Nuo šio rudens pradėjome ne tik dalinti SMART taškus savo patiekalams (vienas taškas – vienas argumentas, kodėl patiekalas yra lieknesnis ar sveikesnis), tačiau nusprendėme iššūkį mesti tradiciniams patiekalams. Pradedam nuo visų taip mėgstamos bulvių košės.

Prisipažinsiu, labai mėgstu tradicinį patiekalą iš vaikystės: kepta žuvis, puri bulvių košė ir virtų burokėlių salotos. Skaniausią bulvių košę virdavo mano močiutė – su daug virinto pieno, keliais šaukštais sviesto ir nemenku žiubsniu druskos. Bet porciją tokios bulvių košės turi išties daug kalorijų ir riebalų, tad nusprendžiau paeksperimentuoti ir paieškoti jai alternatyvos.

Tiesa, jau ne kartą daug komplimentų išdalinau neseniai atrastai žuviai – šamui. Jį pasirinkau ir šį kartą. Prekinis ženklas „Žuvėja“, kurio šamo filė renkuosi, siūlo tiek šaldytą filė, tiek jau marinuotus filė gabaliukus. Pastarąją pasirinkau ir šį kartą.

REIKĖS (2 asmenims):

300 g šamo filė (mes rinkomės „Žuvėja“);

½ nedidelio moliūgo;

1 bulvės;

1 morkos;

1 nedidelės saldžiosios bulvės;

druskos;

50 ml pieno

GAMINIMAS:

  1. Žuvį supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite kepimo skardoje ant kepimo popieriaus. Dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę kokioms 15 minučių.
  2. Nulupkite, išvalykite ir kubeliais supjaustykite moliūgą, bulvę, saldžią bulvę ir morką. Daržoves dėkite į verdantį vandenį ir virkite, kol suminkštės.
  3. Nupylus vandenį, įpilkite 50 ml pieno, užvirkite, pagardinkite druska. Išjunkite kaitrą ir košę sutrinkite elektriniu smulkintuvu (ji įgaus kreminę konsistenciją, kiek kitokią nei tradicinė košė).
  4. Žuvį patiekite su moliūgų-bulvių koše.

 

Senus įpročius paversti sveikesniais linkinčios,

Lieknos Bitės