back to top
Natūrali medicinaVienas svogūnas per dieną – tiek užteko, kad atsistatytų kraujo rodikliai

Vienas svogūnas per dieną – tiek užteko, kad atsistatytų kraujo rodikliai

Vienas svogūnas per dieną skamba labai paprastai, net juokingai paprastai, bet būtent taip ir prasideda pokyčiai, kurių nesitiki. Žmonės dažnai nepagalvoja, kokį poveikį gali turėti toks įprastas produktas, kurio virtuvėje visada pilna.

Užtenka įsidėti gabalėlį į salotas ar suvalgyti per pietus, ir po kurio laiko imi jausti, kad kūnas reaguoja visai kitaip. Ne iš karto ir ne su fanfaromis, bet tikrai pastebimai. Svogūnas turi savų privalumų, kurie atsiskleidžia tik tada, kai jis tampa nuolatiniu palydovu lėkštėje.

Kas nutiks, jei visą mėnesį suvalgysite po svogūną per dieną

Pirmiausia pagerėja bendra savijauta: virškinimas nebestringa, skrandis nebesureaguoja taip staigiai į sunkesnį maistą, o energijos lieka vis daugiau. Tai nėra kažkas neįtikėtino, tiesiog svogūne esančios medžiagos pradeda dirbti taip, kaip ir turėtų – ramiai, bet efektyviai.

Po kelių savaičių daugelis pastebi, kad sumažėja pilvo pūtimas, mažiau spaudžia kepenų sritis, rytais atsikelti paprasčiau.

Kraujotakos sistema reaguoja greitai: pagerėja kapiliarų darbas, lengviau išvaloma šlapimo rūgštis, kraujas tampa švaresnis. Svogūnas tiesiog duoda kūnui tai, ko jam trūko, o organizmas atsilygina aiškiai juntamu pagerėjimu.

Pokyčiai, kurie įvyksta per 30 dienų

1. Sumažėja kraujo spaudimo svyravimai
Svogūno sudėtyje esantys junginiai padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti, todėl spaudimas tampa stabilesnis.

2. Pagerėja cholesterolio profilis
Mažėja blogojo cholesterolio, kraujas cirkuliuoja lengviau, dingsta sunkumo jausmas krūtinėje.

3. Stiprėja imuninė sistema
Svogūno antibakterinės savybės prilaiko organizmą ten, kur virusai dažniausiai „pramuša“.

4. Lengvėja virškinimas ir mažėja pūtimas
Prebiotikai maitina žarnyno bakterijas ir mažina uždegiminius procesus.

5. Geriau laikosi cukraus lygis
Sieros junginiai padeda kūnui jautriau reaguoti į insuliną.

6. Nurimsta sąnarių uždegimai
Mažėja rytinis stingulys, patinimai, nemalonus tempimas einant laiptais.

7. Pagerėja odos būklė
Švaresnis kraujas ir stipresnė kepenų veikla sumažina bėrimų, oda atrodo lygesnė.

8. Sustiprėja plaukai
Kraujotaka galvos srityje pagerėja, todėl šaknys gauna daugiau maistinių medžiagų.

9. Pagerėja miegas ir nuotaika
Folatai padeda smegenims lengviau reguliuoti hormonų balansą.

10. Didesnė apsauga nuo peršalimo
Kūnas greičiau įveikia pirmuosius simptomus ir mažiau „užstringa“ su užsitęsusiomis slogomis.

Kaip tą vieną svogūną paversti lengvu įpročiu

Vienas svogūnas per dieną raudonųjų svogūnų rinkinyje ant medinės lentos.
Raudonieji svogūnai – aromatingi ir itin maistingi. – Nuotrauka iš: shutterstock.com

Ne visi mėgsta svogūną vieną patį, todėl svarbu, kad jo valgymas neatrodytų kaip bausmė. Geriausia, kai jis tiesiog įsilieja į maistą taip, kad net nesusimąstai, jog suvalgei visą svogūną. Taip ne tik lengviau laikytis tikslo, bet ir kūnas greičiau pajunta naudą.

Paprasčiausia jį supjaustyti plonais griežinėliais ir įmaišyti į salotas. Vos kelios minutės ir svogūnas susijungia su kitais produktais taip sklandžiai, kad skonis tampa švelnesnis. Kitas būdas – sumaišyti su citrina ir žiupsniu druskos. Skonis tampa gaivesnis, o aštrumas prislopsta, todėl svogūną suvalgyti daug paprasčiau.

Dar viena gera idėja – dėti į šiltus patiekalus, bet ne kepti. Šiltas, bet ne termiškai apdorotas svogūnas išlaiko savo galią, o tekstūra tampa malonesnė. Taip jis nepraranda vertingų medžiagų, tačiau valgyti jį kur kas lengviau, ypač jei kasdien reikia viso svogūno.

Taip pat išbandykite – Močiutės metodas: svogūnas kojinėje – ryte dingo visi skausmai

Svogūnas tinka ne visiems

Nors vienas svogūnas per dieną daugeliui duoda labai aišką naudą, yra situacijų, kai jis gali sukelti ir nemalonių pojūčių. Ne todėl, kad produktas blogas, o todėl, kad kai kurių žmonių organizmas į jo aštrumą ir sieros junginius reaguoja jautriau.

Tokių atvejų nereikia ignoruoti, nes kūnas visada pirmas pasako, kada jam kažkas netinka. Ypač jei atsiranda spaudimo pojūtis skrandyje, deginimas ar per stipri reakcija žarnyne.

Galimi nepageidaujami pojūčiai

  • Per didelis rūgštingumas skrandyje
  • Deginimas stemplėje sergant refliuksu
  • Aštresnis žarnyno darbas, viduriavimas
  • Patinimas ar dujų kaupimasis
  • Aštrus kvapas iš burnos, kuris laikosi ilgiau
  • Padidėjęs ašarojimas ir čiaudulys alergiškiems žmonėms

Jeigu tokie simptomai kartojasi, verta sumažinti kiekį arba valgyti svogūną su kitais produktais, kurie jį „nugęsina“ – pavyzdžiui, su natūraliu jogurtu, citrina ar termiškai neapdorotomis daržovėmis.

Išvados

Svogūnas gali atrodyti labai paprastas produktas, bet kai jis valgomas nuolat, pokyčius jaučia net tie, kurie į maistą žiūri atsainiai. Lengvėja pojūtis kūne, virškinimas tampa ramesnis, o energijos atsiranda daugiau nei tikėjaisi.

Vienas svogūnas per dieną gali tapti mažu įpročiu, kuris duoda aiškią naudą: kraujas švaresnis, imunitetas tvirtesnis, o savijauta stabilesnė tiek ryte, tiek vakare. Tai pigus ir labai realus būdas pastiprinti organizmą be sudėtingų priemonių.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite