OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielos sveikų patiekalų gerbėjos,

kaip diena – taip staigmena jums ant stalo. Šiandien ir vėl eksperimentuojam su mažiau žinomomis kruopomis nei grikiai ar ryžiai. Apie jas esame girdėjusios įvairių nuomonių, tačiau ne viename užsienio moksliniame leidinyje ar tinklalapyje radome, kad jos tikrai yra naudingos mūsų organizmui. Aišku, jų, kaip ir bet kokio kito produkto, reikia valgyti su saiku, ir stengtis, kad mityboje kruopų įvairovė būtų kuo didesnė. Kalbame apie panelę bulgur kruopą.

Pavyzdžiui, palyginkime bulgur kruopas ir ruduosius ryžius (juos rekomenduoja daugelis mitybos specialistų). Puodelyje bulgur kruopų yra 65 kcal mažiau ir 4 kartus mažiau riebalų, daugiau nei du kartus daugiau skaidulų, o baltymų ir kalcio turi tiek pat. Bulgur kruopos turi mažai riebalų, tačiau daug mineralų, pvz., magnio, geležies, taip pat tai puikus augalinis baltymų šaltinis. Puodelyje jų rasite 25 proc. žmogui rekomenduojamo dienos skaidulų kiekio. Epidemiologinės studijos rodo, pilno grūdo vartojimas gali sumažinti vėžio, širdies ligų, virškinimo sutrikimų skaičių, todėl bulgur kruopos gali būti sveikos mitybos dalis.

Vieną dieną, kai kalbėjau su drauge Simona, ji man pareiškė: „paskaičiau tavo receptą su tom keistom kruopom, tai einu jų ieškoti“. Kol aš supratau, kad tos keistos kruopos – tai bulgur, ilgai sukau galvą, bet po to dar visa dieną kikenau prisiminusi. Simonos nesu mačiusi valgant nieko kito, tik sūrelius bei bandeles, todėl pagalvojau, kad reikia jai surasti ir daugiau bulgur patiekalų, nes guldau galvą, kitaip jos tikrai liks nepanaudotos. O ir laiko dabar ji turi ne per daugiausiai, nes augina mažą dukrytę, o šitos kruopos išverda dar greičiau nei balti ryžiai, tačiau už juos yra gerokai turtingesnės savo maistinėmis savybėmis. Tikiuosi, kad rytietiški skoniai jai patiks.

REIKĖS:

200 g bulgur kruopų;

1,5 l sultinio;

2 morkų;

1 svogūno;

1 brokolio;

3 pomidorų;

galiuko poro;

2 skiltelių česnako;

 sezamo sėklų;

1 a. š. medaus;

3 v. š. ryžių acto;

sojos padažo

GAMINIMAS:

Bulgur kruopas nuplauk ir dėk virti su 1,5 sultinio apie 15 minučių. Kol kruopos verda, pasmulkint brokolį į žiedynus ir apvirk pasūdytame vandenyje 5 minutes. Morkas supjaustyk šiaudeliais, porą griežinėliais svogūną ir česnaką kubeliais, visas daržoves apkepk viename šaukšte ghee sviesto ar aliejaus, tačiau neperkepk, kad liktų traškios, pridėk sezamo sėklų, medaus, acto, sudėk nuvarvintus brokolius ir galiausiai bulgur kruopas. Pomidorus pasmulkink ir sudėk į patiekalą. Viską sumakaluok ir patiekiant pašlakstyk sojų padažu.

Rytietiškus skonius pamilusios,

Lieknos Bitės