Kiniečių virtuvę mūsų šeima pamėgo jau senai. Su ja geriau susipažinome atvykę su vyru studijuoti į Vilnių ir nuo to karto abu ją pamilome. Nors pirma šiuos patiekalus dažniau ragaudavome mieste, vėliau šie skoniai persikėlė ir į mūsų virtuvę, kur jais mėgstame vaišinti ir savo svečius. Nors anksčiau šie eksperimentai užimdavo gana daug laiko, juk mėgindavau viską kepinti siekdama traškios plutelės, vėliau supratau, kad mūsų mėgstamiausias pats padažas ir įvairūs rytietišką atspalvį suteikiantys produktų deriniai. Ilgainiui mano ruošiami kinų patiekalai vis paprastėjo jų pagaminimo prasme ir tapo vis sveikesni. Štai, keletas taisyklių, kurios man visada praverčia:

  1. Lengvai pakepinkite įvairias šiaudeliais pjaustytas daržoves, kad būtų traškios (dažniausiai renkuosi cukinijas, baklažanus ir morkas). Jų paprastai dedu gausiai.
  2. Jei norite, kad patiekalas būtų sveikesnis, rinkitės liesesnę mėsa, idealiai tinka kalakutiena, ją pakepinkite nedideliame kiekyje riebalų ar patroškinkite.
  3. Nepamirškite česnakų, jie visada suteikia tobulą aromatą.
  4. Žalumynai jie papuoš jūsų patiekalą, suteiks gaivumo ir atsvaros sodriems kinietiškiems skoniams.
  5. Tradicinis kinų padažas iš sojos, rudojo cukraus, saldžiarūgščio padažo kad visus skonio taškus sudėliotumėte ant i“.

Šiam, mano ruoštam, itin greitam patiekalui REIKĖS:

1 baklažano,

500 g smulkintos kalakutienos (mūsų nesenas atradimas Arvi kalakutai kalakutiena, nes jos faršas kepant neišskiria jokio vandens, todėl itin tinkamas tokiems patiekalams),

česnako (kelių skiltelių),

žalumynų,

kelių v.š. sojos padažo,

1 v.š. rudojo cukraus,

1 v.š. saldžiarūgščio aštraus padažo.

GAMINIMAS

  1. Baklažanus supjaustykite juostelėmis ir pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės, tada atidėkite.
  2. Keptuvėje taip pat pakepinkite česnaką, jam suminkštėjus, sudėkite smulkintą kalakutieną ir apkepkite iki birumo.
  3. Kai mėsai kepti beliks visai nedaug, sugrąžinkite į keptuvę baklažanus, supilkite padažus ir įpilkite šlakelį vandens, kad viskas galėtų kelias minutes pasitroškinti.
  4. Tradiciškai patiekiame su ryžiais ir žalumynais.

Gera gyventi lengvai,

Lieknos Bitės