back to top
Natūrali medicinaStebuklingas gėrimas iš virtuvės atliekų – išvalo inkstus ir kraują

Stebuklingas gėrimas iš virtuvės atliekų – išvalo inkstus ir kraują

Virtuvėje dažnai išmetame tai, kas, pasirodo, gali būti itin vertinga sveikatai. Daržovių ir vaisių žievelės, stiebai ar lapeliai dažnai keliauja į šiukšliadėžę, nors liaudies praktikoje jie naudoti įvairiems nuovirams ir gėrimams ruošti. Tokie paprasti mišiniai buvo laikomi natūralia pagalba organizmui, ypač inkstams ir kraujui.

Šis gėrimas ruošiamas iš virtuvėje likusių augalinių atliekų. Jis ne tik padeda švelniai skatinti inkstų veiklą, bet ir aprūpina organizmą antioksidantais bei mineralais, kurie palaiko švaresnį kraują.

Kodėl verta pasitelkti virtuvės likučius?

Daugelis žmonių įpratę daržovių ar vaisių žieveles išmesti, net nesusimąstydami, kad jose slypi nemažai naudingų medžiagų. Būtent išorinėse augalo dalyse dažnai būna sukaupta daugiau vitaminų, mineralų ir antioksidantų nei pačioje minkštime.

Senolių praktikoje virtuvės likučiai buvo naudojami ne tik sriuboms ar sultiniams, bet ir įvairiems nuovirams bei gėrimams. Tokios priemonės laikytos pagalbininkais, padedančiais lengviau iš organizmo pašalinti toksinus, perteklinius skysčius bei palaikyti bendrą švaros pojūtį kraujyje.

Todėl nenuostabu, kad būtent iš paprasčiausių virtuvės likučių galima pasigaminti gėrimą, kuris liaudiškai vertinamas kaip inkstų ir kraujo valytojas.

Gėrimo receptas inkstams ir kraujui išvalyti

Šis gėrimas paremtas paprastomis daržovių bei vaisių atliekomis, kurios dažniausiai išmetamos. Tinkamai panaudotos, jos gali tapti vertingu užpilu organizmui.

Reikės:

  • bulvių žievelių (geriausia ekologiškų),
  • morkų ar burokėlių lupenų,
  • obuolių žievelių,
  • saujelės petražolių stiebelių,
  • 1 litro vandens.

Paruošimas:

  1. Visas nuplautas žieveles ir stiebelius sudėkite į puodą.
  2. Užpilkite litru vandens.
  3. Virkite apie 10–15 minučių ant silpnos ugnies.
  4. Nukoškite ir palikite pravėsti.

Vartojimas:
Šį gėrimą gerkite po stiklinę 1–2 kartus per dieną, geriausia ryte arba prieš pietus. Liaudies patirtis sako, kad jis padeda švelniai valyti inkstus, skatina šlapimo išsiskyrimą ir palaiko švaresnį kraują.

Papildomi patarimai vartojant gėrimą

Rinkitės tik švarias žieveles

Naudokite daržoves ir vaisius, užaugintus be cheminių purškalų. Jei nesate tikri dėl jų kilmės, žieveles gerai nuplaukite ir nušveiskite.

Nepersistenkite

Nors gėrimas natūralus, jo nereikėtų vartoti nuolat ar dideliais kiekiais. Liaudies patirtis rodo, kad užtenka 5–7 dienų kurso, o vėliau būtina padaryti pertrauką.

Derinkite su sveika gyvensena

Gėrimas nebus veiksmingas, jei tuo pat metu valgysite daug riebaus ar sūraus maisto. Jo poveikį sustiprins subalansuota mityba, pakankamas vandens kiekis ir kasdienis judėjimas.

Įvairovė virtuvėje

Nebijokite keisti ingredientų – vietoje obuolio žievelių galite naudoti kriaušės, o prie petražolių stiebelių pridėti salierų. Tokiu būdu gėrimas įgaus naujų skonių ir papildomų medžiagų.

Moteris skuta bulvę virš komposto indo – bulvių žievelės naudojamos gėrimui inkstams ir kraujui valyti.
Bulvių žievelės, kurios dažnai išmetamos, gali tapti pagrindiniu ingredientu sveikatą palaikančiam gėrimui. Nuotrauka: shutterstock.com

Pagrindinių ingredientų nauda inkstams ir kraujui

Bulvių žievelės

Nors įprasta jas išmesti, bulvių žievelėse gausu kalio. Šis mineralas padeda palaikyti tinkamą skysčių balansą organizme ir palaiko normalų inkstų darbą.

Morkų ir burokėlių lupenos

Jose slypi daug antioksidantų bei skaidulų. Liaudies praktikoje burokėliai laikyti kraują stiprinančiu produktu, o morkos padėdavo organizmui aprūpinti vitaminais.

Obuolių žievelės

Obuolio odelėje yra daugiausia pektinų – skaidulų, padedančių šalinti toksinus. Tai natūralus būdas palaikyti švaresnį kraują.

Petražolių stiebai

Petražolės nuo seno vartotos inkstų veiklai gerinti. Jos padeda švelniai skatinti šlapimo išsiskyrimą ir mažinti tinimus.

Šių ingredientų derinys daro gėrimą ne tik paprastą, bet ir naudingą. Jie tarpusavyje papildo vienas kitą, todėl gaunamas natūralus „detoksikuojantis“ poveikis.

Pabaigai

Gėrimas iš virtuvės inkstams ir kraujui – tai paprastas būdas panaudoti tai, kas dažniausiai keliauja į šiukšliadėžę. Žievelės, lupenos ir stiebai ne tik suteikia skonio, bet ir aprūpina organizmą naudingomis medžiagomis. Liaudiškai toks gėrimas laikytas pagalbininku, padedančiu palaikyti švaresnį kraują bei aktyvesnį inkstų darbą.

Svarbiausia – reguliarumas ir saikas. Vartodami trumpą laiką ir derindami su sveika mityba bei aktyvia kasdienybe, pasieksite geriausią rezultatą.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite