edf

Šią vasarą griliaus patiekalai karaliauja visų lietuvaičių virtuvėse – toks karštis veja mus iš virtuvių į sodą, kur vienas po kito kepame vis naujus patiekalus. Griliaus patiekalams (na, bent jau daugeliui jų) keliu kelis reikalavimus: jie turi būti greitai paruošiami, bent šiek tiek sveikesni ir, aišku, skanūs. Savo šeimoje turime kelias nusistovėjusias taisykles, kurios padeda nepasiklysti ieškant sveikesnių alternatyvų:

  1. Ką ruošiame? Stengiamės kaitalioti kepamus patiekalus, ruošiame tai vištieną, tai kalakutieną, nepamirštame ir naujai atrastos žuvies. Dešreles, mėsainius ir dešrainius paliekame išimtims arba ir čia ieškome sveikesnių alternatyvų.
  2. Kaip ruošiame? Marinatas labai svarbu! Pamirškite majonezą, viską įmanoma paskaninti šlakeliu aliejaus, druska, pipirais ir pluošteliu žolelių.
  3. Kiek kepame? Kepamus produktus pilnai iškepame (ypač vištieną), tačiau vengiame, kad produktai apanglėtų ir „praturtėtų“ kancerogenais.
  4. Su kuo patiekiame? Vienareikšmiškai – su kalnu daržovių! Jei tik galime, paruoštus pirktinius padažus keičiame namie gamintais.

Nesijaudinkite, nepaliksime jūsų ir be skanaus pavyzdžio. Šį savaitgalį ant mūsų grotelių sugulė šamo gabalėliai, jie išpildė dar ir greitumo kriterijų, mat jau buvo suruošti (išdarinėti ir supjaustyti) ir pamarinuoti  kariu ir čiobreliais, tokius gamina „Žuvėja“, tad mums beliko juos iškepti. Gabalėlius dėjau tiesiai ant grotelių, jie neišsausėjo ir liko aromatingi. Kad būtų dar išskirtiniau, juos patiekiau su saldžiarūgščiu namie gamintu padažu, kuris prie žuvies tinka tobulai (vėliau iš žuvies likučių ir šio padažo paruošiau ir gardžias salotas).

 

Padažui paruošti reikės:

1 prinokusio persiko,

2 a.š. saldžiarūgščio padažo,

½ a.š. šviesaus balzaminio acto,

½ a.š. rudojo cukraus,

druskos.                                              

Gaminimas:

Išimkite persiko kauliuką, visus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientiso padažo.

Linkime visą šeimą surinkti prie gardaus stalo sode,

Lieknos Bitės