Jau ilgą laiką mūsų virtuvėse „ant bangos“ įvairūs kruopų patiekalai. Viena Bitė savo vyrą lepina sočiais košių pusryčiais, kad vėliau neprisikimštų greito maisto per pietus mieste. Kita įvairiausias kruopas mėgsta gaminti pietums, kuriuos lengva pasiimti į darbą ir greitai gauti reikalingą energijos dozę, turint darbe tam vos vieną kitą laisvą minutėlę.

Jau kurį laiką mūsų patiekaluose karaliauja Ekofrisa kruopos. Didelį pliusą joms skiriu už labai patogią pakuotę. Kruopos supakuotos į patogaus dydžio maišelius, kurie sandariai užsidaro plastikiniu užsegimu. O mano namuose ir taip pilna įvairiausių stiklinėlių, hermetinių indų, kuriuose laikau galybes sėklų, riešutų ir kitų gėrybių atsargų, tad papildomo indelio dažnai ir pritrūkstu. Be to, tokią pakuotę labai patogu pasiimt, kai su nakvyne keliauji į svečius, juk ryte, nesvarbu kur būtum, vaikai valgo košę.Turbūt nė nereikia minėti, kad svarbiausias dalykas, renkantis kruopas, jų kokybė. Dėl šio punkto esu rami, Ekofrisa kruopos – ekologiškos, tad jų išbandžiau jau visą paletę: grikių, perlinių kruopų, miežių, grikių miltų.

Šį kartą jums noriu daugiau papasakoti apie mūsų šeimos itin mėgstamas grikių kruopas. Jei jūs, kaip ir didžioji dalis lietuvaičių, esate linkę į širdies ir kraujagyslių ligas, neabejotinai rinkitės grikius! Tautos, kuriose grikių vartojama kasdien, linkusios turėti žemesnį blogojo cholesterolio lygį. Tad lietuviams tikrai yra, ko iš jų pasimokyti. Be to, juose gausu bioflavanoidų, kurie veikia kaip antioksidantai ir yra labai svarbūs mūsų sveikatai. Grikiai – puikus magnio šaltinis, o šis mineralas padeda sumažinti kraujospūdį. Nesvarbu, kad galbūt jums šios ligos atrodo dar tolima ateitis, savo sveikata turite pradėti rūpintis šiandien!

Nežinote, ką skanaus iš šių kruopų pagaminti? Skubame į pagalbą, pamėginkite mūsų traškius grikių ir morkų blynelius. Juos nusprendžiau pagaminti, nes šiandien vaikai tiesiog privalėjo pavalgyti greitai, be jokių įkalbinėjimų ir sočiai, nes pakartoti pietų tiesiog nebūtų užtekę laiko. Man tokia situacija – tikras iššūkis, vienas mėgsta vieną, kitas kitą patiekalą, tad šiandienos garantuotiems pietums kepiau vaikų mėgstamus blynelius. Jiems pagaminti rinkausi Ekofrisa grikius, o sveikam deriniui paruošti pasitelkiau prieš kepimą niekaip neapdorotas morkas. Kadangi nepervirę grikiai pakepinus ghee svieste tapo itin traškūs, mano vaikai net teiravosi, ar tik šie blyneliai ne su traškučiais :).REIKĖS:

200 g grikių (rinkausi Ekofrisa firmos);

1 kiaušinio;

1 gigantės morkos;

ghee sviesto

GAMINIMAS:

  1. Morką sutarkuokite smulkia tarka, o grikius išvirkite, bet nepervirkite.
  2. Į dubenį sukrėskite grikius, morką, kiaušinį ir viską išmaišykite.
  3. Formuokite blynelius ir kepkite nedideliame kiekyje įkaitinto ghee sviesto nelimpančioje keptuvėje, būkite atidūs verčiant blynelius, nes jie gana trapūs, bet mes norėjome išvengti baltų miltų recepte.Visada pavykstančius patiekalus ruošiančios,

Lieknos Bitės