OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Labas rytas, kuris prasidėjo šaltai…

Na, o tokiomis dienomis atrodo, kad žūtbūt reikia prisivalgyti. Ir ne šiaip prisivalgyti, o nuotaiką pakelti sočiu bei kaloringu maistu. Indrė jau ne kartą mane mokė: kalorijos laimės hormonų nepagamins. Ir tikrai! Kelios tokios dienos (t.y. toks meniu), ir prašom – skauda skrandį, dukrytė riečia kojytes ir žadina visą kvartalą, o aš jaučiu „maisto pagyrias“.

– Indre, reikia kažko ugningo, kad šildytų iš vidaus, bet nenuodėmingo. Ką valgyt? – nuo pat ryto kamuoju savo sveiko maisto guru.

– Gamink čili troškinį, tik nedėk mėsos! Štai receptas:

REIKĖS:

100 g pupelių;

lęšių;

1 svogūno;

morkos;

1 bulvės;

kelių skiltelių česnako;

1,2 l sultinio;

čili pipiro;

150 ml pomidorų tyrės (galima keisti konservuotais pomidorais);

Žiupsnio tarkuoto sūrio.

GAMINIMAS:

Pupeles, per naktį mirkytas vandenyje, užvirk puode, sudėk lęšius, pilk sultinį ir šiek tiek pavirk. Kol verda, kubeliais supjaustyk svogūną ir susmulkink svogūnus, pakepink su šlakeliu aliejaus ant nedidelės kaitros, supilk į troškinį. Bulvę bei morką nulupk, susmulkink ir taip pat dėk troškintis. Kai pupelės ir daržovės suminkštės, supilk pomidorų tyrę. Jei reikia, papildomai įberk druskos. Troškinį rekomenduoju pagardinti smulkiai tarkuotu fermentiniu arba Parmezano sūriu.

Pripažinsiu, pradžioje net purkštelėjau. Juk čili troškinio esmė ir yra gardžiai apskrudusi mėsytė. Tačiau rezultatas pranoko lūkesčius: gardu, sotu ir… jokio nemalonaus pojūčio po kelių valandų. Tikrojo čili neatsisakysiu, tačiau jį tikrai kartas nuo karto pakeisiu sveikuoju be daržovių.

Aišku, vyrai burbuliuos, kad kas čia per pietūs be mėsytės. Tokiu atveju reikėtų mestelėti keletą grėsmingų faktų. Maniškis net išsižiojo, kai neatsikvėpdama jam aiškinau, kad pasaulinė medikų bendruomenė jau sutarė, kad piktnaudžiavimas mėsa gali privesti prie tokių ligų kaip vėžys, širdies infarktas, diabetas išsivystymo. Pažadėjo pabandyti bent vakarienėms atsisakyti mėsos ir jos produktų. O tai jau labai puiki pradžia.

Šiluma kaulų nelaužo, o sveiki ir skanūs LIEKNŲ BIČIŲ patiekalai – saugo dailią figūrą!

Linkėjimai,

Lieknos Bitės