Ne paslaptis, kad su Bite Gabriele mėgstame dalintis įvairiausiais kulinariniais atradimais. Štai vieną dieną, nors ir nemėgstu girtis, ėmiau ir pasigyriau: Pagaminau skaniausią žuvį, kokią tik esu valgiusi”. Kol pasakojau Gabrielei apie traškią parmezano plutelę ir sultingą žuvies gabalėlį po juo, neabejoju, kad jai teko ne kartą nuryti seilę. Na, bet apie viską nuo pradžių.

Žuvies negaminau jau seniai, galbūt dėl to, kad dažnai atrodydavo, kad ją galima skaniai paruošti tik pagruzdinus riebaluose. Tačiau mano sąžinė vis priekaištaudavo, sakydama, kad žuvyte tikrai reikėtų palepinti tiek vaikus, tiek vyrą, juk taip akylai rūpinuosi jų sveikata. Kurį laiką pašniukštinėjusi (aha, tinklaraštininkai taip pat skaito apžvalgas), radau elektroninę parduotuvę Gurmano Sapnas. Joje tiek visokių gėrybių, kad akys raibo (ir skrandis gurgė), tačiau šį kartą nutariau išbandyti Paltusų steikus. Šią žuvį gaminau ir valgiau pirmą kartą… ir likau sužavėta. Minkštutėlė, tiesiog tirpstanti burnoje, byranti į sultingus mėsingus gabalėlius. Ją patiekiau su sūrio apvalkalėliu (pačiame paltuse kelis kart mažiau riebalų nei lašišoje, bet daugiau baltymų, tad nepabijojau riebesnių ingredientų). Beje, tai tobulas pasirinkimas gaminant vaikams, nes žuvyje daug mėsos, bet mažai ašakų ir jos lengvai randamos, o taip pat ir tiems, kas nori maitintis sveikai, bet tingi ilgai terliotis virtuvėje, nes maniškiai steikai buvo gražiai išdoroti ir supjaustyti, tad beliko juos pamarinuoti ir kepti.

Tiesa, marinavimui rinkausi specialią Murėjaus upės druską, kuri savyje turi kalcio ir magnio, o patiekalams suteikia labai lengvą, bet sodrų skonį (specialiai vienus gabalėlius gardinome ja, o kitus paprasta druska, skonis su pirmąja tikrai subtilesnis). Tikiu ir jums beskaitant užsinorėjo pamaloninti gomurį, tad skubu prie recepto.

REIKĖS:

1 kg paltuso steikų,

2 v. š. minkšto sviesto,

100 g parmezano,

2 v. š. graikiško jogurto,

druskos, pipirų, citrinos sulčių.

GAMINIMAS:

  1. Paltuso steikus pabarstykite druska, pipirais ir citrinos sultimis. Palikite šiek tiek pasimarinuoti.
  2. Dubenėlyje sumaišykite sviestą, jogurtą ir smulkiai tarkuotą parmezaną.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių ir paltuso steikus kepkite 10 min.
  4. Žuvį aptepkite paruoštu mišiniu ir kepkite dar 10 min.
  5. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.