OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sveikos, tradicinių patiekalų mėgėjos,

jei jau domitės čanachais, aišku, kad esate neabejingos sočiam, riebiam maistui. Bet kilogramus numesti tai irgi norisi. Ką daryti, kai tokia dilema iškyla? Paprasta! Skaityti Lieknų Bičių receptus ir stebėti, kaip tradiciniai patiekalai atgimsta naujam gyvenimui.

Šis receptas į mano virtuvę atkeliavo iš didelės meilės kiaulienai. Na, norisi man jos kartais nors tu ką. Nežinau, ar čia ta mėsėdiška prigimtis, ar tiesiog įprotis (labai daug kiaulienos valgiau visą savo gyvenimą), bet vis žvalgausi į patiekalus, kur jos bent kiek būtų.

„Kartais tikrai galima pasimėgauti kiauliena, tik labai svarbu, ką dedi į lėkšte šalia jos, su kokiais produktais derini, kaip paruoši, paaiškino man Indrė. Į tradicinius šeimos patiekalus stenkis įtraukti kuo daugiau daržovių, ypač šakninių, išbandyk įvairius ankštinius, pavyzdžiui, avinžirnius. Vietoje grietinės padažams naudok natūralų jogurtą“, – patarimus dalino ji, ir atsiuntė tradicinių čanachų patobulinto recepto versiją.

Jei dar dvejojate, ar bandyti šį patiekalą, aš jums pasakysiu, kokia buvo mano tėvų reakcija. Jie, tradicinės virtuvės šalininkai, labai nemėgsta visokių eksperimentų prie puodų. Cepelinas – tai cepelinas su varške ar mėsa. Šašlykas – tik kiaulienos, marinuotas acte arba majoneze. Balandėliai – jokiu gyvu negali būti patiekti be grietinės padažo. Žodžiu, šį kartą juos bandžiau apgauti. Pasakiau, kad tai kuo tikriausias tradicinis čanachų receptas. Ir ką jūs manote? Jie patiekalą kelis kartus gyrė ir kartojo, kad „va, vaikeli, pagaliau supratai, kad nieko nėra geriau nei laiko patikrinti patiekalai“. Jie nepajuto jokio skirtumo!

REIKĖS:

300 g liesos kiaulienos;

 5 didelių pievagrybių;

2 morkų;

gabalėlio saliero šaknies;

svogūno;

puodelio avinžirnių, mirkytųper naktį

2 v. š. ghee sviesto arba aliejaus;

3 v. š. pomidorų tyrės;

2 v. š. natūralaus jogurto;

aštriojo pipiro.

GAMINIMAS:

Mėsą supjaustyk kubeliais, pakepink su vienu šaukštu ghee sviesto, sudėk juostelėmis pjaustytą saliero gumbą, pakepk trumpai ir užpik vandeniu. Pagardink prieskoniais: pipirais, druska, lauro lapu, kitais mėgstamais. Sudėk mirkytus avinžirnius. Pavirk 20minučių. Atskiroje keptuvėje su vienu šaukštu ghee sviesto pakepink likusias smulkintas daržoves, pievagrybius ir taip pat sudedame į troškinį. Galiausiai įdėk pomidorų tyrę ir jogurtą, pjaustytą aštrų pipirą ir pavirk dar porą minučių.

Naujai atradusios senus patiekalus,

Lieknos Bitės