back to top
PatarimaiBarščiai skanesni nei bet kada: mažas papildymas, kurio virtuvės knygos nemini

Barščiai skanesni nei bet kada: mažas papildymas, kurio virtuvės knygos nemini

Kai į barščių puodą įdėjau šiek tiek to, ko visada vengdavau, pirmas šaukštas nustebino ne tik mane. Skonis pasidarė sodresnis, švelnesnis, bet tuo pačiu dar kvapnesnis. Ir tai ne kažkoks įmantrus prieskonis, o visiškai paprastas ingredientas, kurį beveik visada turim namuose.

Barščiai su obuoliais skamba netikėtai, bet užtenka vieno saldesnio obuolio, ir patiekalas įgauna visai naują lygį. Nereikia jokių revoliucijų – tik mažas papildymas, o skonis pasidaro toks, kad norisi dar. Tai vienas tų paprastų triukų, kurį išbandžius, grįžti prie senos versijos jau sunku.

Nedidelis pakeitimas gali pakeisti visą skonį

Nors receptas lieka tas pats, skonis pasikeičia neatpažįstamai. Obuolys nedrasko barščių esmės, bet suteikia jiems apvalumo, švelnumo, net tam tikro subtilaus saldumo, kuris netrukdo, o išryškina tai, kas svarbiausia.

Šitas vienas nedidelis ingredientas tarsi sujungia visas skonių dalis į vieną visumą. Burokėliai nebesijaučia tokie aitrūs, o pomidorai įgauna šiltesnį poskonį. Net mėsa arba pupelės puode kažkaip geriau „susikalba“ su kitais ingredientais.

Receptas paprastas, bet skonis nustebina net įpratusius prie klasikos

Gaminimas nekelia jokių sunkumų. Receptas išlieka labai artimas klasikiniam barščiui, tiesiog į jį įdedamas vienas papildomas produktas. Būtent dėl jo skonis tampa ne tik sodresnis, bet ir subalansuotas – ne per rūgštus, ne per saldus, o toks, prie kurio norisi grįžti.

Reikės:

  • 3–4 litrų vandens
  • 1 vidutinio burokėlio
  • 2 bulvių
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 200g kopūstų
  • 2 šaukštų pomidorų tyrės
  • 1 saldaus obuolio
  • Aliejaus kepimui
  • Druskos, pipirų, lauro lapų, česnako (pagal skonį)

Gaminimas

Pirmiausia apkepkite svogūną ir morką, kol suminkštės. Tada suberkite burokėlį ir patroškinkite kelias minutes. Įpilkite šiek tiek vandens, įdėkite pomidorų tyrės ir viską patroškinkite dar 5–7 minutes.

Obuolį nulupkite, išimkite sėklas ir sutarkuokite arba supjaustykite mažais kubeliais. Suberkite jį į keptuvę kartu su burokėliais likus maždaug 10–15 minučių iki virimo pabaigos. Tokiu metu jis suspėja išskirti aromatą, bet nesuirsta į košę.

Kol troškinasi, atskirai užvirinkite puodą vandens. Į jį dėkite bulves, po kelių minučių – kopūstus, vėliau sukrėskite ir visą keptuvės turinį. Viską pavirkite dar kelias minutes, paragaukite, pasūdykite, įdėkite lauro lapą, pipirų. Pabaigoje galima įmaišyti šiek tiek česnako.

Obuolys subtiliai sujungia visus barščių skonius į vieną visumą

Barščiai su obuoliais dubenyje – švelnios spalvos sriuba su mėtų lapeliais ir daržovėmis.
Patiekta su šviežiais žalumynais. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Skonis, kurį suteikia obuolys, nėra akivaizdus, bet jis keičia viską. Tai ne saldumas, kurį iškart pajunti, o gilumas, kuris ateina jau kramtant. Barščiai tampa švelnesni, mažiau rūgštūs, bet išlaiko visą savo charakterį.

Obuolio rūgštys sušvelnina burokėlių aštrumą ir pomidorų rūgštingumą. Sultys pasklinda per visą sriubą, suteikdamos jai tokį poskonį, kuris pasilieka burnoje dar kurį laiką po valgymo. Tai ypač gerai atsiskleidžia kitą dieną, kai barščiai pastovi šaldytuve.

Geriausia tai, kad obuolys neįsiveržia į skonių balansą, o tyliai jį sustiprina. Kiekvienas šaukštas atrodo tarsi šiek tiek labiau sujungtas nei įprastai, o pačioje sriuboje nelieka ryškaus obuolio pėdsako – tik harmonija.

Mažas pakeitimas, kuris keičia visą patiekalo nuotaiką

Kai sriuboje atsiranda vienas netikėtas ingredientas, dažnai pakinta ne tik skonis, bet ir visa nuotaika lėkštėje. Barščiai tampa nebe tik soti, rūgštelėmis pagrįsta sriuba, o šiek tiek švelnesnė, kvapnesnė ir malonesnė gomuriui.

Tai vienas tų atvejų, kai tikrai verta paeksperimentuoti. Obuolys neapkrauna recepto, nieko neatima, bet įneša naujo pojūčio. Nereikia keisti viso recepto – pakanka vos vieno žingsnio, kad rezultatas būtų gerokai geresnis.

Barščiai su obuoliais įrodo, kad net seniausi patiekalai gali nustebinti, kai į juos įdedama truputis kūrybos. Tai paprastas, bet efektyvus būdas atnaujinti skonį ir sugrąžinti džiaugsmą iš pirmo šaukšto.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite