Koliažai1

Labutis, receptų labirintuose klajojančios ir kasdien virtuvėse eksperimentuojančios,

šiandien ir vėl griausim senus mintus, kitaip tariant, braukysim ir keisim senus receptus. O viskas prasidėjo nuo nekalto sekmadienio pasivaikščiojimo Trakuose. Kai ten buvom paskutinį kartą su vyru, aš kategoriškai atsisakiau kelti koją į bet kokią kibininę. Na, kur matyta, kad lieknėjantis žmogus kemša kibinus ir dar užsigeria ne ką mažiau riebiu sultinuku. O maniškis ne iš tų, kurie labai nori kartu su žmonomis lieknintis. Išsamiau neišsiplėsiu, bet į namus grįžome tylomis (tiesa, truputėlį triukšmavo vyro gurgiantis skrandis).

Kai prieš kelias dienas sugalvojau, kad tokių gražių dienų nevalia leisti namuose, reikia kažkur išlėkti, ir pasiūliau vyrui mūsų mylimus Trakus, jis tik pakėlė antakį ir burbtelėjo, kad visai nenori kankintis ir vėl likti be kibinų. Nusiminiau, kad va iki ko privedė sveikas gyvenimo būdas – liksiu be mylimų Trakų, bet pabandžiau Indrės užklausti, o gal būna kokių sveikų kibinų?

Ir sulaukiau jos atsakymo, kuris mūsų šeimai virto tikru išsigelbėjimu. „Ar žinai, Gabriele, kad kibinai tradiciškai gaminami iš plytos didumo sviesto pakelio, riebios grietinės, tukinančių baltų miltų ir aišku riebaus faršo? Taigi, sumažink sviesto, išbrauk grietinę, pridėk sveikų pilnagrūdžių miltų ir turėsi daug draugiškesnį figūrai variantą, o ir labai skanų.“

Nieko nelaukusi šokau pati gaminti kibinų kibinukų. Tik iškepusius susidėjau į pintinę, įsimečiau šviežių vaisių, vandens su mėtomis bei citrina, ir pakviečiau vyrą į romantiška pikniką Trakuose.

REIKĖS (tešlai):

40 g sviesto;

1 v. š. aliejaus;

1v. š. acto;

100 ml vandens;

druskos;

200 ml pilno grūdo kvietinių miltų;

200 ml įprastų kvietinių miltų.

Įdarui:

saujos pievagrybių;

svogūno;

varškės sūrio.

GAMINIMAS:

Visus ingredientus, išskyrus miltus, dėk į puodą ir užvirink. Užvirus puodą nukaisk ir įdėk miltus, užminkyk tešlą, ją suvyniok į plėvelę ir dėk į šaldytuvą valandai. Dabar pasiruošk įdarą. Pievagrybius bei svogūną pasmulkink ir kepk viename šaukšte ghee sviesto ar aliejaus, kol suminkštės. Pravėsus sumaišyk su susmulkintu sūriu. Iš tešlos formuok pyragėlius, dėk įdarą. Kepk iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min.

Nepatikėsite, koks patenkintas maniškis buvo ir tuo, kad pagaliau gaus išsvajotų kibinų, ir labai romantišku mano poelgiu. Juk seniai sau lyg paaugliai nepietavome pievoje. 🙂

Romantiškos ir labai išradingos,

Lieknos Bitės