back to top
ReceptaiRauginti kopūstai be cukraus ir vandens – močiutės receptas

Rauginti kopūstai be cukraus ir vandens – močiutės receptas

Rauginti kopūstai visada turėjo ypatingą vietą mūsų virtuvėje. Jie ne tik skanūs, bet ir sotūs, be to, išsilaiko visą žiemą. Nereikia jokių sudėtingų priedų ar ypatingų sąlygų – užtenka pačių kopūstų, druskos, trupučio morkų ir kelių prieskonių. Procesas paprastas, bet rezultatas – tikras malonumas prie bet kokio patiekalo.

Šiame recepte nėra nei cukraus, nei vandens. Visa paslaptis slypi natūraliai išsiskiriančiose kopūstų sultyse, kurios tampa puikiu raugu. Taip paruošti kopūstai būna traškūs, maloniai rūgštūs, o skonis primena močiutės rūsyje stovėjusią statinę.

Rauginti kopūstai labai vertingi sveikatai

Rauginti kopūstai be cukraus ir vandens – tai ne tik skanus užkandis, bet ir tikras sveikatos šaltinis. Jie praturtina mitybą medžiagomis, kurių dažnai trūksta kasdienybėje, o reguliarus jų vartojimas pastebimai pagerina savijautą.

Naudos sveikatai:

  • Stiprina imunitetą dėl didelio vitamino C kiekio.
  • Gerina žarnyno veiklą ir skatina sveiką mikroflorą dėl natūralių probiotikų.
  • Padeda greičiau atsigauti po peršalimo ir kitų infekcijų.
  • Mažina uždegimus organizme.
  • Prisideda prie svorio reguliavimo – sotina, bet turi mažai kalorijų.
  • Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.
  • Gali pagerinti odos būklę ir suteikti daugiau energijos.
  • Skatina organizmo detoksikaciją, šalindami nereikalingas medžiagas.

Raugintų kopūstų receptas

Rauginti kopūstai be cukraus ir vandens gaminami labai paprastai, o rezultatas pranoksta visus lūkesčius. Močiutės metodas patikrintas daugybę kartų – kopūstai gaunasi traškūs, kvapnūs ir turintys ypatingą skonį.

Reikės:

  • 1 kg kopūstų
  • 20 g druskos
  • 30 g morkų
  • Juodųjų pipirų
  • Kvapiųjų pipirų
  • Lauro lapo

Pirmiausia nuimkite išorinius kopūstų lapus, išpjaukite kotą. Kopūstą susmulkinkite plonomis juostelėmis, morką sutarkuokite stambia tarka. Sumaišykite daržoves su druska, paminkykite rankomis, kol pradės skirtis sultys.

Paruoštą mišinį dėkite į gilų stiklinį ar plastikinį indą. Kopūstus sluoksniuokite, kiekvieną sluoksnį tvirtai suspausdami, kad neliktų oro tarpų. Į tarpus įdėkite prieskonius – pipirus ir lauro lapą. Viršų uždenkite lėkšte, uždėkite svarelį, kad kopūstai būtų apsemti savo sultyse.

Indą laikykite kambario temperatūroje apie savaitę. Kasdien keliose vietose kopūstą pradurkite mediniu pagaliuku, kad pasišalintų susidaręs oras. Po 6–7 dienų galėsite ragauti – kopūstai bus traškūs, aromatingi ir paruošti laikyti žiemai.

Kaip vyksta rauginimo procesas

Rauginti kopūstai be cukraus ir vandens – šakutėje pakeltas kąsnis, paruoštas ragauti.
Traškūs ir gaivūs – tikra vitaminų bomba. Nuotrauka iš: shutterstock.com

Rauginti kopūstai be cukraus ir vandens pasidaro patys – tereikia duoti jiems laiko. Viskas prasideda nuo to, kad daržovės susimaišo su druska ir išskiria sultis. Šios sultys tampa natūraliu raugu, kuris pradeda veikti vos tik kopūstai prispaudžiami.

Svarbu kopūstus tvirtai suslėgti inde, kad neliktų oro tarpų. Kai jie gerai apsemti sūrymo, vyksta ramus fermentacijos procesas. Būtent jo metu susidaro probiotikai ir vitaminai, kurie suteikia kopūstams jų ypatingą naudą sveikatai.

Per pirmąsias dienas kopūstai pradeda burbuliuoti – tai ženklas, kad procesas vyksta sklandžiai. Kasdien juos reikia pradurti mediniu pagaliuku, kad pasišalintų dujos ir kopūstai išliktų traškūs, be kartumo.

Po savaitės jie įgauna tobulą skonį – švelniai rūgštūs, traškūs ir kupini kvapnaus aromato. Tokius kopūstus galima valgyti iškart arba perkelti į stiklainius ir laikyti vėsiau, kad ilgiau išliktų švieži.

Patarimai, kad kopūstai būtų dar skanesni

Kad rauginti kopūstai be cukraus ir vandens pavyktų tobulo skonio, verta prisiminti kelis paprastus dalykus. Pirmiausia rinkitės sultingus, vėlyvųjų veislių kopūstus – jie geriausiai tinka rauginimui, nes turi daugiau natūralaus saldumo ir traškumo.

Morkos suteikia spalvos ir lengvo saldumo, bet jų kiekį galite reguliuoti pagal savo skonį. Jei mėgstate pikantiškesnius raugintus kopūstus, įdėkite truputį aitriosios paprikos ar česnako. Prieskonius – pipirus ar lauro lapus – taip pat galima derinti pagal savo norus, bet jų nepersistenkite, kad neužgožtų natūralaus kopūsto skonio.

Rauginant labai svarbu, kad kopūstai visada būtų apsemti savo sultimis. Jei jų išsiskiria per mažai, tiesiog uždėkite sunkesnį svarelį – taip procesas vyks tinkamai. O paragauti pirmą kartą galima jau po kelių dienų, nors geriausias skonis atsiranda maždaug po savaitės.

Tokie kopūstai bus ne tik gardus garnyras, bet ir sveikas kasdienės mitybos papildymas. Jie puikiai tinka prie mėsos patiekalų, bulvių, blynų, o kartais ir vieni patys tampa puikia lengva vakariene.

Pabaigai

Rauginti kopūstai be cukraus ir vandens – paprastas, bet labai naudingas patiekalas. Jie ne tik pagardina kasdienį stalą, bet ir padeda palaikyti gerą savijautą. Traškūs, rūgštelė turintys, jie visada praturtina patiekalus ir suteikia jiems gyvumo.

Tokį receptą verta turėti kiekvienuose namuose – ne dėl mados ar įpročio, o dėl to, kad tai tikrai skanu ir sveika. Pasidarius savo indą raugintų kopūstų, galima mėgautis natūraliu skoniu, kuris tinka tiek prie šiltų patiekalų, tiek kaip lengvas užkandis.

Pabandykite – pamatysite, kad jie greitai taps vienu mėgstamiausių maisto produktų jūsų virtuvėje.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite