Šaltalankiai pelnytai vadinami vienomis vertingiausių uogų, tačiau daugelis vis dar neįvertina jų kauliukų.
Išspaudę sultis ar pasigaminę uogienę, dažnai juos tiesiog išmetame – ir padarome didelę klaidą. Būtent šaltalankių kauliukuose slypi dar daugiau naudingų medžiagų nei pačiose uogose.
Kauliukai yra ypač turtingi riebalų rūgščių, antioksidantų ir vitaminų, kurie stiprina organizmą iš vidaus ir kartu padeda palaikyti sveiką odą.
Iš jų spaudžiamas aliejus – viena vertingiausių natūralių priemonių tiek gydymui, tiek grožiui.
Šaltalankių kauliukų nauda sveikatai
Šaltalankių kauliukai yra tikras biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis. Juose gausu omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti normalią širdies veiklą ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.
Vitaminas E bei antioksidantai saugo organizmo ląsteles nuo oksidacinio streso, stiprina imuninę sistemą ir lėtina senėjimo procesus.
Be to, šaltalankių kauliukų sudėtyje esantys junginiai gali padėti reguliuoti virškinimą – jie skatina žarnyno veiklą ir palaiko mikrofloros balansą.
Dėl šios priežasties liaudies medicinoje kauliukai dažnai minimi kaip pagalbinė priemonė esant skrandžio bei žarnyno negalavimams.
Nauda odai ir grožiui
Iš šaltalankių kauliukų spaudžiamas aliejus liaudies medicinoje laikomas tikru odos eliksyru. Jis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl tinka sudirgusiai, išsausėjusiai ar probleminei odai.
Dermatologų praktikoje pastebima, kad tokios priemonės padeda greičiau atsinaujinti odai po nedidelių įbrėžimų ar nudegimų saulėje.
Kauliukuose esantis vitaminas E ir karotenoidai maitina odą, suteikia jai elastingumo bei natūralaus švytėjimo. Reguliarus šaltalankių aliejaus naudojimas gali padėti mažinti raukšlelių gylį ir apsaugoti odą nuo ankstyvo senėjimo.
Ne veltui daugelis natūralios kosmetikos gamintojų renkasi būtent šaltalankių kauliukų ekstraktą savo kremų ir serumų sudėtyje.
Kaip vartoti šaltalankių kauliukus
Šaltalankių kauliukus galima panaudoti keliais būdais. Populiariausias – aliejaus spaudimas. Namuose tai padaryti sudėtinga, tačiau specializuotose parduotuvėse galima įsigyti šalto spaudimo šaltalankių kauliukų aliejaus.
Jis tinka tiek vidiniam vartojimui mažais kiekiais, tiek išoriniam naudojimui odai ar plaukams.
Kitas būdas – kauliukų arbata. Išdžiovintus ir sutrintus kauliukus galima užplikyti karštu vandeniu – toks gėrimas išlaiko nemažai naudingų medžiagų ir turi švelniai rūgštelėjusį skonį.
Kai kurie žmonės kauliukų miltelius įmaišo į kokteilius, košes ar kepinius, taip praturtindami kasdienę mitybą.
Svarbiausia – vartoti saikingai, nes per didelis kiekis gali būti sunkiau virškinamas. Geriausia pradėti nuo mažų porcijų ir stebėti, kaip organizmas reaguoja.
Senolių patirtis apie šaltalankių kauliukus
Liaudies medicinoje šaltalankiai nuo seno buvo laikomi vaistu nuo daugybės negalavimų, o ypatingą dėmesį senoliai skyrė ir jų kauliukams.
Jie pastebėjo, kad kauliukų nuovirai padeda nusilpusiam skrandžiui, o sutrinti ir su medumi sumaišyti kauliukai buvo vartojami peršalimų metu kaip natūralus tonikas.
Kai kuriose vietovėse šaltalankių kauliukų aliejus buvo naudojamas ir kaip odos gydomoji priemonė – juo tepdavo nudegimus, sausas ar sutrūkinėjusias rankas.
Senolių praktikoje taip pat buvo įprasta kauliukų miltelius berti į arbatą arba košę, tikint, kad tai suteiks daugiau jėgų ir apsaugos nuo ligų.
Šiandien daugelis šių tradicijų patvirtintos moksliškai – tyrimai rodo, kad šaltalankių kauliukuose gausu antioksidantų, vitaminų ir riebalų rūgščių, kurios stiprina organizmą ir saugo sveikatą.
Išvada
Šaltalankių kauliukų nauda yra ne mažiau svarbi nei pačių uogų. Juose slypi gausus riebalų rūgščių, vitaminų bei antioksidantų kompleksas, padedantis stiprinti organizmą, palaikyti sveiką širdį ir virškinimo sistemą.
Iš jų spaudžiamas aliejus ne tik drėkina ir maitina odą, bet ir padeda jai atsinaujinti, todėl dažnai vadinamas natūraliu grožio šaltiniu.
Liaudies patirtis rodo, kad šaltalankių kauliukai nuo seno buvo naudojami tiek vidiniam, tiek išoriniam vartojimui. Šiandien tai patvirtina ir moksliniai tyrimai, todėl tikrai verta pagalvoti, kaip juos įtraukti į savo kasdienybę.
Tad kitą kartą spaudžiant sultis ar verdant uogienę – nepamirškite, kad kauliukai yra tikras gamtos lobis.