back to top
Natūrali medicinaSparčiai populiarėjantis kisielius – mažina cukrų, svorį ir nuovargį

Sparčiai populiarėjantis kisielius – mažina cukrų, svorį ir nuovargį

Linų sėmenų kisielius atrodo paprastas, bet vos pradedi jį gerti, greitai pasijunta lengvumas. Skrandis nurimsta, sumažėja tempimas, dingsta pūtimas, o žarnynas dirba tolygiau. Poveikis dažnai jaučiamas net pirmomis dienomis.

Tirštas kisieliaus sluoksnis apsaugo virškinimo takus ir padeda kūnui atsikvėpti nuo dirginimo. Kartu jis stabdo cukraus šuolius, gerina sotumą, mažina nuovargį po valgio ir pakelia energiją.

Tai patvirtina ir moksliniai tyrimai, kurie linų sėmenų gleives priskiria prie efektyviausių pagalbininkų virškinimui ir medžiagų apykaitai.

Pirmi ženklai, kad virškinimo sistema pervargusi

Kai virškinimo sistema pradeda strigti, kūnas siunčia signalus greičiau, nei dažnas pastebi. Pirmiausia atsiranda sunkumas po valgio, lėtesnis maisto slinkimas ir jausmas, kad skrandyje viskas tasi sustoję. Tai rodo, kad žarnyno sienelės pavargo nuo dirginimo ir nebesugeba dirbti taip, kaip turėtų.

Vėliau pasireiškia pilvo pūtimas, dujos, rūgštingumas ir net nemalonus spaudimas po šonkauliais. Žarnynas tampa jautresnis, maistas virškinamas ne iki galo, o tai sukelia dar didesnį uždegimą. Pradeda svyruoti cukraus lygis, krinta energija, atsiranda nuovargis vos po kelių kąsnių.

Jei ši būsena tęsiasi, sutrinka medžiagų įsisavinimas. Žmogus jaučiasi apsunkęs, mieguistas, oda tampa blankesnė, o imunitetas greitai silpsta. Tokie signalai reiškia ne paprastą diskomfortą, o realų žarnyno perdegimą, kurį būtina stabdyti kuo anksčiau – kol nepereita prie rimtesnių sveikatos problemų.

Linų sėmenų kisieliaus poveikis, kuris jaučiamas visame kūne

Linų sėmenų kisielius išsiskiria tuo, kad veikia ne paviršutiniškai, o ten, kur dažniausiai ir kyla problemos – žarnyno gleivinėje, kepenyse ir medžiagų apykaitoje.

Jo tirštumas ir skaidulos sukuria apsauginį sluoksnį, kuris leidžia virškinimo sistemai pailsėti ir atsistatyti. Dėl to daug kam sumažėja rūgštingumas, pagerėja išsituštinimas, dingsta kasdienis sunkumas pilve.

Kisielius taip pat padeda organizmui stabilizuoti cukraus lygį ir lėčiau įsisavinti angliavandenius. Tai reiškia mažiau staigių energijos kritimų, mažesnį alkio jausmą ir lengvesnę svorio kontrolę. Jo poveikis plečiasi daug plačiau – nuo geresnės kepenų būklės iki mažesnio uždegimo visame organizme.

Naudos sveikatai:

  • Gerina žarnyno judrumą ir mažina užkietėjimą.
  • Ramiai apgaubia skrandį ir mažina rūgštingumą.
  • Stabdo cukraus šuolius po valgio.
  • Padeda kontroliuoti alkį ir sotumo jausmą.
  • Lengvina svorio mažėjimą dėl lėtesnio maisto įsisavinimo.
  • Sumažina vidinį uždegimą ir dirginimą.
  • Skatina gerosios žarnyno mikrofloros augimą.
  • Teigiamai veikia cholesterolio lygį.
  • Slopina laisvųjų radikalų žalą.
  • Palaiko kepenų atsigavimą ir lengvesnį filtravimą.

Linų sėmenų kisieliaus receptas

Linų sėmenų kisielių pasigaminti lengva, bet labai svarbu tai padaryti teisingai. Nuo paruošimo priklauso tirštumas, skaidulų aktyvumas ir visas poveikis žarnynui bei cukraus balansui. Geriausia naudoti visus grūdus, o ne maltus, nes taip kisielius tampa gleivingas ir apsauginis.

Ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas linų sėmenų
  • 250ml šilto vandens
  • (nebūtina) šlakelis citrinos sulčių arba medaus, jei norisi lengvo skonio

Paruošimas

Suberkite linų sėmenis į stiklinę ir užpilkite šiltu vandeniu.
Šiltas vanduo greičiau išlaisvina gleives ir sustiprina tirštėjimą.

Išmaišykite ir palikite 20–30 minučių.
Per tą laiką vanduo pavirs tiršta, želė primenančia mase. Tai ir yra visas kisieliaus poveikio pagrindas.

Dar kartą išmaišykite prieš gerdami.
Taip suaktyvinamos gleivės ir jos geriau veikia žarnyną.

Gerkite ryte, tuščiu skrandžiu.
Tuomet kisielius tiesiai pasiekia žarnyną ir padeda visai sistemai pradėti dieną lengviau.


Kisieliaus vartojimo rekomendacijos

Linų sėmenų kisielius pradedamas nuo sausų sėmenų, išbertų ant tamsaus paviršiaus.
Kokybiški sėmenys lemia tirštą ir vertingą kisielių. – Nuotrauka iš shutterstock.com

Kisielių geriausia gerti rytais, maždaug 10–14 dienų iš eilės. Toks trumpas kursas dažniausiai pakankamas, kad žarnynas nurimtų, pagerėtų tuštinimasis ir sumažėtų sunkumo jausmas. Vėliau galima padaryti kelių dienų pertrauką ir, jei reikia, kursą pakartoti.

Jeigu organizmas linkęs į vidurių užkietėjimą, verta padidinti vandens kiekį – tuomet kisielius tampa skystesnis, o skaidulos veikia dar švelniau. Tai padeda ne tik išvalyti žarnyną, bet ir sumažinti pilvo pūtimą.

Žmonėms, turintiems jautrų skrandį, naudinga kisielių gerti lėtais gurkšniais ir nešaltą. Švelnesnė temperatūra neprovokuoja spazmų, o gleivinga tekstūra ramina skrandžio sieneles ir suteikia komforto.

Pabaigai

Linų sėmenų kisielius gali tapti paprastu būdu palengvinti virškinimą, sumažinti cukraus ir cholesterolio lygį, nuraminti sudirgusį skrandį ir suteikti sotumo jausmą. Tai natūralus produktas, tinkantis tiek po sunkesnio maisto periodo, tiek tada, kai norisi lengvumo ir daugiau energijos.

Reguliarus, bet saikingas vartojimas padeda kūnui dirbti sklandžiau, o žarnynui – atsigauti. Jo gleivinga tekstūra veikia švelniai, todėl tinka daugeliui, kurie nori lengvai pradėti rytą ar pagerinti savijautą per dieną.

Linų sėmenų kisielius lengvai įtraukiamas į bet kokią mitybą ir gali tapti tuo mažu kasdieniu įpročiu, kuris po truputį duoda vis daugiau teigiamų pokyčių.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite