20160226_145357.jpg

Bitės, bitelės, mielosios,

sakysit, kad „oho, kaip jau čia pavadino paprastus kotletus“, bet aš tikrai dėl jų esu pametusi galvą. Tikiuosi, kad ir jūs užsikrėsite šiuo „virusu“, mat juos valgyti ir labai sveika, ir visai nekenksminga figūrai.

Tikriausiai kartoti visiems puikiai žinomo fakto, kad grikiai – vienas sveikiausių produktų, kurį galime (ir turime!) dovanoti savo organizmui bene kasdien, kartoti nebereikia. Jau nuo seno grikių košė laikyta labai naudinga ir dėl to, kad puikiai pasotina, ir dėl suteikiamos energijos (dėl to idealiai tinka pusryčiams), ir dėl apsaugos nuo daugelio ligų. Pamenu, kad mano senelis sakydavo: „manai – užpakaliui auginti, o grikiai – smegenims ugdyti“. Na, ir ne toks kvailas jo pasakymas buvo (nors vaikystėje man taip tikrai neatrodė). Juose gausu geležies, kalcio, fosforo, jodo, kalio, cinko, fluoro, B grupės vitaminų, folio rūgšties, baltymų ir t.t. Žodžiu, tarsi jaunystės eleksyras kiekvienam iš mūsų: nuo gražesnės išvaizdos, žvitresnių akių, iki geresnio virškinimo ir sveikos širdies.

Nepamirškime ir TALIJOS reikalų reikaliukų. Juk ne kartą matėte straipsnius su labai viliojančiomis antraštėmis: „grikių dieta: numesk pusę savęs per 10 dienų“ ar „grikių košė, kuri išvalys organizmą ir padės atsikratyti nereikalingų kilogramų. Ir anoks čia stebuklas. Aišku, jei pusryčiams, pietums ir vakarienei valgysi vien grikius, tikėtina, kad kilogramai tirps neįtikėtinai greitai, tačiau ar verta taip kankintis? Juk daug geriau juos tiesiog įtraukti į savo mitybą, valgyti bent 3–4 kartus per savaitę ir išbandyti įvairius naujus receptus.

Tad šį kartą ant mūsų stalo garuoja skanutėliai grikių kotletai.

REIKĖS:

200 g grikių;

1 svogūno;

1 morkos;

2 kiaušinių;

3 v. š. kukurūzų krakmolo;

druskos;

pipirų;

šviežių daržovių garnyrui;

šaukšto ghee sviesto;

2 šaukštų graikiško jogurto.

GAMINIMAS:

Grikius iš vakaro užmerk puode su vandeniu. Kitą dieną sugrūsk su šakute arba sumalk su mėsmale. Smulkiai supjaustyk svogūną ir sutarkuok morką, pakepk šaukšte ghee sviesto. Dėk į grikius. Įmušk du kiaušinius. Viską gerai išmaišyk. Dėk druską, prieskonius ir krakmolą. Viską dar kartelį gerai išmaišyk. Šlapiomis rankomis formuok  kotletukus, dėl ant popieriumi iškloto kepimo indo ir kepk 20 min. gerai įkaitintoje orkaitėje. Valgyk su šviežiomis daržovėmis ir graikišku jogurtu. Skanaus!

Dietų nesilaikančios,

Lieknos Bitės