img_5072Ar galite patikėti, kad jau šios savaitės pabaigoje sulauksime gruodžio, o tai reiškia, kad pradėsime didįjį pasiruošimą Kalėdoms! Šiais metai Bitės tikrai nesnaudė ir kaupti idėjas pradėjo iš anksto, mes ne tik rinkomės skaniausius ekologiškus prieskonius, bet ir mokėmės naujų patiekalų iš garsaus italų šefo Gian Luca Demarco. Šefas juokauja, kad lietuviai negalėtų įveikti tikros itališkos Kalėdų maisto puotos: „bet koks lietuvis gautų tikrą maisto šoką“, tačiau tuo pačiu ir dalinasi patarimais, kaip itališki skoniai galėtų paįvairinti ir mūsų stalą, juk turbūt daugelis mūsų sutiktume, kad artėjant šventėms sugalvoti šių metų valgiaraštį tampa tikru galvos skausmu.

Viena, kas man įsiminė klausant šefo – ruošiant vaišes šventėms būtina išmokti to nepaversti darbu ir kančia. Kas, jei visi susirinktume šiek tiek anksčiau, užsivirtume puodą karšo gėrimo ir smagiai pasišnekučiuojant drauge gamintume maistą, kuriuo vėliau dalintumėmės prie stalo. Tegu maisto ruošimas mums kelia ne stresą, o džiugesį pajuntant susirinkusios šeimos džiugesį.

Na, bet joks šeimos šurmulys negelbės, jei iš anksto neturėsime aiškaus plano! Neabejoju, kad iki Kalėdų jus palepinsime dar ne vienu šventiško patiekalo receptu, o šiandien dalinamės šefo Gian Luca Demarco idėja, kaip paruošti menkę, kuri idealiai tiks kaip karštas patiekalas Kūčioms. Nors receptas ir kvepia itališkomis tradicijomis, jis kuo puikiausiai tiks ir lietuviškam skoniui: menkė tampa sultinga ir minkšta, o sultinys tobulai sodraus skonio.

Tiesa, šefas taip pat akcentuoja, kad prieskoniai gaminant maistą taip pat ypatingai svarbūs. Jis supažindina ir su atsinaujinusia Maggi linija, kurioje ir ekologiški sultiniai, kuriuose tikrai nerasite skonio ir kvapo stipriklių ar kitų žalingų priedų, ir žolelių prieskoniai bei mišiniai. Kai kuriuos jų jau pamėgusios ir Bitės, o kai kuriuos atradome tik dabar. Labai smagu tai, kad naudojant žolelių mišinius, galime išties matyti iš ko jie sudaryti, nes dalelės nėra labai smulkios, tad galime plika akimi įsitikinti jų kokybe. Šefas dalinasi, kad itališkoje virtuvėje per Kalėdas dominuoja rozmarinai, šalavijai, raudonėliai bei bazilikai. Toskaniečiai šalaviją derina su rozmarinu ir tokį mišinį naudoja jautienai ar kiaulienai, kepenų patiekalams. Petražolės sušvelnina česnako stiprumą, o baziliko dedama į pomidorų padažus, sriubas, salotas.  Jis taip pat pasakoja, kad dar vienas ingredientas, be kurio sunkiai įsivaizduojama italų virtuvė – tai sultinys. Italijoje jis vadinamas „brodo“ ir yra vienas pagrindinių ingredientų gaminant makaronus, risotto, minestrone sriubas, padažus, tortellini, troškinius ir daugybę kitų patiekalų. Juo galima gardinti padažus ir troškinius, net kepdami mėsą galite ją apšlakstyti sultiniu, kad būtų minkštesnė ir neišdžiūtų. Sultinį galite pasiruošti patys arba naudokite kubelius, įsigytus parduotuvėj, tačiau tokiu atveju geriau, kad jis būtų kokybiškas ir ekologiškas.

Labai rekomenduojame ir jums ant savo šventinio stalo išbandyti naujų receptų!

Troškinta menkė kitaip

REIKĖS

šviežios menkės filė (800 g),

konservuotos pomidorų tyrės (400 g),

vyšninių pomidorų (200 g),

svogūno (1 vnt.),

ančiuvių filė (2-3 juostelių),

žalių alyvuogių be kauliukų (100 g),

miltų (3 valg. š.),

šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus,

 „Maggi“ persilado prieskonių,

žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų

GAMINIMAS

  1. Svogūną supjaustome plonais pusžiedžiais, o pomidoriukus perpjauname per pusę.
  2. Menkės filė supjaustome 3 cm pločio juostelėmis ir apvoliojame miltų, druskos bei pipirų mišinyje.
  3. Į keptuvę įpilame alyvuogių aliejaus, įdedame ančiuvių filė ir pakepiname, kol ančiuviai sutrupės.
  4. Sudedame supjaustytus pomidoriukus ir maišant pakepiname 2-3 minutes ant vidutinės ugnies.
  5. Sudedame svogūną ir dar maišant pakepiname kelias minutes, kol išgaruos skystis.
  6. Tada sudedame menkės juosteles, išmaišome ir trumpai pakepiname.
  7. Supilame pomidorų tyrę, įberiame druskos, jei trūksta, ir persilado prieskonių. Išmaišome ir patroškiname 2-3 minutes. Supjaustome alyvuoges ir pabarstome ant patiekalo.

Linkime tik gerų emocijų šeimos rate,

Lieknos Bitės