back to top
Natūrali medicinaGydytojai išskyrė 3 arbatas, kurios gydo skrandį ir sustabdo rėmenį

Gydytojai išskyrė 3 arbatas, kurios gydo skrandį ir sustabdo rėmenį

Arbatos skrandžiui dažnai prisireikia tada, kai skrandis pradeda siųsti pirmus signalus, kad jam kažkas nebetinka. Vieną dieną viskas lyg normalu, o kitą jau jauti deginimą, sunkumą ar spaudimą po valgio. Tokie pojūčiai išmuša iš ritmo ir verčia ieškoti greitesnio palengvėjimo.

Skrandžio diskomfortas sukelia daugiausia nerimo, nes jis atsiranda netikėtai ir gali sugadinti visą dieną. Todėl natūralu norėti paprastesnio būdo numalšinti tą deginantį pojūtį ar spaudimą, kad virškinimas vėl būtų lengvesnis ir ramesnis.

Ženklai, kuriuos siunčia organizmas, kai skrandis nebepajėgia dirbti normaliai

Arbatos skrandžiui tampa reikalingos tada, kai kūnas pradeda rodyti, kad virškinimo sistema nebėra tokia rami kaip anksčiau. Gydytojai sako, kad pirmi ženklai dažnai atsiranda tyliai, o jų nepastebėjus gali stiprėti savaitėmis. Tai ne tik diskomfortas – tai signalai, kad skrandžio gleivinė dirginama, rūgštingumas svyruoja arba virškinimas sulėtėjęs.

Vienas aiškiausių požymių yra deginantis pojūtis krūtinėje. Mokslininkų tyrimai rodo, kad šį deginimą dažniausiai sukelia rūgšties kilimas aukštyn, kai skrandžio apsauga nusilpsta. Kiti jaučia spaudimą viršutinėje pilvo dalyje, kuris atsiranda dėl gleivinės uždegimo ar sutrikusio virškinimo.

Kūnas siunčia ir daugiau ženklų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

  • Deginimas arba spaudimas viršutinėje pilvo dalyje
  • Rėmens pojūtis, kylantis į krūtinę
  • Pykinimas ar vėmimas, ypač po valgio
  • Greitas sotumo jausmas net suvalgius mažai
  • Sumažėjęs apetitas
  • Tamsios išmatos (melena)
  • Nepastovi virškinimo veikla: viduriavimas ar vidurių užkietėjimas
  • Dažnas pilvo pūtimas ir raugėjimas
  • Silpnumas ar nuovargis dėl galimos mažakraujystės

Tyrimai rodo, kad šie požymiai atsiranda ne šiaip sau– jie rodo, kad virškinimo sistema patiria apkrovą ir bando apie tai pranešti.

1. Imbierų arbata padeda suvaldyti rūgštingumą ir nuslopinti rėmenį

Asmuo pila karštą imbiero arbatą iš stiklinio arbatinuko į puodelį ant stalo, šalia – šviežia imbiero šaknis.
Imbiero panaudojimas kraujotakai gaivinti prasideda nuo paprasto ritualo – puodelio šiltos imbiero arbatos, kuri sužadina kraujo tekėjimą ir suteikia jaukumo pojūtį. Nuotrauka: shutterstock.com

Imbierų arbata tinka tada, kai skrandis pradeda degti arba jaučiamas sunkumas po valgio. Ji švelniai ramina virškinimo takus, mažina rūgšties kilimą aukštyn ir padeda, kai ima pūsti pilvą ar sukasi vidus. Imbieras taip pat skatina greitesnį skrandžio ištuštėjimą, todėl mažiau spaudimo kyla į stemplę.

Imbierą vertina ir gydytojai, nes jis turi junginių, kurie slopina gleivinės dirginimą. Tai paprasta priemonė, kuri tinka tiek lengvam rėmeniui, tiek jautresniam skrandžiui. Dažniausiai pirmas pagerėjimas jaučiamas jau tą pačią dieną, ypač jei rėmuo sustiprėja po riebaus ar greito maisto.


Arbatai geriausia naudoti šviežią imbierą. Plonai supjaustyk kelis griežinėlius ir užpilk karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Palik 10 minučių, kad išsiskirtų aštrumas ir naudingos medžiagos. Jei nori švelnesnio varianto, įdėk truputį medaus, kai arbata pravės.

Vartojimo rekomendacijos

Geriausia imbierų arbatą gerti po valgio, kai pajunti, kad skrandis tarsi „kyla į viršų“. Taip ji greičiau numalšina rėmenį ir sumažina deginimą krūtinėje. Jei skrandis jautresnis rytais, puodelis prieš pusryčius padeda išjudinti virškinimą ir pasiruošti maistui.

Vakare rinkis silpnesnę užplikymo versiją, kad neperdirgintų skrandžio prieš miegą. Jei rėmuo pasikartoja dažniau, verta įtraukti imbierų arbatą į dienos rutiną kaip švelnų pagalbininką.

2. Ramunėlių arbata ramina skrandžio gleivinę ir mažina deginimą

Puodelis ramunėlių arbatos ant medinio stalo – natūrali pagalba geresniam miegui ir magnio pusiausvyrai palaikyti.
Natūralios priemonės, tokios kaip ramunėlių arbata, gali padėti atpalaiduoti kūną ir pagerinti miegą, ypač kai miego sutrikimai susiję su magnio trūkumu. Nuotrauka: shutterstock.com

Ramunėlių arbata tinka tada, kai skrandis jautrus, dirginamas ar jaučiamas nuolatinis „kibirkščiavimas“ po valgio. Ji švelniai mažina uždegiminius procesus, atpalaiduoja virškinimo takus ir padeda sumažinti rūgštingumo šuolius, kurie dažnai sukelia rėmenį. Ramunėlės taip pat padeda, kai skrandis reaguoja į stresą – sumažėja spazmai ir įtampa viršutinėje pilvo dalyje.

Ši arbata vertinama dėl to, kad veikia greitai ir švelniai. Ji nesukelia papildomo dirginimo, todėl tinka tiek ūmiam diskomfortui, tiek jautriam skrandžiui, kuris reaguoja į greitą maistą, nereguliarų valgymą ar emocinę įtampą. Daugelis žmonių pajunta palengvėjimą jau po pirmo puodelio.

Arbatos receptas

  • Užpilk vieną šaukštelį džiovintų ramunėlių šiltu, ne verdančiu vandeniu
  • Leisk pritraukti 8–10 minučių
  • Perkošk ir, jei reikia, įdėk trupučio medaus, kai arbata atvėsta

Ramunėlių arbatą geriausia gerti tada, kai skrandis jaučia įtampą, atsiranda subtilus spaudimas ar pamažu kyla rėmuo. Puodelis po valgio padeda sušvelninti virškinimą ir nuraminti gleivinę. Jei skrandis jautrus vakarais, ši arbata tinka prieš miegą – ji atpalaiduoja ne tik skrandį, bet ir visą kūną.

Jei diskomfortas kartojasi dažnai, ramunėlių arbatą galima gerti 1–2 kartus per dieną kaip švelnų palaikymą. Ji ypač tinka žmonėms, kurių skrandis reaguoja į stresą ar nervinę įtampą.

3. Mėtų arbata padeda sumažinti rūgštingumą ir atpalaiduoja virškinimo takus

Stiklinis arbatinukas ir puodelis su pipirmėčių arbata, šalia – švieži mėtų lapai ant medinio stalo.

Mėtų arbata tinka tada, kai skrandis pradeda tempti, pūsti ar juntamas deginantis kelias į krūtinę. Ji natūraliai atpalaiduoja virškinimo takus, mažina spazmus ir padeda skrandžiui greičiau susitvarkyti su maistu. Mentolis suteikia vėsos pojūtį, kuris malšina deginimą ir sumažina rūgšties judėjimą aukštyn.

Ši arbata dažnai pasirenkama tada, kai po valgio atsiranda sunkumas ar jaučiamas stipresnis rūgštingumas. Mėtos padeda skrandžiui nurimti, mažina dujų kaupimąsi ir leidžia virškinimui grįžti į normalesnį ritmą. Palengvėjimas dažnai jaučiamas gana greitai.

Receptas

  • Užpilk saują šviežių mėtų lapelių arba vieną šaukštelį džiovintų mėtų šiltu vandeniu
  • Palik pritraukti 7–10 minučių
  • Perkošk ir, jei nori švelnesnio skonio, įdėk truputį medaus, kai arbata atvėsta

Mėtų arbatą geriausia gerti po valgio, kai atsiranda spaudimas viršutinėje pilvo dalyje ar rėmens pojūtis. Ji padeda sušvelninti virškinimą ir atlaisvinti skrandį nuo tempimo. Jei jautiesi apsunkęs ar pučia pilvą, puodelis mėtų arbatos suteikia lengvumo jausmą.

Jei skrandis linkęs reaguoti į riebius patiekalus ar greitą maistą, mėtų arbata gali būti puikus pagalbininkas. Geriant 1–2 kartus per dieną, pojūčiai tampa švelnesni, o rėmuo pasireiškia rečiau.

Apibendrinimas

Šios trys arbatos gali tapti paprastu būdu greičiau numalšinti skrandžio deginimą ir suvaldyti virškinimo diskomfortą. Jų poveikis švelnus, bet pakankamai stiprus, kad skrandis jaustų ramybę ir nebereaguotų taip aštriai po valgymo ar streso.

Arbatos skrandžiui padeda tada, kai kūnas pradeda siųsti pirmus signalus, kad virškinimas stringa. Reguliarus jų vartojimas suteikia stabilumo, mažina rūgštingumą ir padeda išvengti tų nemalonių epizodų, kai rėmuo užklumpa netikėtai.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite