13Tie, kas turi vaikų, žino, kaip greitai į suaugusiųjų mitybos racioną grįžta patiekalai iš vaikystės. Mano šeima ne išimtis. Tiek pusantrų, tiek ketverių dukros dievina varškėtukus. Tiesa, mes su vyru jų privengdavome, nes atrodė, kad tai nėra pats sveikiausias ir figūroms nepavojingiausias maistas. Kita vertus, vienai šeimai gaminti kelis patiekalus vakarienei – man atrodo absurdas, todėl nusprendžiau varškėtukus paversti bent keliais žingsniais sveikesniais, kad jie būtų ir skanūs vaikams, ir tiktų mums su vyru.

Štai kelios mano gudrybės, kurias, manau, ir jūs galite lengvai pritaikyti savo virtuvėse.

  1. Aš varškėčiams ir varškės apkepams naudoju tik riebesnę – 9 procentų – varškę. Renkuosi tokią, kuri būtų biri, tačiau ne drėgna (be skysčio). Šiuos kriterijus atitinka jau daugelį kartų išbandyta ir mūsų šeimos pamėgta „DVARO“ varškė.
  2. Atsisakau pridėtinio cukraus, ir jį keičiu trintu bananu. Dar tinka ir trintų datulių tyrė (datules maistiniu smulkintuvu sutrinkite su keliais šaukštais vandens).
  3. Stengiuosi, kad visuose mūsų šeimos patiekaluose bent 30 procentų sudarytų daržovės arba vaisiai. Taip į varškėčius integravau kiek neįprastą ingredientą – moliūgą.
  4. Patiekaluose, kuriuose tai įmanoma, stengiuosi kvietinius miltus keisti avižiniais dribsniais arba avižinių dribsnių miltais.

Na, o štai ir du lengvi, greiti ir gardūs receptai: keptų bei virtų varškėčių gerbėjams.

4VIRTI VARŠKĖČIAI

Reikės:

300 g virto moliūgo tyrės (moliūgą nulupame, supjaustome kubeliais, dedame į verdantį vandenį ir paverdame 10 minučių, tuomet nupilame vandenį, dedame į maistinį smulkintuvą, sutriname);

2 kiaušinių;

200 g varškės (mes naudojome „DVARO“, 9 procentų riebumo);

1 banano;

200 g miltų;

druskos;

1 a. š. cinamono

Gaminimas:

  1. Moliūgų tyrę, kiaušinius ir varškę gerai ištrinkite ir išmaišykite.
  2. Bananą šakute sutrinkite su šlakeliu vandens ir įmaišykite į tešlos masę.
  3. Į varškėčių masę berkite druską ir cinamoną, viską gerai išmaišykite.
  4. Po vieną šaukštą į tešlą pilkite miltus. Masė gausis gana skysta, tad, prieš formuodami tešlos juosteles, lentelę ir rankas pabarstykite miltais. Varškėčius formuokite norimo dydžio. Man labiau patinka nedideli, nes jie greičiau išverda ir vaikams juos patogiau valgyti.
  5. Varškėčius dėkite į verdantį vandenį, palaukite, kol iškils į paviršių, ir pavirkite dar kokias 35 minutes.
  6. Varškėčius patiekite su graikišku „Amfora“ jogurtu ir šviežiomis uogomis.

10KEPTI VARŠKĖČIAI

Reikės:

150 g moliūgo;

2 vidutinio dydžio obuolių;

2 kiaušinių;

1 banano;

200 g varškės (mes naudojome „DVARO“, 9 procentų riebumo);

23  v. š. pilno grūdo avižinių dribsnių;

150 g miltų;

druskos;

1 a. š. kepimo miltelių;

„DVARO“ sviesto kepimui

Gaminimas:

  1. Miltus persijokite ir sumaišykite kartu su kepimo milteliais ir avižiniais dribsniais.
  2. Moliūgą ir obuolius sutarkuokite, muškite kiaušinius, dėkite varškę, pagardinkite druska.
  3. Bananą šakute sutrinkite su šlakeliu vandens ir įmaišykite į šlapios tešlos masę.
  4. Abi mases sumaišykite, kad būtų vientisa.
  5. Įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite kelis šaukštus sviesto. Drėgnomis rankomis formuokite varškėčius ir kepkite iš abiejų pusių po kokias 35 minutes.
  6. Varškėčius patiekite su graikišku „Amfora“ jogurtu, uogiene ir šviežiomis uogomis.

Skanių atradimų linkėdamos,

Lieknos Bitės