Mielos, mamytės,
tikriausiai ir jūs, kaip ir mes, kasdien sukate galvas, o ką naujo ir įdomaus nuveikti su mažaisiais namuose. Jei vasarą labai smagu dienas leisti lauke, tai žiemą natūraliai didžioji dalis veiklos sukasi namų erdvėje.
Šiandien jums pristatome mūsų draugę Viktoriją, tinklaraščio „Namisėdos užrašai“ autorę ir 1,5 metukų berniuko mamytę, kuri pamokys, kaip namuose su vaikučiu pasigaminti ekologiško muilo. Smagi veikla, kuri labai patiks mažiesiems atradėjams.
Vakar su sūneliu pabandėme pagaminti kelis muiliukus. Kadangi viskas puikiai pavyko, šiandien pagaminome jų šiek tiek daugiau. Tokiuose bendruose darbeliuose kiekvienas turim savo pareigas. Aš pjausčiau muilo bazę, o mažylis gabaliukus labai pareigingai dėjo į puodelį. Kol ją tirpinau, jis analizavo kitus ingredientus, o aš saugojau, kad jų neprarastume. Maišymas dažniausiai yra mūsų abiejų darbas, todėl tam abiems reikia po šaukšto. Maišymo procese, kaip ir tyrelių valgyme, dažnai jais dar ir apsikeičiame. Kai viskas jau paruošta pilstymui, paprašau pagalbininko palaukti ant grindų, o pati greit greit viską supilstau į formeles.
Muiliukai daromi labai paprastai: nuo senų laikų turėjau užsilikusios muilo bazės. Ją reikia susmulkinti, kad greičiau ištirptų, dėti į karščiui atsparų indelį, kurį statome į puodą su vandeniu, įpilame šiek tiek vandens ir visą šį aparatą statome ant viryklės. Tirpdome taip pat kaip šokoladą ar sviestą. Kai pilnai ištirpsta, dedame norimus priedus, greit supilstome į formeles ir paliekame stingti. Silikoninės formelės man yra tikras stebuklas. Jas pritaikysi bet kur – ir maistui, ir muilui, ir spalvų mokymuisi…
Muiliuko sudėtis:
- skaidri muilo bazė;
- distiliuotas vanduo;
- avižinės kūdikių košės milteliai (į muiliukus dedame avižinių dribsnių arba miltų, nematau jokios priežasties, kodėl kūdikių košė galėtų netikti…);
- pieno mišinio milteliai (kosmetikoje pieno milteliai naudojami, o mišinio skirtumas tik tas, kad jis technologiškai apdirbtas taip, kad karvės pienukas būtų kuo panašesnis į mamytės, taigi, puikiai tinka);
- šaltalankių aliejus;
- vanilės ekstraktas dėl kvapo (naudojau skirtą tortams kepti, ir jis savo funkciją atliko puikiai);
- šiandien dar papildomai dėjau cinamono.
Kodėl būtent tokia sudėtis?
Avižos nuvalo negyvas ląsteles ir gaivina odą, pienas – pamaitina, šaltalankių aliejus –pamaitina ir apsaugo, o prieskoniai – pakelia nuotaiką. Štai tokie skanūs ir greiti mūsų muiliukai. Mano vaikas jau žino, kad, grįžus iš lauko, rankytes visada visada reikia nusiplauti muilu. Dabar galės džiaugtis bei didžiuotis savo gaminiu, ir dar labiau rūpinsis savo švara. Bakterijų ir virusų sezonas jau prasideda, bet kai rankytės švarios – mums niekas nebaisu!
Daugiau „Namisėdos užrašai“ pasakojimų rasite ČIA.