OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sveikos, Lieknų Bičių draugės,

ar žinojote, kad sveikos mitybos paslaptis prasideda nuo jūsų virtuvės? Taip! Kuo daugiau laiko skirsite maisto gaminimui namuose, tuo sveikesniais ir naudingesniais patiekalais galėsite mėgautis. Aišku, labai smagu kartais ištrūkti iš namų ir išbandyti kitų virtuvės šefų kūrinius, tačiau namuose žinome, ką su kuo maišome, kokius produktus naudojame ir panašiai.

Neseniai su panašia dilema susidūrė mano šeima. Eilinį sekmadienį, apsipirkinėdami prekybos centre, su vyru įsivėlėme į nemenką kivirčą.

„Padėk tu tą paštetą! Gal išprotėjai, kad tas atliekas nori valgyti“, – net springdama pradėjau rėkti dar iš kitos parduotuvės pusės.

„Parašyta, kad vaikiškas, tai tikrai bus geras. Neišsigalvok“, – tik burbtelėjo mano antroji pusė ir, demonstratyviai, nes mus jau stebėjo pardavėja, įsidėjo dar vieną paštetą.

„Aš tai jo tikrai nevalgysiu ir tau nepadėsiu, kai verkšlensi, kad skauda pilvuką…“ – tepasakiau ir nukėblinau rinktis kitų prekių. Bet už minutės, aprimus emocijoms, toptelėjo mintis – o gal pabandyti pačiai pagaminti paštetą?

Kaip sugalvojau, taip ir padariau. Vyras ne tik, kad visiems draugams dar ilgai pasakojo, jog „įsivaizduokit, mes mokam žiauriai skanų naminį paštetą išsivirti“, bet ir daugiau niekada nebesidairė į parduotuvinius. Gal metas ir jums išbandyti šį receptą?

REIKĖS:

150g vištienos kepenėlių;

1 vištos blauzdelės;

200 ml sultinio;

1 a. š. želatinos (išbrinkintos nedideliame kiekyje vandens).

GAMINIMAS:

Kepenėles išvirk pasūdytame vandenyje. Atskirai išvirk blauzdelę pasūdytame, pagardintame lauro lapas, pipirai, kitais mėgstamais prieskoniais vandenyje, kad kartu išvirtų ir sultinys. Mėsai išvirus, atskirk ją nuo kaulo ir kartu su kepenėlėmis bei šiek tiek sultinio sutrink trintuvu iki vienalytės masės. Į šią masę pilk 200 ml sultinio ir vandenyje išbrinkintą želatiną. Viską pavirk, kol želatina išsilydys, ir, supilsčiusi į indelius, palik kelioms valandoms šaldytuve.

Šios mano šeimos istorijos moralas labai paprastas: pirktinis paštetas tikrai nėra sveikas pasirinkimas, netgi jei ant pakuotės rašoma, kad skirtas vaikams ir jame nėra kenksmingų priedų. Jo sudėtyje kepenėlės užima tik dalį produkto, o didžioji dalis tūrio yra užpildoma menkaverčiais produktais: soja, taukais, manais, krakmolu, vištienos odelėmis. Jei panagrinėtumėte atidžiau sudėtį, greičiausiai sumuštinio su juo jau nebenorėtume. O tokiu paštetu, kokį aš siūlau, galima drąsiai mėgautis, nes jis ir nekaloringas, neriebus, ir lengvai padaromas.

Skaniai ir sveikai namuose gaminančios,

Lieknos Bitės