P1015878.JPGSveikos, virtuvės naujienų išsiilgusios, ponios ir panelės,

kaip jums sekasi lieknėti? Ar pradėjote kartu su mumis keisti mitybos įpročius? Jei ne, tai laikas mus vytis, nes mes jau žengėme pirmuosius tvirtus žingsnius. Vienas tokių mano atradimų – pilno grūdo miltai. Apie juos Indrė jau seniai pasakojo, o ir jos kepiniai jau ne vieneri metai kaip tapo tamsiaodžiais, bet aš vis neišdrįsdavau išbandyti. Kaip dažnai mėgstu pasakyti, prie visų naujienų reikia prisitaikyti pamažu, neskubant, kad nebūtų skrandžiui šoko. Bet jums siūlau nedelsti ir išbandyti. Jei baiminatės, kad jie negražiai atrodys, nuraminsime jus: skrandyje viskas atrodo panašiai.

Na, jei dar jūsų nepavyko įtikinti, prašom atidžiau paklausyti: kvietiniai viso grūdo miltai – tai nepaprastai naudingas žmogaus organizmui produktas, kuris daugelį nesveikų patiekalų gali transformuoti į visiškai „nekaltus“. Juose yra visos grūdui būdingos sudėtinės dalys proporcijomis, būdingomis sveikam grūdui. Juos valgydama jaučiuosi lyg akyse lieknėčiau, gražėčiau ir JAUNĖČIAU. 🙂

Kai Indrė pasiūlė šį koldūnų receptą, norėjosi prie smilkinio pirštu pasukioti: „Tu gal šaipaisi? Valgysiu virtienius ir lieknėsiu!?“ Tačiau ji greitai man paaiškino, kad tradiciniai koldūnai iš baltų miltų, su riebios mėsos įdaru ir gausiai užpilti grietine – tikras figūros priešas, bet juos mes galime gudriai pakeisti. Štai kelios jos taisyklės:

  1. Koldūnus gamink iš pilno grūdo miltų – skonis skirsis, bet jei įdarysi juos kokiu gurmanišku įdaru, tai gali būti puikus naujas patiekalas.
  2. Gal skamba neįtikėtinai, bet net ir koldūnus valgyk su daržovėmis, aš juos labiausiai mėgstu su pomidorais, bet iš esmės tinka visos daržovės, kurias įprasta maišyti su grietine. Jei tau nepriimtina juos valgyti su salotomis, pabandyk koldūnus panaudoti įvairiose daržovių užkepėlėse arba įmesk į daržovių sriubą.
  3. Koldūnus patiek ne su grietine, o su graikišku jogurtu, jį gali gardinti įvairiais žalumynais.

REIKĖS:

170 ml verdančio vandens;

350 ml pilno grūdo kvietinių miltų;

1,5 v. š. aliejaus;

tavo mėgstamo įdaro (mėsos, varškės, daržovių, uogų ir t.t.).

GAMINIMAS:

Visus šiuos ingredientus (išskyrus įdarą) sumaišyk, leisk pastovėti 10 min. Išminkyk tešlą. Iš jos formuok kuo plonesnės tešlos koldūnus, juos įdaryk mėgstamu įdaru, pavyzdžiui, varške su žalumynais. Virk 10 minučių pasūdytame vandenyje.

Naujus virtuvės skonius atradusios,

Lieknos Bitės

2 KOMENTARAI

  1. Sveikos, bitės! Jau išbandžiau galybę jūsų receptų, dar vakar viriau kukulaičius, pagardinusi džiovintais pomidorais ir paprikos milteliais pakeitusi spalvą. Tačiau dabar ne apie tai – ką manote apie speltos miltus? Pavyzdžiui, jei šią koldūnų tešlą daryčiau būtent iš tokių – speltos – miltų?

    Visada jūsų įdėmiai klausanti,
    dar ne liekna Bernadeta.

    • Mes speltos miltus taip pat labai pamėgusios, galite naudoti ir juos, tik kiekvienai miltų rūšiai bus reikalingas kitoks vandens santykis, tad turėsite šiek tiek jį paderinti savo nuožiūra :).

Comments are closed.