dsc09824Kai noriu, kad visa šeima pavalgytų sočiai ir sveikai, renkuosi žuvies patiekalus. Tiesa, vaikus ne visada būna lengva įtikinti, kad žuvies bent paragautų, tad gaminu ją taip, kad mažiesiems valgytojams būtų sunku „identifikuoti“, kas tai. Renkuosi žuvį be atšakų, nes jų bijo ne tik vaikai, tačiau ir man pačiai jos smarkiai sumažina patiekalo patrauklumą. Šią vasarą atradau „Žuvėja“ prekinį ženklą ir šamą (iki tol dažniausiai rinkdavausi plekšnę, lašišą ar lydeką). Didžiosiuose prekybos centruose tikrai rasite jau išdarinėtą ir naudojimui paruoštą „Žuvėja“ šamo filė su marinatu ar be jo. Man patinka tai, kad žuvis užauginta Lietuvoje (ekologiškai, be jokių cheminių, augimą skatinančių, priedų), minkštutė, lengvai pagaminama ir neturi nemalonaus dumblių skonio bei kvapo (kai kurioms žuvims jis būdingas).

REIKĖS:

400 g šamo filė;

1 svogūno;

1 raudonosios paprikos;

2 skiltelių česnako;

nedidelio gabalėlio imbiero;

2 v. š. laimo sulčių;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

200 ml kokosų pieno;

2 v. š. sojų padažo;

1 v. š. rudojo cukraus;

pipirų;

druskos;

virtų ryžiųdsc09848GAMINIMAS:

  1. Šamo filė supjaustome gabalėliais. Pabarstome druska, pipirais, pilame 1 v. š. alyvuogių aliejaus ir paliekame pasimarinuoti.
  2. Į keptuvę (geriausiai wok tipo) su šlakeliu įkaitinto aliejaus beriame pusžiedžiais pjaustytą svogūną, įspaudžiame česnaką, įtarkuojame imbierą, beriame juostelėmis pjaustytą papriką. Pakepiname kelias minutes, kol svogūnas suminkštės.
  3. Į keptuvę pilame kokosų pieną, laimo sultis, sojų padažą, beriame cukrų ir šiek tiek druskos. Padažą kartu su daržovėmis užkaitiname.
  4. Į keptuvę beriame šamo gabaliukus, viską išmaišome, uždedame dangti ir paliekame ant nedidelės kaitros maždaug 25 minutes troškintis.
  5. Į lėkštę dedame ryžius ir išsitroškinusį šamą su padažu. Skanaus!

dsc09838Žuvies patiekalų linkinčios nepamiršti,

Lieknos Bitės