20160622_193507.jpg

Sveikos, viena koja į savaitgalį jau žengusios, skanaus ir sveiko maisto mėgėjos,

pasakysiu jums tiesiai šviesiai – nors vasara dar tik spėjo įsibėgėti, man jau atsibodo tie tradiciniai kiaulienos ir vištienos šašlykai. Nors per žiemą jų labai pasiilgstu, tačiau taip pat greitai ir atsivalgau. Kadangi dešrelių nevalgau, jautienos mėsainiai ir vištienos sparniukai – jau išbandyti, atėjo metas kažkam įmantresnio ir įdomesnio.

Proga tokiam lauko virtuvės baliui jau visai netrukus – lietuvių ir braliukų latvių pamėgtos Joninės. Šios šventės nepraleidžia ir mano šeimyna. Tradiciškai visos giminės šeimos renkasi pas senelius kaime. O ten būna visko: ir gardaus maisto, ir gaivaus alaus, ir šokių iki ryto, ir maudynių brėkštant aušrai. Žodžiu, fiesta kaip reikalas. Šiais metais nusprendžiau išsiskirti iš minios ir visus pavaišinti ne tradiciniais šašlykais (kuriuos, beje, irgi labai neblogai moku užraukti), o triušienos kepsneliais su salotomis ir naminiu BBQ padažu. Taip sutaupysiu krūvą kalorijų, pavaišinsiu visus pačia sveikiausia mėsa ir suvartosiu bene visą savo dienos šviežių daržovių normą (primenu, kad ji turi būti apie 400 gramų).

REIKĖS (marinatui):

1 kg triušienos mėsos (aš naudojau „Lapino puotos“);

200 ml graikiško jogurto;

0,5 citrinos;                         

pipirų;

druskos;

2 a. š. garstyčių.

Salotoms:

avokado;

saujos vyšninių pomidorų;

5 nedidelių agurkų;

kelių saulėje džiovintų pomidorų;

žalumynų – mėgstamų salotų, krapų ar pan.;

5–6 pievagrybių;

druskos;

pipirų.

BBQ padažui:

3 v. š. pomidorų tyrės;

1 v. š. sojų padažo;

1 a. š. raudonojo vyno acto;

1 v. š. rudojo cukraus;

žiupsnio druskos;

žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių.

GAMINIMAS:

Mėsą nuplauk, padruskink, supjaustyk norimo dydžio gabalėliais ir pagardink pipirais. Pievagrybius padalink į dvi dalis. Mėsą ir pievagrybius sumaišyk su graikišku jogurtu, garstyčiomis ir įspausk citrinos sulčių. Tegul mėsa ir grybai pasimarinuoja bent 4–5 valandas. Triušieną ir pievagrybius kepk ant grotelių, kol gražiai apskrus. Salotoms skirtus ingredientus (avokadą, agurkus ir pomidorus susmulkink norimo dydžio gabalėliais) berk į dubenį, ant viršaus dėk mėsą ir grybus. Visus padažo ingredientus sumaišyk puode ir dėk virti, kol sutirštės. Salotas pagardink naminiu BBQ padažu. Jis čia idealiai tinka!

20160622_194116.jpg

Skanaus, jaukaus, linksmo ir, svarbiausia, šilto Joninių vakaro!

Šventiškai nusiteikusios,

Lieknos Bitės