Laba diena! Garsiai ir ryškiai, kaip ir kasdien vis labiau mus lepinanti saulė, sakome mes jums. 🙂
Sriubos sriubytės, na kaip be jų? Šį kartą siūlau pasižvalgyti, kokių žalumynų jau yra mūsų darželiuose ar turgeliuose, ir pasimėgauti šiųmečio derliaus teikiamomis gėrybėmis. Mano darželyje jau pilna rūgštynių. Jei kas drįs pasakyti, „o kokia nauda iš šių piktžolių“, tuoj duosiu velnių. Tai gurmaniška gėrybė, kurios privalumus ir naudą tiesiog sunku suskaičiuoti!
Pirmiausia – tai jos labai labai nekaloringos. 100 g rūgštynių turi TIK apie 20 kalorijų! Šios žaliosios gražuolės aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, stiprina imuninę sistemą, saugo nuo pavasarį siautėjančių peršalimo ligų. Naikina bakterijas, slopina skausmą, uždegimą. Taip pat gerina širdies ir kraujagyslių veiklą. Pavyzdžiui, jei sergate mažakraujyste, tikėtina, kad natūralia medicina besidominti gydytojas jums pirmiausia pasiūlys į mitybą įtraukti daug žalios spalvos augalų, pirmoje vietoje – rūgštynių. Jei sunkiai atrandate maistą, nuo kurio nepūstų pilvo, galite būti tikros, kad rūgštynės ne tik nepakenks, bet ir padės normalizuoti virškinamojo trakto veiklą.
Aš jas pamėgau ne tik dėl šių priežasčių. Savo namuose auginu tokį ponaitį, kuris vos pamatęs stambesnę daržovę savo sriuboje atkerta man kaip vienas filmuko apie Pepą personažų (nesijaudink, jei jo nežinai, matyt, neturi vaikų) – „Yak!“. O rūgštynių sriubą mes mėgstam, tad šiandien ją išviriau kitaip – trintą ir dar pagardintą vištiena. Nepatikėjau savo akimis, bet sūnus suvalgė tris lėkštes vis rėkdamas „dar to žalio“. Esu tikra, kad ir kokiam suaugusiam gurmanui patiks toks naujas tradicinės sriubos pateikimas.
REIKĖS:
1,5 l sultinio;
2 morkų;
4 bulvių;
1 svogūno;
1 vištienos ketvirčio;
pluošto rūgštynių.
GAMINIMAS:
Vištienos ketvirtį dėk virti į puodą, pridėk pipirų, druskos, lauro lapą ir virk apie 20 minučių. Per tą laiką supjaustyk visas daržoves ir baigus vištienai suberk jas į puodą, virk, kol visos suminkštės (apie 10 min.). Rūgštynes supjaustyk ir sumesk į puodą, pavirk dar kelias minutes, išgriebk ketvirtį, o sriubą sutrink smulkintuvu. Vištieną susmulkink ir jos gabalėliais pagardink trintą sriubą.
Kartu su pavasariu pažaliavusios,
Lieknos bitės