Gerai, gerai, gal sau ir prižadėjau šiais metais visais įmanomais būdais savo kelyje aplenkti saldumynus, bet savaitgalis – šventas reikalas. Pramogos ar tiesiog noras atsipalaiduoti vis tiek mane patraukia link didžiulio noro suvalgyti kažką saldaus (darbo dienomis šį norą malšinu necukruotomis džiovintomis uogomis ir vaisiais, šaldytomis uogomis, vaisiais, trapučiais). Praėjusį savaitgalį, žinodama, kad dėl vaikų ligų dienas leisime namuose, pasirūpinau, kad kažko saldaus būtinai būtų. Tiesa, šis mano pyragas keliais žingsniais sveikesnis. Pagrindinis jo privalumas – kvietinius miltus pakeičiau avižiniais dribsniais ir riešutais. Dar vienas pliusas – vietoj tradicinio sviesto pasirinkau kokosų sviestą. Didžiausia jame likusi blogybė – cukrus (jį, manau, savo nuožiūra galite keisti kitais, jums artimesniais, saldikliais).

REIKĖS (pagrindui):

1 ir ½ stiklinės viso grūdo dribsnių (aš rinkausi mėgstamus „Dobele”);

100 g migdolų;

apie 100 g cukraus  (pusės stiklinės);

4 kiaušinių;

150 g kokosų sviesto;

1 a. š. kepimo miltelių (jei norite, kad pyragas būtų be glitimo, naudokite kepimo miltelius be glitimo);

50 ml pieno;

4 obuolių

1 a. š. cinamono;

1 a. š. vanilinio cukraus;

REIKĖS (trupiniams):

3 v. š. avižinių dribsnių;

3 v. š. rudojo cukraus;

3 a. š. cinamono;

2 v. š. kokosų sviesto

GAMINIMA:

  1. Avižinius dribsnius, skirtus pagrindui, beriame į maistinį smulkintuvą ir sumalame iki miltų.
  2. Migdolus dedame į maistinį smulkintuvą ir smulkiname iki miltų.
  3. Avižinius dribsnius, migdolus ir kepimo miltelius sumaišome atskirame inde.
  4. Kaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo formą išklojame popieriumi.
  5. Obuolius nulupame, išdarinėjame, supjaustome kubeliais, apibarstome cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Tegul taip pastovi bent dešimt minučių, kad išleistų sultis.
  6. Kokosų sviestą ištirpiname ir išplakame su cukrumi, po to mušame po vieną kiaušinius ir vis plakame. Vėliau į šią masę įmaišome pieną.
  7. Skystąją ir miltų mases pamažu sumaišome iki vientisos masės. Į ją įmaišome obuolius (jų, jei mėgstate ir kepimo forma didelė, galima ir daugiau).
  8. Laikas paruošti trupinius: visus ingredientus (kokosų sviestas turi būti ištirpintas) tarpusavyje pirštais sumaišome ir beriame ant pyrago viršaus.
  9. Pyragą kepame apie valandą laiko, kol viršus gražiai paruduos.

Ne tik kelti sau iššūkius, bet nepamiršti ir nedidelių malonumų linkinčios,

Lieknos Bitės