back to top
Sodas ir daržasKodėl pasėti morkas liepos pradžioje – geriau nei birželį

Kodėl pasėti morkas liepos pradžioje – geriau nei birželį

Dauguma daržininkų skuba baigti sėją iki birželio pradžios, manydami, kad vėliau jau bus per vėlu. Tačiau būtent morkų sėjimas liepą turi daugiau privalumų, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Patyrę daržo šeimininkai teigia, kad vėlyva sėja dažnai duoda saldesnį ir geriau laikomą derlių, o ir kenkėjų puolimas tuo metu būna mažesnis.

Liepos pradžioje pasėtos morkos dygsta greitai, o vasaros pabaigoje dar spėja pilnai subręsti – ypač jei pasirenkamos greitai augančios veislės.

Taip galima ne tik pratęsti šviežių daržovių sezoną, bet ir sumažinti riziką, kad derlių sugadins šalnos ar ligos, kurios pavasarį dažnos.

Kodėl liepą sėtos morkos dažnai būna sveikesnės

Daržininkai vis dažniau pastebi, kad liepos pradžioje sėtos morkos rečiau serga ir mažiau nukenčia nuo kenkėjų. Priežastis – sumažėjęs morkinių musių aktyvumas.

Šios smulkios, bet labai žalingos vabzdžių lervos mėgsta šiltą pavasario orą ir aktyviai deda kiaušinėlius į ką tik sudygusias morkas.

Liepą, kai pirmoji morkinių musių karta jau būna pasitraukusi, rizika stipriai sumažėja. Be to, šiltesnis oras ir mažesnė drėgmė stabdo grybinių ligų plitimą.

Vadinasi, tenka mažiau purkšti, mažiau prižiūrėti – o derlius išauga sveikesnis, be deformacijų ir dėmių.

Geresnės dygimo sąlygos – mažiau vargo

Birželį neretai pasitaiko šaltesnių naktų arba lietaus periodų, kurie neleidžia morkų sėkloms tolygiai dygti.

Rezultatas – netolygūs daigai, skirtingas augimo tempas, o kai kur – ir visiškas nesudygimas. Tuo tarpu liepą dirvožemis jau būna šiltas, stabiliai įšilęs, o dienos ilgos ir palyginti sausos.

Tai sukuria idealią aplinką tolygiam ir greitam sėklų sudygimui. Morkos sudygsta per 5–7 dienas, jei tik pakanka drėgmės.

Be to, dar liepos mėnesį dažnai pasitaiko trumpos, bet gaivios liūtys – jos puikiai sudrėkina dirvą natūraliai, be papildomo laistymo.

O jei pridėsime šiek tiek agroplėvelės ar mulčo – rezultatas dar geresnis.

Derlius – rudens viduryje, kai jis labiausiai reikalingas

Liepą pasėtos morkos dažniausiai skinamos rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje – būtent tuo metu, kai jaučiamas šviežių daržovių poreikis žiemai.

Šis laikotarpis yra idealus, nes morkos spėja pilnai subręsti, sukaupti cukrų ir mineralines medžiagas. Tokios morkos būna saldesnės, traškesnės ir ilgiau išsilaiko per žiemą.

Ankstyvą pavasarį ar net vasaros pradžioje iškastos morkos dažnai būna minkštesnės, mažiau kvapnios ir prastesnės sandėliavimui.

Tad vėlyvas sėjimas – tai ne tik sveikesnis derlius, bet ir geresnė kokybė ilgam laikui.

O svarbiausia – liepos sėja leidžia planuoti daržo darbus ramiau, be pavasario skubos ir streso.

Daržo planavimas: liepos sėja leidžia išnaudoti laiką efektyviau

Vienas svarbiausių privalumų, kodėl verta pasėti morkas liepos pradžioje – galimybė optimaliai išnaudoti daržo erdvę.

Pavasarį dauguma lysvių būna užimtos ankstyvosiomis kultūromis: ridikėliais, salotomis, krapais ar špinatais.

Liepos mėnesį jos jau dažnai būna nurinktos, todėl atsiveria laisvos vietos – būtent tada ir atsiranda puiki proga sėti morkas.

Tokia sėjimo tvarka leidžia vienoje lysvėje per sezoną užauginti du skirtingus derlius, neišbalansuojant dirvožemio struktūros ar maistinių medžiagų kiekio.

Tai itin naudinga mažesniuose soduose, kur kiekvienas kvadratinis metras svarbus.

Vėlyvos morkos – mažiau spragų laikymui

Dar vienas pastebimas privalumas – liepą pasėtos morkos turi tvirtesnį audinių sukibimą, jos ne taip linkusios skilinėti ar greitai pūti sandėliavimo metu.

Kadangi šios morkos subręsta vėsesniu metu, kai naktimis jau krenta temperatūra, jos natūraliai sustiprėja ir tampa atsparesnės laikymo sąlygoms.

Palyginti su ankstyvo pavasario derliumi, vėlyvas rudens derlius ilgiau išlaiko traškumą, mažiau džiūsta ir rečiau serga puviniu.

Net laikant paprastame rūsyje ar nešildomoje patalpoje, šios morkos dažnai išsilaiko iki pat pavasario – be specialių priemonių.

Skonis nustebina – saldžios kaip desertinės

Šviežiai iš žemės ištrauktos morkos su dar prilipusiu purvu – liepos pradžios derlius
Morkas sėti liepos pradžioje verta dėl tvirtesnių šaknų ir mažesnės kenkėjų rizikos. Nuotrauka: shutterstock.com

Nemažai daržininkų pastebi, kad rudeninės, liepą sėtos morkos skoniu nurungia ankstyvąsias.

Jos saldesnės, turi daugiau natūralių cukrų, o termiškai apdorojant – išlieka aromatingos ir spalvingos.

Tai itin vertina ne tik neabejingi sveikatingumui, bet ir tie, kurie morkas naudoja konservavimui, sultims ar vaikų mitybai.

Saldumas atsiranda ne tik dėl tinkamo brandos laikotarpio, bet ir dėl to, kad šakniavaisiai bręsta trumpėjant dienoms ir vėstant orams – tai stimuliuoja augalą kaupti daugiau energijos atsargų.

Vadinasi, rudens morkos – ne tik tvirtos, bet ir gardžios.

Išvada: verta palaukti – liepą sėtos morkos maloniai nustebins

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad liepa – per vėlus metas sėti morkas, daugybė patyrusių daržininkų tikina priešingai.

Šis sprendimas leidžia racionaliai išnaudoti daržo erdvę, gauti saldesnį ir ilgaamžiškesnį derlių bei išvengti daugelio pavasarinių problemų.

Jei dar nesate bandę sėjos vasarą, šie metai gali būti puiki proga įsitikinti, kad verta neskubėti – derlius tikrai atsidėkos.

Populiariausi

Naujausi straipsniai

taip pat Skaitykite