Retas pagalvoja, kad tai, ką įprastai išmetame, gali būti vertingiau nei atrodo. Avokado kauliukas dažniausiai nugula šiukšlinėje, nors būtent jame slepiasi dalis tų medžiagų, kurios padeda kūnui apsivalyti ir stiprinti imuninę sistemą.
Tiems, kurie mėgsta natūralius dalykus, verta į jį pažvelgti kitaip. Užtenka kelių paprastų žingsnių, kad šis kietas branduolys virstų maistinga arbata ar milteliais, papildančiais mitybą. Žmonės, išbandę tokį būdą, sako, kad jaučiasi lengviau, o energijos atsiranda daugiau nei po įprasto kavos puodelio.
Avokado kauliukas – maistingas branduolys, kurį verta panaudoti
Avokado kauliukas slepia įspūdingą kiekį naudingų medžiagų. Jame gausu antioksidantų, skaidulų, kalio, magnio ir sveikų riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti širdies veiklą ir gerą savijautą. Būtent šios medžiagos padeda kūnui kovoti su uždegimais, reguliuoja cholesterolio lygį ir suteikia energijos be cukraus ar dirbtinių priedų.
1. Stiprina imunitetą.
Avokado kauliuke yra junginių, kurie padeda aktyvinti imuninės sistemos ląsteles ir apsaugoti organizmą nuo virusų bei bakterijų.
2. Palaiko švarią kraujotaką.
Jo antioksidantai padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, o kraujas tampa švaresnis ir laisviau cirkuliuoja.
3. Mažina uždegimus.
Flavonoidai ir fenoliniai junginiai veikia kaip natūralūs priešuždegiminiai elementai, naudingi sąnariams, odai ir vidaus organams.
4. Skatina virškinimą.
Skaidulos padeda žarnynui dirbti tolygiai, mažina sunkumo jausmą po valgio ir gerina maistinių medžiagų įsisavinimą.
5. Padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Aktyviosios medžiagos palaiko insulino pusiausvyrą, todėl naudinga žmonėms, norintiems kontroliuoti gliukozės svyravimus.
6. Saugo širdį.
Magnis ir kalis padeda reguliuoti kraujospūdį bei širdies ritmą, taip palaikydami sveiką širdies darbą.
7. Gerina odos būklę.
Kauliuko ekstraktas ar arbata aprūpina organizmą antioksidantais, kurie padeda odai atsigauti ir atrodyti skaistesnei.
8. Padeda kovoti su nuovargiu.
Jo sudėtyje esantys natūralūs junginiai palaiko energijos apykaitą ir mažina silpnumo jausmą be dirbtinių stimuliantų.
Avokado kauliuko paruošimas vartojimui

Avokado kauliukas atrodo tvirtas ir nelabai tinkamas naudoti, bet iš tiesų jį galima labai lengvai paruošti. Kai žinai, ką darai, iš jo pasigaminti arbatą ar sveiką priedą maistui tampa visai paprasta.
Pirmiausia reikia pašalinti likusį vaisiaus minkštimą ir nusausinti kauliuką. Tada dėti į orkaitę ir trumpai padžiovinti, kol paviršius pradeda trūkinėti, o vidus tampa trupantis. Tokios tekstūros kauliukas tinkamas smulkinimui – jį galima tarkuoti, pjaustyti arba sutrinti smulkintuvu.
Gauti milteliai puikiai tinka gėrimams ar valgiams praturtinti. Nedidelis kiekis įdedamas į kokteilį, košę ar net arbatą. Skonis šiek tiek kartokas, bet būtent dėl to kauliukas ir vertinamas – tas kartumas rodo antioksidantų gausą.
Jei norite pasigaminti arbatą, užtenka vieno šaukštelio susmulkinto kauliuko. Užpilk šiltu vandeniu, palaikyk kelias minutes ir išgerk, kai šiek tiek atvės. Toks gėrimas gerina virškinimą, mažina uždegimus ir suteikia kūnui lengvumo.
Avokado kauliuką verta vartoti saikingai, bet reguliariai
Avokado kauliukas stiprus ir veiksmingas, todėl jo nereikia daug. Nedidelis kiekis duoda daugiau naudos nei atrodo. Užtenka pusės šaukštelio miltelių arba puodelio arbatos per dieną, kad kūnas gautų pakankamai antioksidantų ir vitaminų. Geriausias laikas vartoti – ryte, tuščiu skrandžiu, kai organizmas greičiausiai įsisavina naudingas medžiagas. Tokiu būdu gėrimas suaktyvina virškinimą, padeda kūnui pabusti ir išjudina medžiagų apykaitą.
Tiems, kurie nori stiprinti imunitetą ar išvalyti organizmą, pakanka trijų savaičių kurso. Po to verta padaryti pertrauką, kad kūnas pailsėtų. Poveikis išlieka dar kelias savaites – tai ženklas, kad medžiagos dirba ilgiau, nei tikimasi.
Avokado kauliukas sveikatai tinka ne visiems iš karto. Jei turi jautrų skrandį, pradėk nuo labai mažo kiekio – kelis kartus per savaitę. Organizmui pripratus, galima didinti dažnumą. Svarbiausia – stebėti savo savijautą ir klausytis, kaip kūnas reaguoja.
Pabaigai
Avokado kauliukas sveikatai yra paprastas būdas sustiprinti kūną ir sumažinti uždegimus be papildų ar chemijos. Nedidelis jo kiekis gali pagerinti virškinimą, suteikti daugiau energijos ir padėti išlaikyti stipresnį imunitetą. Kartais to, ko reikia sveikatai, jau turime rankose – tik reikia nustoti išmesti tai, kas vertingiausia.
