklose. Norint veiksmingo poveikio, rekomenduojama vartoti bent 1–2 porcijas žuvies per savaitę arba papildus su 1000 mg EPA/DHA per dieną.

2. Česnakas
Česnake esantys sieros junginiai palaiko normalią kraujotaką ir mažina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį. Geriausia vartoti žalią česnaką – po pusę skiltelės ryte, užgeriant vandeniu, arba rinktis česnako kapsules be kvapo. Reguliarus vartojimas gali sumažinti cholesterolį iki 10–15 %.

3. Raudonųjų ryžių mielės
Tai natūrali medžiaga, kurioje yra monakolino K – junginio, veikiančio panašiai kaip statinai, bet be jų šalutinio poveikio. Jos padeda kepenims reguliuoti cholesterolio gamybą. Rekomenduojama vartoti pagal gamintojo nurodymus, paprastai po 600 mg per dieną kartu su maistu.

4. Ciberžolė
Veiklioji medžiaga kurkuminas turi stiprų priešuždegiminį poveikį. Ji mažina oksidacinį stresą ir saugo kraujagyslių sieneles nuo pažeidimų. Ciberžolę galima naudoti maiste arba gerti su šiltu vandeniu ir žiupsneliu juodųjų pipirų – tai padeda geriau pasisavinti veikliąsias medžiagas.

5. Tirpios skaidulos
Avižos, sėmenys, pupelės ir obuoliai – produktai, kurie padeda pašalinti perteklinį cholesterolį iš organizmo. Jos suriša cholesterolį žarnyne ir neleidžia jam patekti į kraują. Kasdien suvalgykite bent 5–10 g tirpių skaidulų – tai natūralus būdas palaikyti normalius rodiklius.

6. Vitaminas D ir magnis
Šių medžiagų trūkumas susijęs su padidėjusiu uždegiminiu fonu organizme. Vitaminas D palaiko imuninę pusiausvyrą, o magnis padeda normaliai kepenų veiklai. Rekomenduojama išsitirti jų kiekį kraujyje ir, jei reikia, papildyti atsargas.

7. Fizinė veikla ir miegas
Judėjimas ir poilsis – du veiksniai, kurie tiesiogiai veikia cholesterolį. Bent 30 minučių greito ėjimo per dieną padeda padidinti gerojo cholesterolio (DTL) lygį. Miegas svarbus regeneracijai ir hormonų balansui, todėl jo trūkumas tiesiogiai veikia riebalų apykaitą.

Maisto produktai, kurie natūraliai mažina cholesterolį

Cholesterolio mažinimas be vaistų – avižos, linų sėmenys ir skaidulos natūraliai gerina širdies veiklą.
Nuotrauka iš: shutterstock.com

Avižos ir sėmenys
Jose gausu tirpių skaidulų, kurios suriša cholesterolį žarnyne ir padeda jį pašalinti iš organizmo. Užtenka vienos avižinės košės porcijos per dieną, kad pamažu kristų MTL lygis.

Riešutai
Migdalai, graikiniai ir lazdyno riešutai aprūpina organizmą sveikais riebalais, mažina blogąjį ir didina gerąjį cholesterolį. Svarbu nepersivalgyti – saujelė per dieną pakanka.

Alyvuogių aliejus
Tai vienas vertingiausių riebalų šaltinių. Jame esantys antioksidantai apsaugo kraujagysles nuo pažeidimų. Geriausia vartoti žalią, nešildytą – salotoms ar ant daržovių.

Česnakas ir svogūnas
Abu padeda išlaikyti normalią kraujotaką ir mažina riebalų sankaupas kraujagyslėse. Jie turi sieros junginių, kurie palaiko kepenų veiklą ir padeda skaidyti cholesterolį.

Avokadai ir žuvis
Abu šie produktai gausūs gerųjų riebalų. Jie palaiko širdies sveikatą ir padeda išlaikyti tinkamą cholesterolio pusiausvyrą be vaistų.

Kada verta kreiptis į gydytoją dėl cholesterolio?

Natūralūs būdai gali labai padėti, tačiau kartais reikalingas ir gydytojo vertinimas. Jei kraujo tyrimai rodo nuolat padidėjusį cholesterolio kiekį arba atsiranda simptomų – spaudimas krūtinėje, galvos svaigimas, dusulys ar rankų tirpimas – būtina pasitarti su specialistu.

Ankstyvas reagavimas padeda išvengti rimtesnių širdies ir kraujagyslių problemų. Net jei savijauta gera, verta kartą per metus atlikti profilaktinius tyrimus – tai paprastas būdas išsaugoti širdies sveikatą.

Vis dėlto daugeliu atvejų efektyviausi rezultatai pasiekiami be stiprių vaistų. Subalansuota mityba, judėjimas, pakankamas miegas ir tinkami papildai sukuria natūralią pusiausvyrą. Todėl cholesterolio mažinimas be vaistų yra ne tik įmanomas, bet ir veiksmingas būdas pasirūpinti savimi.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite