OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sveikos, ar savo gretose turime ištikimų daržovių mėgėjų? 🙂

Aš be jų tiesiog negaliu. Ar žiema, ar vasara ant mano stalo kasdien rasite bent keletą daržovių patiekalų. Aišku, pasakoti apie tai, kokios jos naudingos ir reikalingos, nebūtina – tai supranta ir mažiausiai mityba besidomintys.

Sunkiau prie tokio mitybos ritmo buvo pripratinti savo sutuoktinį. Kol buvome studentai ir gyvenome bendrabučiuose, abu maitinomės švelniai tariant skirtingai: jis su kambariokais (vienas jų – Gabrielės

vyras) kasdien puotaudavo su kiaulienos kepsniais, bulvių košėmis bei kugeliais, o aš, kaskart, užsukusi į svečius, juos kritikuodavau ir valgydavau įvairiai paruoštus daržovių patiekalus. Tuo metu itin mėgau viską gaminti garuose, tad iš jų gavau „garų mergaitės“ pravardę. Kol bernai mane erzindavo su savo riebaluose perkepusiais karbonadais (sakydavo: „Indrute, gal garuose išsitušinusio kepsniuko?“), aš mintyse galvodavau: „Aha, ateis diena, kai maniškis turės valgyti, ką pagaminsiu, o draugeliai užsiaugins pilvus ir net žmonų nesusiras“.

Neišsipildė mano pranašystės, tačiau ir vyrai pamiršo barako puotas, pavyko mums juos po truputėlį nukreipti link sveikesnės mitybos kelio. Nesakau, ne per naktį šis stebuklas įvyko. Pamažu. Diena po dienos. Vis sugalvojant skanesnių ir įdomesnių receptų.

Štai vienas mėgstamiausių mano šeimynos patiekalų. Tikrai paprastas, bet sotus cukinijų „tortas“.

REIKĖS:

pusė baklažano (galima keisti ir kita daržove);

2 jaunų cukinijų;

5 pievagrybių;

4 pomidorų;

svogūno;

vištienos prieskonių be dirbtinių priedų;

3 v. š. pomidorų tyrės;

3 v. š. natūralus jogurto;

100 g sūrio.

GAMINIMAS:

Baklažaną susmulkink šiaudeliais ir pamerk pasūdytame vandenyje pusvalandžiui. Cukinijas supjaustyk pailgomis plonomis juostomis – jos tarnaus kaip lazanijos lakštai. Pievagrybius supjaustyk griežinėliais, pomidorus stambokais kubeliais, svogūną – smulkiais. Keptuvėje įkaitink 1 šaukštą ghee sviesto ar aliejaus ir dėk kepti svogūną ir pievagrybius. Šiems šiek tie apkepus sudėk nusausintus baklažanus ir viską pabarstyk vištienos prieskoniais (kad vyras nepasigestų mėsos skonio). Daržovėms pasitroškinus sudėk pomidorus. Pagardink druska, pipirais ir pomidorams suminkštėjus kaitrą išjunk. Į padažą įmaišyk pomidorų tyrę ir jogurtą. Kepimo formos dugną ir šonus apdėliok cukinijos juostelėmis, sudėk pusę padažo, pabarstyk trečdaliu tarkuoto sūrio, vėl dėk sluoksnį cukinijų, likusį padažą, šiek tiek sūrio ir likusias cukinijas. Kepk iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min., apibarstyk likusiu sūriu ir pakepk dar 5 min.

Vyrus atvedusios į tiesos kelią,

Lieknos Bitės